Više

    Spas je u konzervi!

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

     

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije izgubljeno. Zavirite u smočnicu, potražite konzervu graha i, uz tek još pokoji sastojak, napravite predobar zapečeni grah – piše Dobra hrana.

    Trebat će vam korjenasto povrće kao što su mrkva i celer, malo koncentrata rajčice ili pelata, što vam se već nađe pri ruci, luk i češnjak, konzerva ili dvije graha i malo sira koji će cijelu stvar učiniti još zanimljivijom. Osim toga, u kombinaciju uvijek možete ubaciti i slaninu te kobasice.

    Ovo nije klasičan zapečeni grah, ali je iznimno ukusan, kremast i slastan i odlično se slaže uz tostirani kruh koji uvijek možete natrljati s malo češnjaka i posipati s malo sitno sjeckanog svježeg peršina. Osim uz kruh, dobro se slaže i uz zdjelu sezonske salate, zatim kupus salatu ili jednostavno komad ili dva mladog luka.

    Za brzinski zapečeni grah trebat će vam:
    1 velika glavica luka
    1 srednja mrkva
    1 komadić celera
    3 režnja češnjaka
    1 žlica koncentrata rajčice ili 3-4 žlice umaka od rajčice
    prstohvat timijana
    prstohvat čilija ili jedna srednje ljuta čili papričica
    voda ili temeljac (povrtni ili mesni)
    1 žličica dimljene crvene paprike
    2 konzerve graha
    po želji: slanina i kobasice

    Priprema:
    Luk nasjeckajte na sitno, kada poprimi boju, dodajte ribanu mrkvu i celer te protisnuti češnjak. Kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčice, timijan, čili, crvenu papriku, sol i papar. Sve dobro promiješajte, dodajte temeljac ili vodu i kuhajte 20-ak minuta. Po potrebi dodajte još tekućine i istresite dvije konzerve graha koji ste prethodno isprali. Kuhajte dok ne dobijete kremasti umak, a zatim pospite sirom i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva 20-ak minuta.

    Savjet!
    U slučaju da koristite slaninu i kobasice, slaninu na čistu tavu bacite prvu pa je izvadite i na istoj masnoći pirjajte luk. Kobasice dodajte kada dodajete i korjenasto povrće.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Liječnica iz Knina o stanju ozlijeđenih u eksploziji:...

    Ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu Tatijana Šipalo Lilić za N1 je govorila o stanju ozlijeđenih u eksploziji u kojoj je...

    Dinara se ‘petardom’ primakla vodećem DOŠK-u, Rudar (privremeno)...

    Odigrane su prve dvije utakmice Županijske nogometne lige. Dinara je opravdala ulogu favorita na gostovanju kod Mihovila slavivši sa 5:0, a zanimljivo svi golovi...

    Mare i Toma Mileta dominantno do zlata i...

    Mare i Toma Mileta, članovi Karate kluba Šibenik 1066, na Kupu Osijeka još su jednom potvrdili da su među najboljima u svojim kategorijama u...

    Solaris nemoćan protiv jedne od najmoćnijih ekipa u...

    Vaterpolisti Solarisa upisali su očekivan poraz kod Novog Beograda u osmom kolu Regionalne lige. Jedna od najjačih ekipa u Europi slavila je sa 25:9,...

    NAJNOVIJE

    Liječnica iz Knina o stanju ozlijeđenih u eksploziji: Ozljede su jako teške

    Ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu Tatijana Šipalo Lilić za N1 je govorila o stanju ozlijeđenih u eksploziji u kojoj je...

    Dinara se ‘petardom’ primakla vodećem DOŠK-u, Rudar (privremeno) skočio na treće mjesto

    Odigrane su prve dvije utakmice Županijske nogometne lige. Dinara je opravdala ulogu favorita na gostovanju kod Mihovila slavivši sa 5:0, a zanimljivo svi golovi...

    Mare i Toma Mileta dominantno do zlata i prvog mjesta u poretku za odlazak na EP

    Mare i Toma Mileta, članovi Karate kluba Šibenik 1066, na Kupu Osijeka još su jednom potvrdili da su među najboljima u svojim kategorijama u...

    Solaris nemoćan protiv jedne od najmoćnijih ekipa u Europi, slijedi polufinale Kupa

    Vaterpolisti Solarisa upisali su očekivan poraz kod Novog Beograda u osmom kolu Regionalne lige. Jedna od najjačih ekipa u Europi slavila je sa 25:9,...