Najpoznatiji hrvatski ptičji par očekuje prinovu: Grade si i vikendicu

arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Najpoznatiji ptičji par, Klepetan i Malena stvaraju 14. leglo malih roda. A Klepetan radi na obnovi gnijezda na školskoj zgradi. Ovaj je par u 13 godina donio 54 rode, piše portal 24 sata.

Požurili su se, jer je Klepetan malo zakasnio, kako bi imali vremena podići mlade da budu spremni za put u Afriku. Rekao nam je novinarima 24 sata Stjepan Vokić , skrbnik najpoznatije hrvatske rode – Malene.

– Malo je zahladilo, ali to njima ne smeta, bitno je da bude toplo kad snese sva jaja, jer zbog slomljenoga krila Malena ih ne uspijeva potpuno pokriti, pa postoji opasnost da se neko ohladi – kaže Vokić. Ovaj poznati ptičji par na svijet je u 13 godina donio 54 rode .

– S prvim jajetom počinju i moje pripreme, jer kad se mladi izlegu, moram ih malo sakriti od jakog sunca , tako da ću i ove godine napraviti im nadstrešnicu iznad gnijezda. Do sada je za to služio krov starog automobila, a on je dotrajao, pa ću ove godine napraviti nešto modernije – rekao je Stjepan.

Inače Malena, otkad je došao Klepetan, svu pažnju posvećuje njemu.

– Malo se ljutim na nju, Neće ni da me pogleda . Sad kad joj je dragi došao, ja je ne zanimam. Šalim se, znam ja da je ona sad sretna, jer za nju je do dolaska Klepetana bilo sedam mjeseci čekanja – rekao je Stjepan. Klepetan se pomalo ulijenio.

Rekao sam mu neki dan: ‘Nećemo tako, dragi moj – uzleti i nađi si hranu. Ti si zdrav, istina, malo u godinama, ali i mene su godine pritisnule’. Ali što ću?! Ne mogu mu ne dati ribe, kad sam ga već naučio. Ali kad se izlegu mladi, morat ćemo oba na kanale, ja po ribu, a on po kojeg skakavca, žabu ili drugoga gmaza, jer ptićima iz dana u dan rastu apetiti – rekao je Vokić.

Osim gnijezda u kojemu je Malena snijela prvo jaje, Klepetan renovira i gnijezdo na školskoj zgradi, svoju vikendicu, jer u njemu se povremeno odmara i iz njega ima bolji pregled što se u susjedstvu događa. Gnijezdu ne smije prići druga roda. Bilo je pokušaja, ali on to brzo riješi.

Izvor: 24 sata


Pratite nas i na društvenim mrežama: