Više

  Revitalizacija gradske jezgre kroz 10 koraka

   

  Kada su 2009. godine stanovnici talijanske turističke meke – Venecije odlučili upozoriti svijet da bi u idućih 20 godina mogli ostati bez ijednog stanovnika, organizirali su ni manje, ni više nego – pogreb vlastitog grada. Teatralnu i šokantnu gestu odabralo je preostalih 60-ak tisuća mještana da bi zorno predočili kako ih je u odnosu na 1950. čak tri puta manje. Nastavi li se iseljavanje istim tempom, u ‘gradu zaljubljenih’ ostat će samo crkve i spomenici. Veneciji, pojmu svjetske kulture i ljepote ne pomaže ni to što ju svake godine posjeti 20 milijuna turista. Dapače, plaćaju ceh turističkom imidžu, previsoku cijenu hrane i nekretnina mještani, zaposleni isključivo u turističkom sektoru, nisu mogli izdržati. Većina ih se odselila. Zvuči poznato?

  Smrt u Veneciji i u Šibeniku

  Slučajno ili ne, Zoran Lučić Luca, televizijski snimatelj, član Šibenskog građanskog foruma i zagriženi lokalpatriot odaslao je nedavno identičnu poruku, objavivši smrt nekoć vitalnog 946-godišnjeg Šibenika, u povijesti sjedišta hrvatskih kraljeva, umjetnika, vizionara, a danas grada u tragovima… Rezimirao je ‘povijest bolesti’, nabrojao sve što je Šibenik izgubio posljednjih 20 godina, te konstatirao da je smrt bila lagana i bolna. Oblijepio je grad ‘šonetama’ i pozvao Šibenčane na pogreb na sv. Ani na Veliki petak. Šibenski gradski oci su se uvrijedili i proglasili performans degutantnim.

  Izbore su, naime, dobili i zbog obećanja revitalizacije centra grada. Još 2010. osnovano je povjerenstvo za oživljavanje gradske jezgre, vijećnici su vodili tematske sjednice… Da bi par godina kasnije ljudi poželjeli Šibeniku organizirati pogreb.

  Povjerili smo, stoga, što se točno, tijekom posljednje tri godine, dogodilo s obnovom kulturnog centra Šibenika i podijelili pripremljene projekte u deset točaka.

  Prioritet – obnova komunalne infrastrukture

  – Kada gradite novo i imate riješen novac, treba vam barem godinu dana. U situaciji u kojoj se nalazi Grad Šibenik, normalno da traje pripremanje rekonstrukcije zapuštene jezgre, barem dvije godine – započinje šibenski gradonačelnik Ante Županović.

  Struja, voda, telefon na prvom su mjestu za obnovu. Vodovod i odvodnja, HEP Šibenik i T-HT trebali su dosad snimiti postojeće stanje i procijeniti koliko će koštati modernizacija. Elektra Šibenik procijenila je da bi digitalizacija električne mreže i uklanjanje kablova, koštalo između 1,7 i 1,8 milijuna kuna, Vodovod je pripremio dokumentaciju za vodovod i kanalizaciju u Kalelargi i obližnjoj Masnoj ulici. Jedino T-HT nije informirao Grad Šibenik o svojim planovima, no oni nisu neophodni u cijeloj priči, jer se internet i telefon mogu riješiti i bez njih, ustupanjem koncesije za to područje drugom operateru, smatra dogradonačelnik Franko Vidović.

  – Sve to krajem godine planiramo objediniti u cjelovito arhitektonsko rješenje i nominirati prema europskim fondovima – rekao je Vidović.

  Za popločavanje sa spuštanjem infrastrukture pod zemlju, u pripremi je izrada tehničke dokumentacije, stoga još ne postoje realne procjene troškova.

  No, pomoć EU je nužna, jer Grad Šibenik nema novca u proračunu. HEP će platiti rekonstrukciju vlastite mreže, dok se od korisnika može čuti kako je T-HT, bez obzira na planove gradskih vlasti, nedavno krenuo s prelaskom s analognih sustava na digitalne. Paralelno s infrastrukturom, Grad Šibenik radi na još nekoliko ključnih projekata – rekonstrukciji šibenske Poljane, izgradnji plaže Banj, postavljanju ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila, ali i na obnovi šibenskih tvrđava, jedinstvenom kulturnom blagu Šibenika.

  – Od Agencije za upravljanje državnom imovinom zatražili smo povrat tvrđave sv. Ivana. Započeli smo razgovore oko upravljanja tvrđavom sv. Nikole, koja je kulturni spomenik i pomorsko dobro. Želimo definirati njen status, staviti je u funkciju kulturnog turizma. Bitno je da se na tvrđave vrati čovjek. Grad Šibenik je razvio suradnju s udrugama, s kojima ćemo reanimirati i tvrđavu Barone – rekao je Petar Baranović, dogradonačelnik Šibenika i HNS-ov zastupnik.

  (…)

  Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog tjednika

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje...

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje utakmica Hrvatske na stadionu Šubićevac

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...