Sezona je šljiva, supervoća koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, ali mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela, piše Zadovoljna.hr
Galette sa šljivama – sastojci:
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- Dvije žlice šećera
- Prstohvat soli
- Vanilin šećer
- 5 žlica hladne vode
Za nadjev:
- 500 g šljiva
- 150 g šećera
- 50 g badema
- 1 žličica cimeta
Premaz
- Jedan bjelanjak
Galette sa šljivama – priprema:
- Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. U blender stavite šećer i bademe, a šljive narežite na ploške. Šećer, bademe i cimet pomiješajte sa šljivama. Ako su jako sočne, dodajte im malo brašna kako bi ono upilo višak vode.
- Tijesto razvaljajte u krug, a u sredinu stavite nadjev od šljiva. Neka sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne rubove preklopite preko tijesta.
- Premažite bjelanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu 180 stupnjeva oko 30 minuta.