Više

  POLITIČKI UZAVRELA ŽUPANIJA Rimac tajnovita, Dujić se dvoumi, Juričev ide po mjesto gradonačelnice

   

  Manje je od godinu dana do lokalnih izbora, stoga su, unatoč početku turističke sezone, sve intenzivnije aktivnosti političkih stranaka u Vodicama oko priprema za izlazak pred birače u svibnju 2013. godine. Ključno je pitanje, može li HDZ koji u Vodicama kontinuirano obnaša vlast od prvih demokratskih izbora, dobiti još jedan mandat, s obzirom na itekako poljuljani rejting stranke zbog već poznatih afera, ali i zbog nekoliko obećanih, a nerealiziranih projekata aktualne gradske vlasti. HDZ-ova gradonačelnica i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev na prošlim je izborima uvjerljivo pobijedila već u prvom krugu, a HDZ je po prvi put dobio i apsolutnu većinu od osam vijećnika u Gradskom vijeću Vodica te je samostalno vodio grad proteklih tri godine. Stoga je za očekivati da će Branka Juričev-Martinčev i na predstojećim izborima krenuti u bitku za svoj treći mandat gradonačelnice. Međutim, dosta je zabune u javnosti, ali i među stranačkim članstvom, unijelo odustajanje Juričev-Martinčev od kandidature za mjesto predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vodice, što je opet trebao biti signal da se neće kandidirati za gradonačelnicu. Ipak, sve dvojbe oko njezine kandidature otklonio je prvi čovjek vodičkog HDZ-a, Ante Cukrov-Desto, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a.

  – Naravno da će naš kandidat za gradonačelničko mjesto ponovno biti Branka Juričev-Martinčev. Oko kandidacijske liste za Gradsko vijeće Vodica pregovaramo s nekoliko stranaka koje imaju programe slične HDZ-u i kojima je interes Vodica na prvom mjestu. Stoga je moguće da za Gradsko vijeće formiramo koalicijsku listu – kazao nam je Ante Cukrov.

  SDP u Vodicama ima pouzdano biračko tijelo, ali od hrvatske samostalnosti nije uspio primirisati ni blizu vlasti na razini grada Vodica. No, vodički SDP-ovci ‘osokoljeni’ su rezultatima parlamentarnih izbora s krajem prošle godine, kada su po prvi puta u Vodicama dobili više glasova od HDZ-a.

  – Intenzivno se pripremamo za izbore i unutar stranke obavljamo se potrebite predradnje. Međutim, još nismo definirali i konkretna imena. Što se tiče izborne liste za Gradsko vijeće, u tijeku su pregovori s prirodnim koalicijskim partnerima SDP-a, poput HNS-a, ali ni oko toga još nismo postigli konkretan dogovor – veli Marija Alfirev, predsjednica GO SDP-a Vodice.

  Dok SDP još taji svoga kandidata za gradonačelnika, vrlo je izvjesno da će vodičku političku scenu na predstojećim izborima ‘osvježiti’ jedno, uvjetno rečeno, novo ime. Naime, kao nestranačka osoba i nezavisni kandidat u utrci za gradonačelnika pojavit će se Ante Ivas. Ne, nije riječ o ocu biskupu, već o diplomiranom pravniku i dragovoljcu Domovinskog rata, donedavnom pročelniku šibenske Carinarnice, kojeg, kako doznajemo, podržava nekoliko oporbenih stranaka u Gradskom vijeću, ali i dio HDZ-ovog biračkog tijela.

  DRNIŠ: DŽELALIJA SUZDRŽAN

  U Drnišu je na proteklim izborima za gradonačelnika nezavisni kandidat Ante Dželalija u drugom krugu pobijedio HDZ-ovu ‘uzdanicu’ Josipa Begonju. Inače, Dželaliji teče treći mandat prvog čovjeka Drniša, prvi je ‘odradio’ kao član HDZ-a, a druga dva kao nestranačka osoba.

  – Prerano je govoriti o novim lokalnim izborima i eventualno mojoj ponovnoj kandidaturi. Trenutna preokupacija mi je kako do kraja ovog mandata realizirati sve planirane investicijske projekte u Drnišu i ne želim se zamarati izborima do kojih ima još podosta vremena – kaže Ante Dželalija.

  Nakon poraza od Dželalije na prošlim izborima, Josip Begonja, inače, djelatnik Porezne uprave Šibenik, morao se zadovoljiti funkcijom predsjednika Gradskog vijeća Drniša koju i dalje obnaša.

  – HDZ se još nije počeo baviti predstojećim lokalnim izborima, već će s time krenuti na jesen. Međutim, po svojoj prilici ponovno ću se kandidirati za gradonačelnika. Naravno, ako tako odluči HDZ, jer ja sam stranački vojnik – navodi Begonja.

