Protiv Bože Bačelića u pripremi kaznena zbog Varivoda i Gošića!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Božo Bačelić, optuženik za ratni zločinu u Prukljanu pored Skradina, koji je tek nedavno, nakon petogodišnjeg skrivanja, uhićen u Njemačkoj, te prošlog tjedna izručen Hrvatskoj, i dalje se nalazi u pritvoru šibenskog zatvora. Tu će biti sve dok se ne steknu uvjeti za izručenje u splitski pritvor, budući da će mu se za spomenuti zločin, odlukom Vrhovnog suda, suditi na Županijskom sudu u Splitu. U međuvremenu, neslužbeno doznajemo od izvora bliskih istrazi, policija priprema dokaze koji će govoriti u prilog novoj kaznenoj prijavi protiv Bože Bačelića. Policija će Bačelića kazneno goniti i zbog sumnje da je odgovoran za pokolj 16 civila u zaseocima Varivode i Gošići u kolovozu i rujnu 1995. godine. Kaznena prijava, doznajemo, već je u pripremi, a u prilog joj ide i čitav arsenal oružja koji je u veljači, kada je Bačelić uhićen pored Frankfurta u Njemačkoj, pronađen pretragom obiteljske kuće Bačelićevih u Grebaštici.

ARSENAL U VRTU

Naš izvor navodi kako su tada u kući, zakopane u zemlji pored kuće, te na još jednoj lokaciji pronađene tri, četiri automatske puške, mnogo bombi i eksplozivnih naprava. Navodno je policija jednu od pronađenih pušaka povezala s ubojstvima u Varivodama i Gošićima, budući da je balističkim vještačenjem dokazano da su ubojstva počinjena iz istog oružja. Ukoliko je naš izvor u pravu, to bi mogao biti konačan detalj koji bi Bačelića prokazao kao egzekutora zločina. Budući da počinitelj zločine nije počinio sam, činjenica jest da bi oružje, ukoliko se poveže s ubojstvima civila iz 1995., moglo otkriti i tko su bili pomagači počinitelju. Pitanje je kako će se u toj priči, ako se ona razvije u navedenom pravcu, postaviti sam Bačelić –hoće li odabrati ulogu krivca ili pokajnika koji, danas je jasno na nizu primjera iz hrvatskog pravosuđa, prolaze kudikamo bolje od onih koji šute.

PONOVLJENO SUĐENJE

Za podsjetnik je kako su Božo Bačelić, te još trojica njegovih podređenih pripadnika 113. brigade, već jednom suđeni za zločine u Prukljanu, ali ih je Županijski sud u Šibeniku oslobodio optužbe. Sutkinja u postupku prema izjavama svjedoka i sudionika ubojstava nije, naime, mogla dokučiti tko je točno lišio života bračni par srpske nacionalnosti, Milicu i Nikolu Damjanić, pa ih je sve pustila na slobodu. Vrhovni sud presudu je poništio i vratio je na početak, no prije no što je počelo ponovljeno suđenje, 2007. godine Bačelić je pobjegao. Skrivao se najprije u Hrvatskoj, a potom je otišao u Njemačku, prešavši granicu s lažnom putovnicom. Tamo je i uhićen u veljači ove godine, te prošloga tjedna izručen Hrvatskoj. (jd)


Pratite nas i na društvenim mrežama: