Na oduševljenje mališana

Blogerica Nina donosi zanimljiv recept – napravite gingerbread kućicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U listopadu se i gingerbread kućice pretvore u najslađe kućice strave. Bilo da ste ljubitelj Halloweena ili ne, izrada kućice će vas neopisivo zabaviti i učiniti Halloween još zanimljivijim i neopisivo ukusnijim i slađim.

Kućica se radi od klasičnog tijesta za medenjake te se lijepi royal icing glazurom s kojom se i ukrašava. Royal icing se sastoji od bjelanjka, šećera u prahu i malo limunovog soka.

Kako bi vam izrada kućice bila što jednostavnija, u sklopu recpta se nalazi šablona u pdf-u. Sve što trebate je isprintati pdf te izrezati šablone.

Tijesto je zaista jednostavno za izradu, a nakon što se ohladi u hladnjaku, potrebno je razvaljati na 2 do 3 milimetra. Da bi vam rubovi kućice ostali ravni tada je najbolje da je izrežete nakon pečenja, a da prije pečenja samo urežete crte prema šabloni. Tijesto možete još malo ohladiti prije samog pečenja.

Šablona za kućicu će vam poslužiti i za blagdane i druge prigode. Na vama je da je dekorirate po vlastitoj želji i temi za koju je pripremate. Možete je napraviti kao kućicu u snijegu, kućicu za lutkice ili pak božićnu kućicu.

SASTOJCI

GINGERBREAD TIJESTO

SASTOJCI

  • 300 g maslaca, sobne temperature
  • 300 g smeđeg šećera (svjetlo smeđi)
  • 2 jaja L veličine
  • 230 g meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 800 g glatkog brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 3 žličice začina za medenjake

ROYAL ICING ZA UKRAŠAVANJE

  • 2 bjelanjka
  • 360 – 380 g šećera u prahu
  • 2 žličice soka limuna
  • crna boja u gelu
  • narančasta boja u gelu, ako radite bundeve
  • zelena boja u gelu, ako radite bundeve

DODATNO

  • jestive dekoracije (kosturske glave, oči)
  • jestive crne perlice, po želji
  • jestivi crni flomaster, po želji
  • slastičarska žica
  • marshmallow duhovi
  • izomalt za stakalca
PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1. Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok ne postane kremast. Sada dodajte šećer pa mikserom povežite smjesu. Miksajte nekoliko minuta spiralnim nastavcima na običnom mikseru ili nastavkom za kreme.
  2. Sada dodaje prethodno razmućena jaja, med i ekstrakt vanilije. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Tijesto kratko izradite, bit će ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela te svaki dio zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na dva sata ili preko noći.

REZANJE I PEČENJE TIJESTA

  1. Škarama izrežite šablone po nacrtu iz pdf-a koji se nalazi ispod teksta. Svaka šablona ima svoj naziv (prednja/stražnja stranica, bočna stranica, krov) te vam trebaju dva komada tijesta za svaku šablonu.
  2. Iz hladnjaka izvadite prvo tijesto te ga razvaljajte između dva papira za pečenje na debljinu od 2 -3 milimetra. Na tijesto postavite šablonu te oštrim nožem urežite oblik, ali nemojte izrezati tijesto. Trebale bi vam stati po dvije šablone na jedno razvaljano tijesto te ostati dovoljno mjesta za kalupe za keksiće na Halloween motive poput bundeve, duha i sl.
  3. Razvaljano tijesto možete dodatno ohladiti u hladnjaku na 10-ak minuta te ga potom staviti u pećnicu.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Tijesto pecite 7 – 11 minuta, odnosno dok vam rubovi ne porumene.
  5. Tijesto potom s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Višak tijesta (rubove) spremite sa strane. Njih možete koristiti kao komade keksića ili usitniti te dekorirati torte i sl.
  6. Gotovi oblik oprezno prebacite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.
  7. Isto napravite s preostalim tijestom i svim šablonama.

Dok se tijesto hladi napravite royal icing.

ROYAL ICING GLAZURA

  1. Bjelanjke mikserom izradite dok se ne zapjene i ne dobijete mekani snijeg. Sada dodajte prosijani šećer u prahu. Miksajte dok ne postignete sjajnu i dovoljno gustu smjesu. Na kraju umiješajte sok od limuna.
  2. Royal icing podijelite u manje zdjelice ovisno o bojama koje ćete koristiti. Ja sam najviše royal icinga ostavila za crnu boju, potom za bijelu (bez boje) i manje za narančastu te najmanje za zelenu.
  3. Ako koristite boje tada malo boje u gelu ili prahu, ovisno koju imate (ja sam koristila u gelu) dodajte zdjelici s royal icingom. Dobro promiješajte kako bi boja bila jednolična te glazuru postavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom broj 2 (Wilton) ili malenim otvorom koji ste napravili škarama (tek toliko da se glazura može nesmetano nanositi).

