Više

    Novo istraživanje

    Obožavate čokoladu? Znanstvenici su konačno dokučili zašto

     

    Prema novom istraživanju, čokolada nam je privlačna zbog načina na koji se mijenja njezina tekstura u našim ustima. Znanstvenici su konačno dokučili što se događa tijekom konzumacije čokolade, odnosno dok se mijenja iz krute u glatku emulziju, piše Index fit.

    “Kad znate kakav je zapravo osjećaj hrane u ustima, onda to znanje možete iskoristiti za dizajniranje hrane s boljim okusom, teksturom ili drugim prednostima”, pojasnila je koautorica studije, profesorica Anwesha Sarkar sa Sveučilišta Leeds.

    Masnoća igra ključnu ulogu jer, kad dođe u kontakt s jezikom, oslobađaju se čvrste čestice kakaovca. Oni postaju važni u smislu taktilnog osjeta.

    “Pokazalo se da masni sloj mora biti na vanjskom dijelu čokolade, to je najvažnije. Zbog toga čokolada ima tako dobar okus”, dodala je.

    Rezultati studije objavljeni su u časopisu ACS Applied Materials and Interface, a temelje se na analitičkim tehnikama iz tribologije, znanosti koja proučava zbivanja na površinama dvaju tijela koja se dodiruju.

    “Naše istraživanje otvara mogućnost da proizvođači dizajniraju tamnu čokoladu kako bi smanjili ukupni udio masti, odnosno ponudili zdraviji izbor”, istaknuo je vodeći autor studije dr. Siavash Soltanahmadi.

    Britanci su među najvećim svjetskim ovisnicima o čokoladi i tijekom života prosječno pojedu tonu i pol čokolade. Agencija za poslovno savjetovanje MINTEL predviđa da će prihod od prodaje čokolade u Velikoj Britaniji porasti 13 posto na 6.6 milijardi funti u sljedećih pet godina.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...