Više

  ULTRA Europe 2023

  Rekordno ULTRA Europe događanje na Parku mladeži 150 000 posjetitelja iz 143 zemlje svijeta

   

  Završilo je deveto izdanje festivala ULTRA Europe, a sudeći po prvim brojkama te ostvarenim rezultatima, bit će upisano u povijest kao najuspješnije. I dok se za neke podatke još čekaju analize relevantnih institucija, broj posjetitelja te ostvarenih noćenja potvrđuju da je najveće međunarodno glazbeno događanje u Hrvatskoj, prepoznatljivo u svijetu kao jedinstveno destinacijsko glazbeno događanje, uvjerljivo jedan od najuspješnijih glazbenih projekta u ovom dijelu Europe. Pripreme za jubilarno deseto izdanje su u tijeku, a organizatori će uskoro podijeliti s obožavateljima i prve detalje te vrijeme održavanja.

  Tijekom sedam dana trajanja, festival ULTRA Europe posjetilo je 150 000 obožavatelja koji su stigli iz rekordne 143 zemlje svijeta, među kojima je najviše bilo onih iz Španjolske, SAD-a, Australije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Norveške, Italije i Poljske. Bili su tu i posjetitelji iz zemalja poput Meksika, Kolumbije, Andore, Saudijske Arabije, Egipta, Kuvajta, Alžira, Paname, Puerto Ricca i Dominikanske Republike. Zabilježeno je više od 200 000 noćenja, a gosti su dolazili automobilima, autobusima, vlakovima, avionima te s više od 150 plovila. ULTRA Europe morsku flotu činilo je 10 luksuznih jahti te više od 150 jedrilica, dok je ona zračna, uz brojne redovne zračne linije, upisala i dolazak 60 privatnih aviona. Niti jedan festival na svijetu ne može se pohvaliti ovakvom glazbenom mornaricom, što je samo još jedna potvrda da su Split, Hvar, Brač i Vis te unikatni koncept festivala kao jedinstvenog destinacijskog glazbenog događanja, bili pun pogodak i pravi smjer za turističko pozicioniranje Hrvatske među mlađom svjetskom festivalskom populacijom.

  Kako bi sve savršeno funkcioniralo u organizaciji je sudjelovalo više od 3 000 ljudi, za posjetitelje je sviralo više od 200 DJ-a na 9 pozornica u 4 grada, među kojima su bili Hardwell, Martin Garrix, Carl Cox, Alesso, Boris Brejcha, Steve Aoki te brojni drugi. Festival je pažljivo pratilo i više od 200 akreditiranih domaćih i inozemnih novinara. Platforma društvenih mreža festivala jedna je od najvećih u regiji – tijekom festivala ostvareno je više od 3 000 000 impresija, a festival se mogao pratiti i putem prijenosa uživo na Facebooku i YouTubeu pa je tako zabilježeno gotovo 4 000 000 korisnika. Ove su brojke svaki dan veće jer se najbolji trenuci i dalje mogu pogledati na svim službenim kanalima festivala, kao i na službenim kanalima izvođača koji imaju milijune fanova. Posebna pažnja i ove je godine bila posvećena sigurnosti posjetitelja, a mali broj intervencija po danu, tijekom splitskog dijela festivala te nijedna na destinacijskom dijelu, potvrđuje da je ovo jedno od najsigurnijih događanja ove veličine.

  Vlada RH proglasila je festival strateški važnim projektom zbog njegovih pozitivnih multiplikativnih efekata na hrvatsko gospodarstvo i promociju Hrvatske kao turističkog odredišta. S rastom festivala i ostvarenim rezultatima, koji su zabilježeni do 2023. godine, procjenjuje se da ukupna potrošnja tijekom ovogodišnjeg izdanja iznosi minimalno 76.500.000 €. To su podaci koji će u narednim danima biti potvrđeni od strane mjerodavnih institucija. Ne čudi stoga da su brojni političari i predstavnici turističkog sektora željeli iz prve ruke osjetiti čaroliju ULTRE – Park mladeži ugostio je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, državnog tajnika Tončija Glavinu, direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića te Alijanu Vukšić, direktoricu TZ grada Splita.

