Muhammara je tradicionalni bliskoistočni namaz od pečenih paprika, oraha i začina, a koji se jede na kruhu i pogačama ili uz povrće. No ovaj namaz toliko je ukusan da se može sljubiti s bilo čime – staviti na tjesteninu, jaja na kajganu, ali i servirati uz mesno pečenje – piše Punkufer.hr
Ime muhammara je dobio od arapske riječ ‘ahmar’koji znači crven. Za ovaj crveni namaz upotrijebiti možete već pečene paprike iz staklenke koje su dostupne u trgovinama, ali najbolje rezultate dobit ćete ako paprike ispečete sami na otvorenom plameniku.
Važan sastojak ovoga namaza je i melasa od nara i koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako na raspolaganju nemate ovaj sastojak zamijeniti ga možete i s nešto meda ili javorova sirupa.
Sastojci:
150 g pečenih paprika
125 g tostiranih oraha
65 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
60 ml svježe iscijeđenog limunova soka
60 g krekera
3 mlada luka
1,5 žlice melase od nara
1,5 žlice mljevene paprike u prahu
1 čajna žličica kumina
1⁄2 čajne žličice kajenskog papra
sol po želji
Priprema:
Ispecite paprike: stavite cjeloviti plod na otvoreni plamenik i okrećite ga dok ne koža paprike ne pocrni. Paprike prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite ih tako 10 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da kožu odvojite od ploda.
Odvojite crnu kožu od ostatka paprike, očistite i koštice.
Očišćenu papriku prebacite u blender s ostalim sastojcima: tostiranim orasima, krekerima, maslinovim uljem, limunovim sokom, melasom od nara i začinima.
Pulsirajte sve dok ne dobijte ravnomjernu glatku smjesu.
Poslužite uz kruh i pogače te dodatke po želji.
Dobar tek!