U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije izgubljeno. Zavirite u smočnicu, potražite konzervu graha i, uz tek još pokoji sastojak, napravite predobar zapečeni grah – piše Dobra hrana.
Trebat će vam korjenasto povrće kao što su mrkva i celer, malo koncentrata rajčice ili pelata, što vam se već nađe pri ruci, luk i češnjak, konzerva ili dvije graha i malo sira koji će cijelu stvar učiniti još zanimljivijom. Osim toga, u kombinaciju uvijek možete ubaciti i slaninu te kobasice.
Ovo nije klasičan zapečeni grah, ali je iznimno ukusan, kremast i slastan i odlično se slaže uz tostirani kruh koji uvijek možete natrljati s malo češnjaka i posipati s malo sitno sjeckanog svježeg peršina. Osim uz kruh, dobro se slaže i uz zdjelu sezonske salate, zatim kupus salatu ili jednostavno komad ili dva mladog luka.
Za brzinski zapečeni grah trebat će vam:
1 velika glavica luka
1 srednja mrkva
1 komadić celera
3 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice ili 3-4 žlice umaka od rajčice
prstohvat timijana
prstohvat čilija ili jedna srednje ljuta čili papričica
voda ili temeljac (povrtni ili mesni)
1 žličica dimljene crvene paprike
2 konzerve graha
po želji: slanina i kobasice
Priprema:
Luk nasjeckajte na sitno, kada poprimi boju, dodajte ribanu mrkvu i celer te protisnuti češnjak. Kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčice, timijan, čili, crvenu papriku, sol i papar. Sve dobro promiješajte, dodajte temeljac ili vodu i kuhajte 20-ak minuta. Po potrebi dodajte još tekućine i istresite dvije konzerve graha koji ste prethodno isprali. Kuhajte dok ne dobijete kremasti umak, a zatim pospite sirom i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva 20-ak minuta.
Savjet!
U slučaju da koristite slaninu i kobasice, slaninu na čistu tavu bacite prvu pa je izvadite i na istoj masnoći pirjajte luk. Kobasice dodajte kada dodajete i korjenasto povrće.