  Kako bi stadion Park mladeži postao sigurnim i atraktivnim domom festivala ULTRA Europe, potrebne su višemjesečne produkcijske pripreme i tim koji broji više od 400 ljudi, a koji je uključen samo u opsežne produkcijske zahvate. Montaža ovog glazbenog grada trajala je gotovo 20 dana, a bilo je dovoljno samo 6 da se stadion, nakon festivala, vrati u prvobitno stanje. Cijeli je prostor ograđen s 9000 metara ograde, postavljeni su posebni zaštitni podovi na tartanu i travi, izgrađene su četiri glavne pozornice, VIP i VVIP lože, brojni šatori, drvene kućice, stepenice, a svi su objekti uzemljeni radi dodatne sigurnosti posjetitelja. Impozantna centralna pozornica ponovno je bila glavna zvijezda u prostoru, a pažnju je privlačila svojom nevjerojatnom veličinom – duga je gotovo 80 m i visoka 22 metra, čime još uvijek drži rekord jedne od najveće pozornice ikad viđene u ovom dijelu Europe. Jedan stup težio je više od 10 tona, a krov je imao balaste koji su služili kao sustav za zadržavanje kiše koji su, kad se napunila voda, težili oko 50 tona. Cijela je oprema stigla u 50 šlepera, a uključuje i više od 1600 svjetlosnih uređaja te više od 1100 metara kvadratnih LED ekrana. Bilo je tu i 240 metara šankova, a kako bi efekt buke bio minimaliziran, posebna se pozornost dala zvuku. Odabran je usmjereni audio sustav visokih performansi, a korištenjem Cardioid Subwoofera zvučni se val koherentno širio samo prema sjevernoj strani stadiona. Koristila se i napredna tehnologija Array Processing radi usmjeravanja zvučnih valova u plesni podij kako bi se što manje rasipao štićenim zonama, a jačina zvuka se dodatno limitirala na 100 dB.

  Jedno od festivalskih osvježenja bio je i spektakularni DRON SHOW, uoči nastupa Martina Garrixa, a čak je 300 bespilotnih letjelica, u uigranoj devetominutnoj koreografiji i uz zvuke poznatih EDM hitova, osvijetlilo splitsko nebo. Bio je ovo impresivni svjetlosni ples i pravo čudo tehnologije koje u ovim razmjerima nikad nije predstavljeno u Europi. Pirotehnika broji više od 3500 različitih artikala, a potrošene su i sve količine CO2 boca koje su se mogle pronaći u Hrvatskoj, njih gotovo 400.

  Ono po čemu se ULTRA razlikuje od svih drugih festivala na svijetu je način na koji povezuje glazbu i destinacije. Iskustvo za posjetitelje ovim dobije potpuno novu dimenziju, a Hrvatska promociju koja je teško mjerljiva bilo kakvim brojkama. Destination ULTRA Europe svoje fanove, tijekom službenog dijela, vodi na put od Omiša, preko Splita do Brača, Hvara i Visa. No, gosti nakon festivala rado otputuju i u Dubrovnik, do slapova Krke te Plitvičkih jezera, mjesta koja su u službenoj anketi odabrali kao ona koja se svakako trebaju posjetiti. U Hrvatskoj se u prosjeku zadržavaju gotovo sedam dana, a slike i uspomene nose sa sobom na sve krajeve svijeta. Destinacijska avantura i ove je godine krenula na otoku Braču, u 585 Clubu, a već se sljedećeg dana ULTRA ludnica preselila na najsunčaniji hrvatski otok Hvar. Dnevni ULTRA Beach te večernji RESISTANCE Hvar održali su se u Carpe Diem Beach Clubu. U intimnoj i ekskluzivnoj atmosferi 200 godina stare tvrđave Fort George na Visu, poznatije pod imenom Fortica, bila je posljednja stanica devete po redu ULTRA avanture.

