Prema novom istraživanju, čokolada nam je privlačna zbog načina na koji se mijenja njezina tekstura u našim ustima. Znanstvenici su konačno dokučili što se događa tijekom konzumacije čokolade, odnosno dok se mijenja iz krute u glatku emulziju, piše Index fit.
“Kad znate kakav je zapravo osjećaj hrane u ustima, onda to znanje možete iskoristiti za dizajniranje hrane s boljim okusom, teksturom ili drugim prednostima”, pojasnila je koautorica studije, profesorica Anwesha Sarkar sa Sveučilišta Leeds.
Masnoća igra ključnu ulogu jer, kad dođe u kontakt s jezikom, oslobađaju se čvrste čestice kakaovca. Oni postaju važni u smislu taktilnog osjeta.
“Pokazalo se da masni sloj mora biti na vanjskom dijelu čokolade, to je najvažnije. Zbog toga čokolada ima tako dobar okus”, dodala je.
Rezultati studije objavljeni su u časopisu ACS Applied Materials and Interface, a temelje se na analitičkim tehnikama iz tribologije, znanosti koja proučava zbivanja na površinama dvaju tijela koja se dodiruju.
“Naše istraživanje otvara mogućnost da proizvođači dizajniraju tamnu čokoladu kako bi smanjili ukupni udio masti, odnosno ponudili zdraviji izbor”, istaknuo je vodeći autor studije dr. Siavash Soltanahmadi.
Britanci su među najvećim svjetskim ovisnicima o čokoladi i tijekom života prosječno pojedu tonu i pol čokolade. Agencija za poslovno savjetovanje MINTEL predviđa da će prihod od prodaje čokolade u Velikoj Britaniji porasti 13 posto na 6.6 milijardi funti u sljedećih pet godina.