Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog blagdanskog stola. Ova novogodišnja torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce, piše Glas Istre.
Sastojci:
2 jaja
8 g vanilin šećera
100 g šećera
50 ml suncokretovog ulja
340 g brašna
10 g praška za pecivo
Za kremu:
200 g breskva iz kompota (ocijeđeni)
400 ml mlijeka
10 g vanilin šećera
1 žumance
3 žlice šećera
4 žlice kukuruznog škroba (gustina)
200 ml vrhnja za šlag (već zaslađeno)
usitnjeni bademi
Priprema
U veliku zdjelu stavite jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte maslac. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesite tijesto.
Od tijesta odvojite dio te napravite kuglu veličinu šake, omotajte prozirnom folijom pa stavite na 20 minuta u zamrzivač.
Namašćeni okrugli kalup (promjera 24 cm) obložite preostalim tijestom po dnu i malo po rubu.
Narežite breskve na kockice. U lonac ulijte mlijeko, dodajte vanilin šećer, žumance i 3 žlice šećera. Zatim dodajte 4 žlice kukuruznog škroba te sve promiješajte pjenjačom da dobijete finu kremu. Ulijte vrhnje za šlag te sve ponovo dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte usitnjene breskve i dobro promiješajte.
Prebacite kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribajte tijesto iz zamrzivača. Po tome pospite listiće badema. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180-200 stupnjeva, oko 25 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i kalupa te pospite šećerom u prahu.
Video OVDJE