  Bez podrške partnera i sponzora teško da bi ULTRA bila ono što jest. Jedan od njih je Hrvatska turistička zajednica, koja je dala značajan doprinos u pozicioniranju Hrvatske kao jedne od top europskih festivalskih destinacija i koja podsjeća sve turiste da je hrvatska obala, od skrivenih uvala do tirkiznih zaljeva, najbolje ljetno osvježenje. Splitsko-dalmatinska županija te Grad Split i ove su godine osigurali svu potrebnu podršku, čineći ovaj festival ne samo najvećim nego i najsigurnijim za njegove posjetitelje. Mastercard® kartice su i ove godine bile omiljeno sredstvo plaćanja na ULTRA Europe festivalu, a posjetiteljima su uz jednostavno, brzo i sigurno plaćanje omogućile i pristup brojnim pogodnostima. Samsung je na festivalu omogućio Ultranautima da isprobaju ZOOM opciju i Nightography kameru Galaxy S23 Ultra pametnog telefona uz koju su zabilježili vrhunske noćne snimke za nezaboravne uspomene. Heineken® je ove godine pripremio posebnu zonu, u kojoj su posjetitelji uz osvježavajući Heineken® Silver mogli snimati video i foto trenutke za pamćenje s najviše točke na festivalu.

  Svi oni koji nisu bili u mogućnosti posjetiti ULTRU i uživati u nastupima najboljih svjetskih DJ-a mogu poslušati setove ovogodišnjih izvođača na službenom Youtube kanalu, na kojem će se krajem godine naći i službeni dokumentarni film o devetom izdanju najvećeg festivala elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Organizatori uskoro kreću s pripremama jubilarnog desetog izdanja koje će, ne sumnjamo, biti još veće i još luđe. Sve informacije se, osim na službenoj stranici www.ultraeurope.com, mogu pronaći i na Facebook stranici festivala, Twitter profilu i Instagram profilu.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Šibenski hrvači i hrvačice vratili se s...

  Iza članova Hrvačkog kluba Šibenik radni je vikend. Nastupili su na tradicionalnom Gospić Openu, a kući su se vratili s lijepim brojem medalja. Boje...

  FOTO Franko Škugor drugi na trećoj rundi Gokart...

  Šibenski kartingaš Franko Škugor uspješno je odradio i treću rundu Gokart Cro Cupa 2024. Vozilo se na kartodromu Bura u Šmrici kod Kraljevice, na...

  Ulice VII i IX u Prvić Luci u...

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u četvrtak, 27. lipnja od 8 do 13 sati bit će obustavljena isporuka električne...

  U utorak, 25. lipnja bez vode na Prviću

  Zbog kvara na cjevovodu do 15 sati vode neće imati potrošači u Prviću na potezu od centra Fausta Vrančića prema Šepurini.

  NAJNOVIJE

  FOTO Šibenski hrvači i hrvačice vratili se s lijepim brojem medalja iz Gospića

  Iza članova Hrvačkog kluba Šibenik radni je vikend. Nastupili su na tradicionalnom Gospić Openu, a kući su se vratili s lijepim brojem medalja. Boje...

  FOTO Franko Škugor drugi na trećoj rundi Gokart Cro Cupa 2024.

  Šibenski kartingaš Franko Škugor uspješno je odradio i treću rundu Gokart Cro Cupa 2024. Vozilo se na kartodromu Bura u Šmrici kod Kraljevice, na...

  Ulice VII i IX u Prvić Luci u četvrtak, 27. lipnja bez struje

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u četvrtak, 27. lipnja od 8 do 13 sati bit će obustavljena isporuka električne...

  U utorak, 25. lipnja bez vode na Prviću

  Zbog kvara na cjevovodu do 15 sati vode neće imati potrošači u Prviću na potezu od centra Fausta Vrančića prema Šepurini.