Više

    Bake me by Nina

    Idealno za ljeto: Rezanci od tikvica i umak kao sataraš

     

    Ako ste u potrazi za jednostavnim, a opet preukusnim i pravim ljetnim jelom, onda je ovaj recept Nine Mrvice idealan za vas.

    – Ne znam za vas, ali meni nema više ljetnog jela od pašte na pomidore. To mi je nekako klasik. I iako ga jedem i spremam kroz cijelu godinu, svaki dolazak ljetnog vremena me posebno privuče da ga napravim. Na samom početku mog bloga sam dala  jednu izjavu koja je tako lijepo obilježila moju ljubav prema gastronomiji: Za sve je kriva babina šalša od pomidora. I stvarno je. Odgojile su me Dalmatinke, sve redom. Jasno vam je zašto sam tako vezana za ovakva jela. To nam je, vjerujem, u krvi – kaže.

    Sataraš je sličan šalši, ali sadrži komade paprike u sebi. Često se jede hladan kao prilog mesnim jelima. Meni je poslužio kao inspiracija za ovaj jednostavan umak. Ja sam također koristila pelate umjesto rajčica, ovako vam je umak za tren gotov.

    Za rezance od tikvica će vam trebati spiralizator. Ja sam svoj kupila u Mulleru, možete ih nabaviti u svim većim trgovačkim lancima ili na netu. Maleni su i služe kako bi od povrča poput tikvice, mrkve, patliđana i sl. napravili spiralne rezance.

    REZANCI OD TIKVICA I UMAK KAO SATARAŠ

    SASTOJCI ZA 4 OSOBA
    UMAK KAO SATARAŠ
    • 1 glavica luka
    • 4 češnja češnjaka
    • 2 paprike
    • 500 ml passate
    • maslinovo ulje za pirjanje + 1 žlica za umiješati na kraju
    • 1 žličica šećera
    • sol, papar
    • bosiljak (mjeveni ili svježi) – po želji
    DODATNO
    • 4 tikvice
    • maslinovo ulje za pirjanje
    • papar u zrnu (pola žličice)
    • 3-4 češnja češnjaka

     

    PRIPREMA
    UMAK KAO SATARAŠ
    1. U lonac na maslinovom ulju stavite luk iskidan na komadiće. Pirjajte luk na srednje jakoj vatri.
    2. Paprike operite, odstranite im peteljke i unatrašnji dio sa sjemenkama. Iskidajte ih na manje kockice.
    3. Iskidane paprke dodajte luku te ih nastavite zajedno pirjati uz povremeno miješanje.
    4. Nakon 10-ak minuta dodajte passatu, sve začine (šećer, sol, papar i bosiljak) i češnjak u komadu. Smanjite vatru na laganu i poklopite lonac.
    5. Neka vam se umak kuha 30-ak minuta. Povremeno uzmite lonac za ručke te ga samo lagano protresite.
    6. Kuhani umak ostavite malo po strani pa umiješajte 1 žlicu maslinovog ulja.

     

    REZANCI OD TIKVICA
    1. Za ove rezance će vam trebati spiralizator. Tikvice operite pa im otkidajte vrhove. Ako koristite tikvice provjerenog uzgoja tada im možete ostaviti koru.
    2. Na spiralizatoru napravite rezance od tikvica.
    3. U tavu na srednje jaku vatru stavite maslinovo ulje, papar u zrnu i češnjak u komadu koji ste prethodno malo “zdrobili” udarcem dlanom ili nekim predmetom poput drške noža, batom i sl.
    4. Nakon par minuta izvadite papar i češnjak. Oni nam služe kako bi aromatizirali ulje.
    5. Dodajte rezance i pržite ih 5-7 minuta, odnosno dok ne omekšaju i poprime aromu začina.

     

    SERVIRANJE
    1. Na tanjur izvadite rezance na koje ste stavili dvije žlice umaka.
    2. Poslužite uz naribani tvrdi sir po želji.
    3. Poslužite kao predjelo ili glavno jelo.

     

    Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Za Ivanom Božićem koji je pregazio mladog policajca...

    Potraga za Ivanom Božićem, koji je u Splitu pregazio mladog policajca, od jučer se proširila i na šibensku okolicu odakle je obitelj mladog bjegunca,...

    Požar stana u zgradi na Meterizama. Tri su...

    Tri su osobe zatražile liječničku pomoć nakon što je zbog požara evakuirana stambena zgrada na Meterizama, priopćili su iz Policijske uprave šibensko-kninske. - Dežurstvo Policijske...

    Prosinac ima najmanje sunčanih sati i već prvog...

    Danas ulazimo u mjesec sa najmanje sunčanih sati u Šibeniku, samo 116 u usporedbi sa srpanjskih 358 sati. Prosinački temperaturni rekordi bili su 20,3...

    Večera za 5 na selu u Primoštenu kod...

    U današnjoj epizodi u 'Večeri za 5 na selu' domaćica Rahela ugostila je kandidate u svojoj konobi u Primoštenu i za njih pripremila pravi...

    NAJNOVIJE

    Za Ivanom Božićem koji je pregazio mladog policajca u Splitu traga se i u Šibensko-kninskoj županiji

    Potraga za Ivanom Božićem, koji je u Splitu pregazio mladog policajca, od jučer se proširila i na šibensku okolicu odakle je obitelj mladog bjegunca,...

    Požar stana u zgradi na Meterizama. Tri su osobe zatražile pomoć liječnika

    Tri su osobe zatražile liječničku pomoć nakon što je zbog požara evakuirana stambena zgrada na Meterizama, priopćili su iz Policijske uprave šibensko-kninske. - Dežurstvo Policijske...

    Prosinac ima najmanje sunčanih sati i već prvog dana to demonstrira

    Danas ulazimo u mjesec sa najmanje sunčanih sati u Šibeniku, samo 116 u usporedbi sa srpanjskih 358 sati. Prosinački temperaturni rekordi bili su 20,3...

    Večera za 5 na selu u Primoštenu kod Rahele: ‘Deset mogu dati samo za hranu koju preferiram’

    U današnjoj epizodi u 'Večeri za 5 na selu' domaćica Rahela ugostila je kandidate u svojoj konobi u Primoštenu i za njih pripremila pravi...