Teško nam je, ali onaj bilički dišpet će nas dignuti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U uredu načelnika u Bilicama i službeno je obavljena primopredaja vlasti. Novi načelnik, sportski novinar Josip Ćaleta Car (48), nezavisni kandidat grupe birača, preuzeo je dužnost od svog prethodnika Davora Ćalete Cara koji je načelničku dužnost obavljao dva mandata.
Kako to da ste nakon novinarstva odlučiti uploviti u politiku?
Ne bih se složio da se ovdje radi o politici. Mislim da je ljubav prema svome mistu nešto iznad politike, tako da je ovaj moj angažman više iz srca nego iz političkih ambicija.

NOVINARSTVO VELIKA LJUBAV
Mislite li se i dalje baviti novinarstvom?
Apsolutno. Nažalost, radio više ne mogu stići zbog obveza u Općini, iako mi je žao zbog mojih ‘ritmića’, mi smo zaista bili jedna velika familija, nedostajati će mi. Ljubav prema sportskom novinarstvu ću, kako bi narodno rekli, ‘nadomiriti’ kroz novine. Sportsko novinarstvo mi je uvijek bilo nešto što me činilo sretnim, krenuo sam još davne 1986. godine kada sam krenuo put Beograda gdje sam na jugoslavenskom institutu za novinarstvo stekao to zvanje. Radio sam malo s doajenom šibenskog sportskog novinarstva Zdravkom Kedžom, pa Zoltanom Kabokom, da bi se početkom rata dragovoljno prijavio u ZNG.
Kako ocjenjujete rad dosadašnje vlasti, što im zamjerate i što prvo mislite promijeniti?
Zadnjih godina bilo je jako puno povika na nerad dosadašnje vlasti, što je na kraju rezultiralo njihovim izbornim  porazom. Nije mala stvar pobijediti jednu mašineriju kao što je HDZ, pogotovo u Bilicama. Vjerujte mi, da se nije osnovala Općina Bilice HDZ nikada ne bi izgubio vlast u gradu Šibeniku, jer bi ovdje uvijek imali veliki broj glasova. Stoga, naša pobjeda dobiva na težini. Dosadašnji je načelnik upao u zdravstvene probleme, i jedino što mu zamjeram jest činjenica da se nije povukao na vrijeme. Mislim da bi dubioze bile kudikamo manje. S druge strane, nije loše da su pokušali sačuvati vlast jer su neki oko njega pokazali pravo lice pa sada mogu mirno nastaviti s radom uz spoznaju tko se krio iza svega. Financijski deficit je ono što nas sada pritišće, no vjerujem da ćemo uspjeti sve to pokriti i nastaviti s gradnjom nekih novih i boljih Bilica.
Imate li već plan i program koji mislite provoditi?
Teško je govoriti o programu u ovakvoj situaciji kada je račun prazan, no mi imamo svoj plan. Prvo ćemo izmjestiti kontejnere i uvesti kućne kante za smeće. Bilice se sada okreću turizmu, jer to je grana budućnosti za našu općinu, a s ovakvim katastrofalnim stanjem po pitanju smeća, mi izgledamo kao naši otoci šezdesetih i to se mora promijeniti. Jednako kao i po pitanju divljih vezova. U Bilicama ljeti imate preko petsto brodova koji nikomu ne plaćaju vezove. Recite mi gdje to još ima!? Znam da se mora provesti proces dodjele koncesija, no nama sada treba ‘privremena’ i to odmah, jer kada prođe ljeto ostadosmo mi bez tisuća i tisuća kuna. Moramo biti ekspeditivni po tom pitanju. S druge strane, postoje banke koje su hipotekom uzele neke poslovne nekretnine, a ne plaćaju komunalnu naknadu, i tu ćemo tražiti svoj dio. To su oni potezi iz prve faze. Dalje slijedi izgradnja vodovodne mreže za najugroženije i asfaltiranje nekih ulica, jer ljudi u pojedinim dijelovima Bilica, koji su tri kilometra udaljeni od grada, žive kao u nerazvijenom dijelu Zagore, to hitno moramo sanirati. Ono što je krucijalno za Općinu je uvala Stubalj, sa svojim uređenjem i vezovima. Tu se nešto radi, ali proces treba ubrzati i potražiti mogućnost financiranja iz europskih fondova, to je nešto što je realno za plan od četiri godine, a ako bude prije, ‘fala bogu.

Kako ocjenjujete trenutno stanje svoje Općine?
Teško nam je, ali onaj bilički dišpet će nas dignuti. Puno ćemo raditi na zajedništvu, već ove subote organiziramo zajedno s ribolovnim društvom čišćenje uvale Vrulje i košenje trave na obali. Kažem, stanje je teško, ali mi smo jači od svih problema, u to sam siguran.

OPTIMIST SAM

Hoće li četiri godine biti dovoljne da provedete sve planirano?

Teško je reći, ali infrastrukturu svakako da, uz činjenicu da smo već obavili nekakve razgovore s ljudima iz određenih agencija koje obrađuju projekte europskih fondova, tako da najviše što mogu reći jest da sam optimist. Trenutno nam je najvažnije da financijsku situaciju stabiliziramo i da smo konkurentni kada su u pitanju fondovi, a onda mislim da će sve krenuti prema boljemu.
Imate li možda već plan otvaranja novih radnih mjesta?
Što se tiče radnih mjesta, mislim da su ona najviše povezana s razvojem turizma, i ako privedemo sve ovo što planiramo kraju mislim da će Bilice opstati kroz budućnost i da neće biti problema s radnim mjestima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.