U nastavku pročitajte 17 stvari koje se događaju u vašem tijelu ako svaki dan kroz mjesec dana pojedete dvije zrele banane, piše Zadovoljna.hr.

1. Pomažu kod depresije

Osobe koje pate od depresije, obično imaju nisku razinu serotonina u mozgu. Banane mogu pomoći u borbi protiv depresije i popraviti vaše raspoloženje jer sadrže visoku razinu triptofona, koji se pretvara u serotonin i tako ublažava simptome depresije.

2. Daju potrebnu energiju

Ovo omiljeno voće sadrži tri prirodna šećera – fruktozu, glukozu i saharozu, a sadrži i veliku dozu vlakana potrebnih za osjećaj energije. Upravo zbog toga pruža trenutni i snažni osjećaj navale energije koji će vam biti dovoljan za intenzivni 90-minutni trening.

3. Pomažu kod mršavljenja

Banane sadrže samo 100 kalorija po porciji pa su odlična opcija za sve one koji žele skinuti kilograme. Također, sadrže i tri grama vlakana po porciji, što nam pomaže da se duže osjećamo sitima.

4. Odlične su za mozak

Banane su super voće koje postepeno oslobađa energiju, što pomaže mozgu da dulje ostane budan i aktivan. Budni smo zbog visoke razine kalija, a magnezij na pomaže da ostanemo skoncentrirani i sve dnevne zadatke obavimo s puno manje muke.

5. Drže hormone u ravnoteži

Sadrže visoku razinu kalija i B6 vitamina pa su odličan izvor hranjivih tvari za proizvodnju hormona.

6. Ublažavaju žgaravicu

Visoka razina kalija pomaže u regulaciji kiselosti u želucu, a vlakna pomažu kod probave. Ta kombinacija hranjivih tvari, odlična je za ublažavanje simptoma žgaravice.

7. Snižavaju krvni tlak

Istraživanja su pokazala da jedenje dvije zrele banane na dan može sniziti krvni tlak za 10 posto. Banane sadrže nizak natrij i visok kalij, što ih čini odličnim izborom za sve one koji imaju problema s krvnim tlakom.

8. Dobre su za zdravlje krvi

Budući da sadrže zdrave količine željeza, banane su izvrsne u održavanju zdravlja krvožilnog sustava. Osim toga, odlične su u smanjivanju rizika od anemije. Zbog visoke razine B6 vitamina, pomažu u proizvodnji bijelih krvnih stanica.

9. Odlične su za kosti

Hranjive travi u bananama pomažu u izgradnji i održavanju jakih kostiju zbog kalcija koji sadrže u sebi.

10. Bore se protiv bolesti

Banane sadrže visoku razinu antioksidansa, pružajući tako zaštitu stanicama od slobodnih radikala koji uzrokuju razne bolesti. Dvije banane dnevno, pomoći će u borbi protiv bolesti srca, dijabetesa, raka i degeneracije mišića i tkiva.

11. Mogu pomoći kod prestanka pušenja

Banane sadrže moćnu mješavinu kalija, magnezija i vitamina B6. Poznato je da mješavina ovih nutrijenata smanjuje povlačenje nikotina, a to je ključno kod razvijanja ovisnosti o cigaretama i razbijanju te štetne navike.

12. Liječe čir na želucu

Liječnici u Indiji već godinama naglašavaju prednosti banana u liječenju peptičkih ulkusa, a nedavno su liječnici u Engleskoj otkrili zašto je to tako. Naime, banane sadrže sitoindozide, koji liječe čireve i odlični su za želudac.

13. Liječe mamurluk

Budući da sadrže visoku razinu elektrolita, banane su dobar izbor hrane za osobe koje je prevarilo piće i pate od glavobolje i mučnine. Ako se ne osjećate dobro zbog sinoćnje zabave, pojedite bananu i moglo bi vam biti puno bolje.

14. Ublažuju zatvor

Banane su bogate vlaknima, a vlakna pomažu u normalizaciji crijevnih funkcija.

15. Pomažu u sprječavanju poremećaja mozga

Bogate magnezijem, banane pomažu u pretvaranju masnih kiselina u DHA, važnog Omega-3. znanstvenici su otkrili važnu vezu između DHA i neuroloških poremećaja kao što su ADHD i Alzheimerova bolest. Zbog velike razine vitamina B, pomažu i kod prevencije Parkinsonove bolesti.