STAKALCA NA PROZORIMA

  1. Ovaj korak možete preskočiti i ostaviti prazne prozore, no možete napraviti i stakalca od izomalta. Ako nemate izomalt možete koristiti tvrde bombone ili list želatine (pod tips & tricks detaljniji opis).
  2. Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva. Pripremite posudu širu od lonca u koju ćete uliti hladnu vodu. Posuda će vam pomoći da zaustavite dodatno grijanje izomalta.
  3. U manji lonac koji može u pećnicu s debljim dnom stavite 80 -100 g izomalta. Ulijte vode toliko da navlaži izomalt. Dovoljno je par žlica. Neka vam vatra bude srednje jaka, pazite da vam ne prelazi rub lonca kako vam izomalt ne bi krenuo gorjeti s bočne strane. Ugrijte izomalt do 165 stupnjeva pa dno lonca oprezno uronite u pripremljenu posudu s hladnom vodom na 5-10 sekundi.
  4. Sada cijeli lonac stavite u ugrijanu pećnicu i ostavite 10-15 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da izbjegnete mjehuriće unutar izomalta.
  5. Dok je izomalt u pećnici bočne stranice (na kojima su otvori za prozore) postavite na čisti papir za pečenje. Postavite ih na pravilnu stranu (onu koja će biti vidljiva na kućici, neka vam stražnja strana bude polegnuta na papir za pečenje.
  6. Lonac s izomaltom oprezno izvadite iz pećnice te izlijte u prozore. Ostavite dok se izomalt potpuno ne stvrdne.
  7. Više o samom izomaltu pod tips & tricks ispod recepta.

DEKORIRANJE I CRTANJE

  1. Dijelove kućice ukrasite royal icingom prije slaganja (lijepljenja) cijele kućice. Za krov koristite crni royal icing radeći malena slova u ili valove kao imitaciju crjepova. Ako ćete koristiti perlice tada ih pospite odmah nakon ukrašavanja royal icingom jer se ova glazura brzo suši. Nemojte utiskivati.
  2. Ostavite da se sve dobro osuši, oko pola sata na sobnoj temperaturi.

 

SLAGANJE KUĆICE

  1. Pripremite podlogu na kojoj ćete slagati kućicu (drvena daska, veći pladanj i sl.).
  2. Na prednjoj stranici kućice postavite glazuru s unutrašnje strane kućice uz rub. Nemojte stavljati glazuru uz rub krova već samo uz rub gdje će doći bočne stranice.
  3. Sada prislonite bočnu stranicu. Držite 10-ak sekundi kako bi se stranica zalijepila. Ako niste sigurni, postavite nešto što će spriječiti stranicu da padne.
  4. Isto ponovite s drugom stranicom kućice.
  5. Na stražnju stranicu uz rubove (isto kao i što ste napravili s prednjom) postavite glazuru. Nemojte postavljati na dio gdje će kasnije doći krov. Stražnju stranicu postavite na bočne stranice. Kućicu pridržite 10-ak sekundi. Sada je možete spremiti u hladnjak na 15 -20 minuta kako bi se sve stislo. Lakše ćete postaviti krov ako vam je kućica stabilna i suha. Kućicu spremite s podlogom na kojoj ste je slagali.
  6. Sada postavite glazuru na vrh bočne stranice i na rubove krova (prednja i stražnja stranica) pa prislonite stranicu krova. Držite malo dok se glazura ne osuši. Isto ponovite s drugom stranicom krova. Pazite da ne oštetite dekoracije od royal icinga prstima.
  7. Sada kućicu spremite u hladnjak na 15 minuta.
  8. Za kraj kućicu možete ukrasiti jestivom dekoracijom, zalijepiti natpis od keksića, postaviti marshmallow duhove koje ste postavili na slastičarsku žicu ili po vašoj želji.
  9. Za dodatni ugođaj postavite svjećice unutar kućice.

 

TIPS & TRICKS

IZOMALT

  • Izomalt je disaharid koji se sastoji od dva šećera (glukoze i manitola). Bijele je boje (bijele granule) te služi kao zamjena za šećer. Njegova energijska vrijednost od 2,4 kcal/g dvostruko je manja od energijske vrijednosti saharoze te ga smiju koristiti i dijabetičari.
  • Idealan je za izradu lizalica ili jestivih stakalaca zbog svoje prozirne boje pri rastapanju. Jedino uz izomalt možete imati potpuno prozirna stakalca.
  • Izomalt možete nabaviti u raznim trgovinama, ja sam svoj naručila online

ŽELITE STAKALCA BEZ IZOMALTA

  • Iako je izomalt idealan za izradu stakalaca jer je proziran i nema mjehuriće, možete ih napraviti na dva načina, s tvrdim bombonima ili listovima želatine.
  • Tvrde bombone je potrebno zdrobiti te staviti u otvor za prozor te peći u pećnici s tijestom. U ovom slučaju trebate izrezati okvir prozora prije pečenja. Možete koristiti bilo koju marku tvrdih bombona i bilo koju boju bombona.
  • Jedan list želatine je dovoljan za jednu stranicu (dva prozora). Za kućicu vam trebaju dva lista želatine. List želatine postavite s unutarnje strane prozora te ga zalijepite pomoću royal icinga. Ovo je najjednostavniji način i vizualno je jako lijep.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.