Više

  Revitalizacija gradske jezgre kroz 10 koraka

   

  Kada su 2009. godine stanovnici talijanske turističke meke – Venecije odlučili upozoriti svijet da bi u idućih 20 godina mogli ostati bez ijednog stanovnika, organizirali su ni manje, ni više nego – pogreb vlastitog grada. Teatralnu i šokantnu gestu odabralo je preostalih 60-ak tisuća mještana da bi zorno predočili kako ih je u odnosu na 1950. čak tri puta manje. Nastavi li se iseljavanje istim tempom, u ‘gradu zaljubljenih’ ostat će samo crkve i spomenici. Veneciji, pojmu svjetske kulture i ljepote ne pomaže ni to što ju svake godine posjeti 20 milijuna turista. Dapače, plaćaju ceh turističkom imidžu, previsoku cijenu hrane i nekretnina mještani, zaposleni isključivo u turističkom sektoru, nisu mogli izdržati. Većina ih se odselila. Zvuči poznato?

  Smrt u Veneciji i u Šibeniku

  Slučajno ili ne, Zoran Lučić Luca, televizijski snimatelj, član Šibenskog građanskog foruma i zagriženi lokalpatriot odaslao je nedavno identičnu poruku, objavivši smrt nekoć vitalnog 946-godišnjeg Šibenika, u povijesti sjedišta hrvatskih kraljeva, umjetnika, vizionara, a danas grada u tragovima… Rezimirao je ‘povijest bolesti’, nabrojao sve što je Šibenik izgubio posljednjih 20 godina, te konstatirao da je smrt bila lagana i bolna. Oblijepio je grad ‘šonetama’ i pozvao Šibenčane na pogreb na sv. Ani na Veliki petak. Šibenski gradski oci su se uvrijedili i proglasili performans degutantnim.

  Izbore su, naime, dobili i zbog obećanja revitalizacije centra grada. Još 2010. osnovano je povjerenstvo za oživljavanje gradske jezgre, vijećnici su vodili tematske sjednice… Da bi par godina kasnije ljudi poželjeli Šibeniku organizirati pogreb.

  Povjerili smo, stoga, što se točno, tijekom posljednje tri godine, dogodilo s obnovom kulturnog centra Šibenika i podijelili pripremljene projekte u deset točaka.

  Prioritet – obnova komunalne infrastrukture

  – Kada gradite novo i imate riješen novac, treba vam barem godinu dana. U situaciji u kojoj se nalazi Grad Šibenik, normalno da traje pripremanje rekonstrukcije zapuštene jezgre, barem dvije godine – započinje šibenski gradonačelnik Ante Županović.

  Struja, voda, telefon na prvom su mjestu za obnovu. Vodovod i odvodnja, HEP Šibenik i T-HT trebali su dosad snimiti postojeće stanje i procijeniti koliko će koštati modernizacija. Elektra Šibenik procijenila je da bi digitalizacija električne mreže i uklanjanje kablova, koštalo između 1,7 i 1,8 milijuna kuna, Vodovod je pripremio dokumentaciju za vodovod i kanalizaciju u Kalelargi i obližnjoj Masnoj ulici. Jedino T-HT nije informirao Grad Šibenik o svojim planovima, no oni nisu neophodni u cijeloj priči, jer se internet i telefon mogu riješiti i bez njih, ustupanjem koncesije za to područje drugom operateru, smatra dogradonačelnik Franko Vidović.

  – Sve to krajem godine planiramo objediniti u cjelovito arhitektonsko rješenje i nominirati prema europskim fondovima – rekao je Vidović.

  Za popločavanje sa spuštanjem infrastrukture pod zemlju, u pripremi je izrada tehničke dokumentacije, stoga još ne postoje realne procjene troškova.

  No, pomoć EU je nužna, jer Grad Šibenik nema novca u proračunu. HEP će platiti rekonstrukciju vlastite mreže, dok se od korisnika može čuti kako je T-HT, bez obzira na planove gradskih vlasti, nedavno krenuo s prelaskom s analognih sustava na digitalne. Paralelno s infrastrukturom, Grad Šibenik radi na još nekoliko ključnih projekata – rekonstrukciji šibenske Poljane, izgradnji plaže Banj, postavljanju ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila, ali i na obnovi šibenskih tvrđava, jedinstvenom kulturnom blagu Šibenika.

  – Od Agencije za upravljanje državnom imovinom zatražili smo povrat tvrđave sv. Ivana. Započeli smo razgovore oko upravljanja tvrđavom sv. Nikole, koja je kulturni spomenik i pomorsko dobro. Želimo definirati njen status, staviti je u funkciju kulturnog turizma. Bitno je da se na tvrđave vrati čovjek. Grad Šibenik je razvio suradnju s udrugama, s kojima ćemo reanimirati i tvrđavu Barone – rekao je Petar Baranović, dogradonačelnik Šibenika i HNS-ov zastupnik.

  (…)

  Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog tjednika

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Uručena najveća priznanja Grada Šibenika. Dušan Šarac...

  Zaslužnim pojedincima i ustanovama večeras su, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u povodu Dana grada dodijeljena najveća priznanja Grada Šibenika. Nagradu grada Šibenika za životno...

  Trećeligaš izbacio Šibenik iz Kupa Hrvatske

  Šibenik je zapeo već na prvoj prepreci Kupa Hrvatske, istog onog u kojem je lani otišao do finala. U šesnaestinifinala u Križevcima ga je...

  Zagora namučila prvoligaša na punom Borovištu, Istra ipak...

  Zagora nije uspjela prirediti iznenađenje u šesnaestinifinala Kupa Hrvatske. Prvoligaš Istra na punom je Borovištu slavio sa 2:0 protiv četvrtoligaša iz Unešića i prošao...

  NAJNOVIJE

  FOTO Uručena najveća priznanja Grada Šibenika. Dušan Šarac dobio Nagradu za životno djelo

  Zaslužnim pojedincima i ustanovama večeras su, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u povodu Dana grada dodijeljena najveća priznanja Grada Šibenika. Nagradu grada Šibenika za životno...

  Trećeligaš izbacio Šibenik iz Kupa Hrvatske

  Šibenik je zapeo već na prvoj prepreci Kupa Hrvatske, istog onog u kojem je lani otišao do finala. U šesnaestinifinala u Križevcima ga je...

  Zagora namučila prvoligaša na punom Borovištu, Istra ipak prošla dalje u Kupu

  Zagora nije uspjela prirediti iznenađenje u šesnaestinifinala Kupa Hrvatske. Prvoligaš Istra na punom je Borovištu slavio sa 2:0 protiv četvrtoligaša iz Unešića i prošao...