Torta se sastoji od kora od bjelanjaka i zobenog brašna zaslađenih samo s malo stevije, te fine lagane kreme od posnog sira, grčkog jogurta i kokosa! Vjerujte nam, neće imati pojma da se radi o zdravoj slastici, toliko je ukusna. Dekoracijom se možete poigrati ovisno o raspoloživom vremenu, mogućnostima i željama…
Sastojci (za torticu promjera 18 cm):
Kore:
- 255 g bjelanjaka (oko 6-7 komada)
- Prstohvat soli
- 1 žlica stevije
- 50 g zobenog brašna
- 30 g tapioka škroba
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 4 žlice otopljenog i prohlađenog kokosovog ulja
Krema:
- 500 g posnog sira kremaste teksture
- 80 g kokosa
- 1 paketić mljevene želatine
- 1 mjerica whey proteina, okus vanilija ili kokos
- 1 žlica stevije
Dekoracija:
- Čokoladne zvjezdice od otopljene tamne čokolade
- Šumsko voće
- Kokos
Priprema:
- Prvo pripremite kore. U zdjelu stavite zobeno brašno, tapioka škrob i prašak za pecivo te sve pomiješajte pjenjačom da se poveže i da se dobro uklone grudice.
- Mikserom izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Zatim dodajte steviju i umiksajte. Pažljivo umiješajte i mješavinu brašna, povezujući lagano špatulom da ne istisnete zrak iz bjelanjaka. Na kraju dodajte otopljeno i prohlađeno kokosovo ulje te također pažljivo umiješajte. Smjesa treba ostati pjenasta i prozračna.
- Smjesu za kore izlijte u lim obložen papirom za pečenje veličine oko 30×20 cm. Pecite na 175°C oko 10-12 minuta, dok biskvit samo lagano ne porumeni i rubovi se počnu odvajati od lima. Izvadite iz pećnice pa preokrenite biskvit na veću dasku i pažljivo odvojite papir za pečenje od donje strane biskvita. Pustite da se malo ohladi, a zatim iz biskvita izrežite nožem dva kruga promjera oko 18 cm. Ostatak biskvita skupite i narežite na sitne kockice, te sačuvajte za kremu.
- Za kremu, prvo namočite želatinu u 5-6 žlica hladne vode (prema uputi s pakiranja). Ostavite oko 10 minuta da nabubri.
- Za to vrijeme pomiješajte i izmiksajte preostale sastojke za kremu: posni sir, grčki jogurt, steviju, whey protein i kokos. Na kraju u sve ručno umiješajte sjeckane ostatke biskvita, te u laganom mlazu dodajte i otopljenu želatinu (nju samo kratko otopite na najlaganijoj vatri, bez kuhanja – tek toliko da se otopi). Sve pažljivo izmiješajte i povežite.
- Složite tortu – na dno tanjura za posluživanje stavite 1. biskvit (koru). Oko biskvita zatvorite podesivi obruč za tortu, te premažite polovicom pripremljene kreme, koju lijepo zagladite špatulom.. Poklopite drugim biskvitom, te ostatkom kreme koju također lijepo zagladite. Sve pospite kokosom i stavite u hladnjaka na minimalno 3-4 sata.
- Ohlađenu tortu pažljivo nožićem odvojite od obruča. Dekorirajte je po želji čokoladnim dekoracijama i zamrznutim šumskim voćem.
Čokoladne dekoracije rade se tako da se tamna čokolada sitno nasjecka i otopi na pari. Zatim se stavi u plastičnu vrećicu za zamrzavanje kojoj se odreže vrlo vrlo mali vrhić, tako da dobijemo svojevrsnu “čokoladnu pisaljku”. Tom pisaljkom crtamo zvjezdice od čokolade na površini obloženoj papirom za pečenje, piše Fitness.hr
Nacrtane zvjezdice stavljamo u hladnjak da se stisnu, a zatim ih lagano odvojimo od papira špatulicom, te pažljivo stavljamo na tortu, pazeći da nam se ne rastope u rukama.