Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica od koje se mogu pripremiti raznovrsni obroci. Od nje se može napraviti tijesto za pizzu, obogatit će razne juhe i variva, a može se pretvoriti i u vrlo ukusan pire kao prilog uz gulaše i razna druga jela od mesa.
Treba imati na umu da cvjetača ima vrlo neutralan okus, pa ako želite istinski uživati u ovoj namirnici treba joj produbiti okus. Primjerice, umjesto u običnoj vodi skuhajte je u povrtnom temeljcu. Začinite je omiljenom začinskom mješavinom, a dopustite si i kakav komadić maslaca ili nešto ulja.
1 manja glavica cvjetače
1-2 l povrtnog temeljca
1-2 žlice maslinova ulja
2-3 češnja češnjaka
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte povrtni temeljac te u njemu skuhajte očišćenu cvjetaču narezanu na manje cvjetove. Temeljac bi trebao prekrivati cvjetove cvjetače djelomično ili u potpunosti.
3. Ocijedite cvjetaču od viška temeljca, ali ga nemojte bacati. Temeljac možete dodati umacima, varivima i juhama.
4. Štapnim mikserom pretvorite cvjetaču u pire.
5. Zagrijte ulje u tavi te na njemu prepirjajte sitno nasjeckani češnjak dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Pripazite samo da vam češnjak ne izgori, jer će vam pokvariti okus cijelog jela.
7. Isprobajte pire te dodajte soli i papra po želji, kao i neku dodatnu začinsku mješavinu. Poslužite toplo kao prilog. Dobar tek!