Više

    Zanimljivo

    Naučite nešto o francuskoj salati prije nego navalite: Nepoznate stvari o vladarici prosinačkog stola

     

    Da, kod nas se zove francuskom. I zvat ćemo je tako i dalje, naravno, ali ta salata nema ama baš nikakve veze sa zemljom dobrih vina i Napoleona. To popularno jelo koje je dio svakog božićnog stola svoje korijene vuče iz majčice Rusije, stoga je primjerice Francuzi, ali i mnogi drugi zovu ‘ruska salata’. S vremenom se njezina popularnost raširila, pa je osim u mnogim europskim zemljama popularna i u Iranu, Mongoliji, Izraelu, ali i u Latinskoj Americi.

    Pretpostavljate da se Rusi ovom salatom diče i zovu je ruska salata? E, pa, u tom slučaju opet ste u krivu jer se ona tamo zove ”salata Olivier”. Ime duguje glavnom kuharu Lucienu Olivieru(on je pak bio belgijskog porijekla), koji je sredinom 19. stoljeća radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage. Tamo je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.

    Naravno, kao i svi veliki inovatori, i slavni Olivier recept je čuvao kao zmija noge, pa se tako ni danas ne zna kako se točno u početku ona spremala. Ipak, poznato je da su njezini sastojci bili kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, ali je moguće da je priprema ovisila i o godišnjem dobu kad se salata radi. S druge strane, Olivier je dresing radio od senfa, vinskog octa i maslinova ulja iz Provanse.

    Za popularizaciju salate najzaslužniji je Ivan Ivanov, pomoćni kuhar koji je iskoristio Olivierov trenutak nepažnje i otkrio kako otprilike napraviti ovu salatu. Ubrzo ju je počeo pripremati u konkurentskom restoranu, a kad se pokazalo da Ivanov zna posao, za receptom su se pomamile izdavačke kuće.. Recept je na kraju završio u kuharici i ”salatni boom” mogao je početi. Samim time došlo je i do promjene sastojaka jer sve one luksuzne stvari (kavijar, jastog) počele su se mijenjati jeftinijima i pristupačnijima. Tako je zapravo nastala francuska salata kakvu danas poznajemo, piše Punkufer.

    Nakon nekog vremena postala je iznimno popularna u Sovjetskom Savezu (posebno na dočecima Nove godine) jer je bilo lako doći do sastojaka i po cičoj zimi. No raširila se i po cijeloj Europi, tako da danas u inačici te salate guštamo i mi u Hrvatskoj, ali i svi naši susjedi. Vole je i Iranci, ali i južnjaci poput Španjolaca i Portugalaca.

    Sad kad ste naučili povijest, vrijeme je da salatu i napravite te ju s guštom s društvom smažete. Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Tjedan pred nama donosi bogat program u šibenskom...

    U tjednu pred nama u kazalištu pogledajte gostujuću predstavu 'Privatni životi' a početkom svibnja poslušajte Opéru français – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i...

    ‘Uhvatite’ dizajnersku haljinu na aukciji jer sva sredstva...

    Izbor za Najljepšu Mamu Hrvatske i ove godine ima humanitarni karakter. Naime, u finalu koje se održava u Šibeniku 4. svibnja, će biti održana...

    Ugašen požar u kući u Bilicama, nema velike...

    Požar koji je planuo jutros u kući u Bilicama ugašen je brzom intervencijom vatrogasaca. - Dojavu smo primili u 8.20 sati, a požar je bio...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u...

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...

    NAJNOVIJE

    Tjedan pred nama donosi bogat program u šibenskom kazalištu

    U tjednu pred nama u kazalištu pogledajte gostujuću predstavu 'Privatni životi' a početkom svibnja poslušajte Opéru français – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i...

    ‘Uhvatite’ dizajnersku haljinu na aukciji jer sva sredstva idu za divnu svrhu

    Izbor za Najljepšu Mamu Hrvatske i ove godine ima humanitarni karakter. Naime, u finalu koje se održava u Šibeniku 4. svibnja, će biti održana...

    Ugašen požar u kući u Bilicama, nema velike štete

    Požar koji je planuo jutros u kući u Bilicama ugašen je brzom intervencijom vatrogasaca. - Dojavu smo primili u 8.20 sati, a požar je bio...

    Toplo i vjetrovito vrijeme čeka nas i u ponedjeljak

    Pretežno sunčano ponegdje s umjerenom naoblakom čeka nas danas. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prema kraju dana na otvorenom moru sjeverozapadni. Najviša dnevna...