ZAŠTIĆENI KAO LIČKI MEDVJEDI: Učiteljici alkoholičarki ne mogu dati otkaz?!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Škola je tek započela, a roditelji desetak prvašića osnovne škole Juraj Dalmatinac u Crnici namjeravali su alarmirati pravobraniteljicu kada su doznali da će njihovu djecu podučavati učiteljica s dugogodišnjim problemima s pićem. Mjesecima je dolazila na nastavu pod utjecajem alkohola. Iako nije bilo incidenata, roditelji smatraju da djecu ne mogu izlagati potencijalno neugodnim situacijama. Ipak, zbog mira vlastite djece, u posljednji tren odlučili su izbjeći pobunu. Ravnatelj Natko Duvnjak priznaje kako se dosad službeno tužilo dvoje roditelja. Čim je uočio problem, kaže, intervenirao je.
– Naša djelatnica je upućena na liječenje ovo proljeće. Na bolovanju je provela neko vrijeme, vratila se izliječena. Ima potvrdu medicine rada da je sposobna za rad – rekao je Duvnjak.

ŠKOLA NEMA RAZLOGA ZA OTKAZ

Neosnovanim otkazom, riskirali bi i tužbu. Nitko od ostalih zaposlenika OŠ Juraj Dalmatinac nije htio komentirati ovaj slučaj. Moglo se čuti tek neslužbeno, da se s obzirom na provedeno liječenje, nadaju pozitivnom ishodu i da se problemi više neće ponavljati. Međutim, situacije poput ove ukazuju na drugu stranu medalje. Koliko god da su učitelji posljednjih godina nezaštićeni, podcjenjivani i izloženi šikaniranju sve agresivnijih učenika, toliko ih je teško sankcionirati kada sami prekrše pravila.
Prema kolektivnom ugovoru učitelja, prije otkaza zaposleniku, potrebno je dobiti suglasnost sindikalnog povjerenika. Škola može redovito otkazati zaposleniku, ako utvrdi da je povrijedio obveze iz radnog odnosa, a osobito zbog zanemarivanja radnih obveza, neopravdanog nedolaska na posao ili samovoljnog napuštanja posla. Zaposlenik škole otkaz može dobiti ako oda poslovnu tajnu, zloporabi položaj, prekorači ovlasti, nanese znatniju štetu. Otkaz zaslužuje zbog nepropisnog i nekorektnog odnosa prema zaposlenicima ili njihovog šikaniranja i zlouporabe korištenja bolovanja.

OŠTRA PRAVILA

U konkretnom slučaju, bez postojanja konkretne liječničke dokumentacije, argumenata za otkaz nema. Također, bez suglasnosti sindikata, ravnatelj škole ne može dati otkaz radniku nakon 25 godina radnog staža kod istog poslodavca i 50 godina života. Ne može dati otkaz trudnici, odnosno ženi koja doji dijete, majci djeteta do 7 godina, invalidnoj osobi, samohranom roditelju malodobnog djeteta, kao i roditelju s troje ili više djece do 15 godina, odnosno djece na redovnom školovanju, te roditelju djeteta s teškoćama u razvoju.


Pratite nas i na društvenim mrežama: