Više

  POST FESTUM IZBORA: Slijedi li pomirba ili novi poredak?

   

  Bivši šef tajnih službi i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko četvrti je po redu predsjednik HDZ-a. Moglo bi se kazati da je to očekivani ishod maratonskog Općeg Sabora ‘zajedničara’ u dvorani Lisinski. Ključno je pitanje kako će se, pak, Karamarkov izbor reflektirati na buduće odnose u šibensko-kninskom HDZ-u, budući da je prilikom glasovanja očita bila podijeljenost ovdašnjih izaslanika između Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka.

  Dugogodišnji čelnik čovjek Županijskog odbora Ante Kulušić i saborski zastupnik već na početku unutarstranačke kampanje svrstao se uz aktualnu predsjednicu Jadranku Kosor. Međutim, njegov odabir ovog puta nisu podržali svi njegovi dosadašnji najbliskiji suradnici, pa su po prvi put svom stranačkom šefu leđa okrenuli kninska gradonačelnica Josipa Rimac i skradinski načelnik Nediljko Dujić svojom otvorenom potporom Karamarku, povukavši za sobom priličan broj izaslanika.

  KULUŠIĆ: OSTAJEMO JEDINSTVENI

  Nakon poznatog ishoda izbora, Ante Kulušić našao se na gubitničkoj strani. I kao čovjek dosadašnje predsjednice i kao kandidat za potpredsjednika stranke. Je li bila pogreška što se odmah svrstao uz Jadranku Kosor i smatra li se izdanim od dijela članstva šibensko-kninskog HDZ-a? – pitali smo Kulušića

  – Ne smatram da sam pogriješio, niti da me je itko izdao od stranačkih kolega iz naše Županijske organizacije. Ovi unutarstranački izbori samo su pokazali koliko je HDZ demokratska stranka. Prevladao je pluralizam mišljenja, odnosno bilo je različitih mišljenja oko kandidata za predsjednika stranke, što je sastavni dio jednog demokratskog procesa u jednoj demokratskoj stranci. Stoga, nema nikakvog razdora, naša stranka na razini Šibensko-kninske županije ostaje jedinstvena. I predsjednik Karamarko pozvao je na jedinstvo stranke, bez obzira tko je za koga glasovao, te jasno kazao da svi koji rade u interesu stranke, imaju mjestu u njoj – kaže Ante Kulušić.

  Stoga, dodat će Kulušić, ne bojim se da će biti nekakve osvete i revanšizma prema članovima iz suparničkih predsjedničkih tabora, pa tako ni prema meni, jer je poznato da sam svih ovih godina radio sve u interesu HDZ-a.

  – HDZ se u posljednje vrijeme zbog unutarstranačkih izbora bavio samim sobom. To poglavlje stranačkog života je završeno i sada se stranka počinje baviti vladajućom Kukuriku koaliciju koja svojim odlukama nanosi štetu i osiromašuje hrvatski narod. HDZ kreće u pripreme za pobjedu na lokalnim izborima i to će ostvariti. Na lokalnim izborima kandidirat će se oni stranački ljudi koji će sigurno dobiti izbore i oko kandidatura neće se zasigurno gledati je li su oni na ovim unutarstranačkim izborima bili u taboru Karamarka ili, pak, Jadranke Kosor – zaključio je Ante Kulušić.

  A da neće biti turbulencija i radikalnih promjena u šibensko-kninskom HDZ-u uvjeren je i župan Goran Pauk.

  – Promjene su uvijek moguće, ali u našem slučaju samo u teoretskom smislu. U praksi, pak, u šibensko-kninskom HDZ-u, uvjeren sam, neće biti nikakvih potresa. Upravo je u drugom krugu najveći dio naših izaslanika dao potporu Tomislavu Karamarku jer je on u nastupnom govoru naglasio kako u slučaju njegove pobjede, jedinstvo stranke ostaje na prvom mjestu. Kao i u drugim županijskim organizacijama, tako je i u našoj među izaslanicima bilo različitih mišljenja o tome kome dati potporu. I to ne samo između dva kandidata, a to je posve normalno i demokratski – kaže Goran Pauk.

  RIMAC: PROMJENE SU BILE NUŽNE

  Jedna od najvećih dobitnica hadezeovog Općeg Sabora zasigurno je kninska gradonačelnica Josipa Rimac koja je izabrana u Predsjedništvo stranke, a nakon što je tijekom predizborne kampanje dala bezrezervnu podršku Tomislavu Karamarku.

  – U vodstvu HDZ-a na nacionalnoj razini bile su prijeko potrebne promjene i to se dogodilo izborom novog predsjednika. Različita mišljenje naših izaslanika  naravno da neće dovesti do raskola na županijskoj razini, dapače, nastavljamo još jedinstveniji, čvršći i jači. Unatoč pokušajima brojnih medijskih podmetanja predsjedniku Karamarku, a i meni osobno, pri čemu su moje izjave krivo interpretirane. Nikakvih promjena neće biti na stranačkoj lokalnoj razini, jer su se one već dogodile kroz legalno provedene unutarstranačke izbore po gradskim i županijskim organizacijama – rezolutna je Josipa Rimac.

  Kninska gradonačelnica će nam priznati kako je bila jako povrijeđena  12. mjestom na stranačkoj listi za parlamentarne izbore i neulaskom u Sabor.

  – Nisam se osjećala pogođenom zbog nekakvih svojih karijerističkih saborskih ambicija, već sam smatrala da je učinjena velika nepravda i odaslana loša poruka prema hadezeovom biračkom tijelu koje je uvijek donosilo izborne pobjede u Kninu. No, to sam oprostila stranačkim kolegama koji su sastavljali listu, a u cilju  jedinstva stranke za koje ću se dalje bespoštedno zalagati i kao nova članica Predsjedništva – kazala je Josipa Rimac.

  Za skradinskog  načelnika Nediljka Dujića, koji se među prvima ‘oteo Kulušićevoj kontroli’ i svrstao na stranu Tomislava Karamarka, nema dvojbe da će novoizabrani predsjednik ‘zajedničara’ imati apsolutnu i jedinstvenu potporu  šibensko-kninskog HDZ-a.

  – Bez obzira na različita mišljenja oko ovog izbora, u stranci ima mjesta za sve koji želje raditi za dobrobit stranke i hrvatske države. Šibensko-kninski HDZ vodi razumna ekipa i unutar nje nema i neće biti nikakvih podjela. Cilj je  pripremiti se za lokalne izbore i na njima polučiti odlične rezultate – reći će Dujić.

  Josip Odak: Pauk i Novica Ljubičić su licemjeri!

  U javnosti je ‘procurilo’ da je pred drugi krug glasovanja došlo do žestokog verbalnog sukoba između županijskog glasnogovornika Novice Ljubičića i Josipa Odaka, predsjednika Županijske skupštine. Naime, među šibensko-kninskim izaslanicima Ljubičić je lobirao da svoj glas dadu Tomislavu Karamarku, prilikom čega mu se suprotstavio Odak koji je odlučio poduprijeti Milana Kujundžića.

  – Od samog početka kampanje i prije samog Općeg sabora, otvoreno sam podupirao dr. Kujundžića i nisam bio jedini među našim izaslanicima. Ljubičićevo lobiranje za Karamarka doživio sam licemjernim nakon što je iz utrke ispala Jadranka Kosor. Jer ni Pauk, ni Ljubičić nisu imali mandat da sugeriraju nekome za koga će glasovati. Očito je po srijedi bila njihova želja za što boljim  pozicioniranjem u Karamarkovoj pobjedi. Uvijek sam bio iskren u svojim nastupima, takav ću i ostati. Na žalost, neke naše stranačke kolege, koji su bili Pašalićevi ljudi, nakon njegovog poraza brzo su se slizali sa Sanaderom. Nakon Sanaderovog odlaska ljubili su skute Jadranke Kosor, a nakon njezina izbornog poraza, odmah su se slizali sa Karamarkom – kazao je Josip Odak.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Porazom od favorizirane Požege košarkašice Šibenika okončale uspješnu...

  Košarkašice Šibenika porazom su zaključile sezonu. Plamen Požega na domaćem je terenu opravdala ulogu favorita slavivši sa 79:54 i u doigravanje će s drugog...

  FOTO Samo nebo im je granica: Parakaratistima Krke...

  Fantastične rezultate ostvarili su članovi Parakarate kluba Krka Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u parakarateu održanom prošlog vikenda u Ivanjoj Reki. Dokaz tome je i...

  Izbori za Sabor ponavljaju se na dva biračka...

  Na dva biračka mjesta u Hrvatskoj u nedjelju će se ponoviti izbori za Hrvatski sabor koji ne mogu utjecati na izborni ishod, ali mogu...

  Joško Belamarić održat će zanimljivo predavanje o franjevcima...

  Zanimljivo predavanje Joška Belamarića 'Franjevci i umjetnost na hrvatskoj obali u 13. stoljeću' bit će održano 23. travnja u Interpretacijskom centru 'Civitas Sacra'. Predavanje će...

  NAJNOVIJE

  Porazom od favorizirane Požege košarkašice Šibenika okončale uspješnu sezonu

  Košarkašice Šibenika porazom su zaključile sezonu. Plamen Požega na domaćem je terenu opravdala ulogu favorita slavivši sa 79:54 i u doigravanje će s drugog...

  FOTO Samo nebo im je granica: Parakaratistima Krke tri naslova prvaka države, srebro i bronca

  Fantastične rezultate ostvarili su članovi Parakarate kluba Krka Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u parakarateu održanom prošlog vikenda u Ivanjoj Reki. Dokaz tome je i...

  Izbori za Sabor ponavljaju se na dva biračka mjesta

  Na dva biračka mjesta u Hrvatskoj u nedjelju će se ponoviti izbori za Hrvatski sabor koji ne mogu utjecati na izborni ishod, ali mogu...

  Joško Belamarić održat će zanimljivo predavanje o franjevcima i umjetnosti na obali u 13. stoljeću

  Zanimljivo predavanje Joška Belamarića 'Franjevci i umjetnost na hrvatskoj obali u 13. stoljeću' bit će održano 23. travnja u Interpretacijskom centru 'Civitas Sacra'. Predavanje će...