  SKRADIN: DUJIĆ SE DVOUMI

  Već dva desetljeća ‘neprikosnoveni’ vladar Skradina je HDZ-ovac Nediljko Dujić koji je na prošlim izborima za gradonačelnika slavio već u prvom krugu sa 62 posto osvojenih glasova. No, valja podsjetiti kako je posljednjih mjeseci Dujić u više navrata isticao svoje ambicije prema kandidaturi za šibensko-kninskog župana. A, te njegove ambicije korespondiraju s učvršćenom pozicijom u HDZ-u, nakon što se ‘pravovremeno’ priklonio taboru novog stranačkog predsjednika Tomislava Karamarka. No, Dujić za sada ne želi otkrivati karte.

  – Godinu dana je kratko, ali istovremeno za politiku predugo razdoblje. Stoga je prerano govoriti o lokalnim izborima. O svemu ću dobro razmisliti i o svojoj kandidaturi odluku donijeti početkom iduće godine.

  ‘TAJNOVITA’ JOSIPA RIMAC

  Josipa Rimac, odnedavno i članica Predsjedništva HDZ-a, prema raspoloženju kninskog biračkog tijela koje je svoju odanost HDZ-u iskazalo i na parlamentarnim izborima, ima ogromne izglede da osvoji i treći mandat gradonačelnice Zvonimirova grada. Na prošlim izborima uvjerljivo je pobijedila u prvom krugu s čak 67 posto osvojenih glasova, što je bio i najveći postotak u Hrvatskoj na izborima za gradonačelnike. Kazali smo da je Josipa Rimac glavni favorit i na predstojećim izborima, naravno, ako se kandidira. No, izjava koju nam je dala poprilično je tajnovita.

  – Odluku o kandidaturi donijet će vodstvo stranke. Možda ću ja krenuti u izbornu utrku za treći mandat, možda će doći do rotacije mene i zamjenika, a možda će to biti i neka treća osoba za koju će stranka procijeniti da ima povjerenje kninskog biračkog tijela i da može ponovno donijeti pobjedu HDZ-u. Osam godina, koliko sam obnašala funkciju gradonačelnice Knina, predugo je razdoblje, a promjene su nužne i potrebne – kazala nam je Josipa Rimac.

  Na prošlim izborima u Kninu, SDP nije imao svog kandidata za gradonačelnika, a hoće li ga imati na predstojećim, još nije poznato. No, za sada je poznato da će do fotelje prvog čovjeka Zvonimirova grada pokušati doći Tomislav Čolak iz ‘Loze’ te Milan Maloča iz HSP-a.

    ŽO SDP-a:  O izborima na jesen!

  – SDP namjerava pokrenuti predizborne aktivnosti, po završetku godišnjih odmora, dakle, na jesen. Stoga vam o toj temi ništa ne mogu konkretno reći. Ono što je poznato to je da odluku o utvrđivanju kandidata za gradonačelnike i načelnike, te lista za Vijeća samostalno donose Gradski i Općinski odbori stranke. – rekla je Anita Bara, predsjednica Županijskog odbora SDP-a-

  Na naše pitanje da li će SDP imati kandidate za gradonačelnike Knina i Drniša, nakon što ih na proteklim izborima u ovim gradovima nije imao, Bara nam je odgovorila kako će to ovisiti o procjeni tamošnjih gradskih odbora stranke.

  Aduti ‘Loze’ brigadir Rajčič, Čolak, Matijaš…

  Nakon raskola u županijskog HSP-u prošle godine pred parlamentarne izbore, dio članstva napustio je ovu stranku i  osnovao udrugu ‘Loza’ na čelu s Ivicom Ledenkom.

  – Upravni odbor naše udruge, s obzirom na razloge osnivanja, a to je okupljanje nezavisnih i stranačkih neopredijeljenih ljudi na zajedničkoj programskoj platformi, imenovala je pregovaračke timove oko izrade prijedloga kandidatura na za izvršnu vlast na lokalnim izborima. Realni rok završetka ovog procesa je kraj listopada, za kad je planirana i konvencija udruge i promoviranje kandidate. Kada je riječ o gradovima, na čelu pregovaračkih timova su dipl.ing. Ante Gaćina za Šibenik, prof. Tomislav Čolak u Kninu, dipl.ing Mario Čular za grad Vodice, dipl.oec Miro Matijaš u Drnišu te stožerni brigadir Marko Rajčić za grad Skradin – kazao nam je Ivica Ledenko.

  Premda Ledenko to izrijekom nije želio potvrditi, ova navedena imena su i najizvjesniji kandidati ‘Loze’ na izborima za gradonačelnika u ovim jedinicama lokalne samouprave.

    HSS na izbore u svim gradovima i općinama!

  – HSS će se pojaviti na  izborima u  svim jedinicama lokalne samouprave. No, Županijski odbor stranke izjašnjavanje o   kandidatima za gradonačelnike i načelnike, kao i o tome da li će se ići samostalno ili s koalicijskim partnerima, prepustio je na autonomno odlučivanje gradskim i općinskim odborima. A oni moraju sve odluke o predstojećim izborima, odnosno oko  definiranja imena kandidata, donijeti do kraja rujna – veli Zoran Smolić, predsjednik županijske organizacije HSS-a.

  Josip Burazer-Pavešković kandidat HSP-a za župana!

  – HSP u svim gradovima i općinama na izbore izlazi samostalno i mogu se pohvaliti da smo jedina stranka na području županije koja već ima definirane kandidate za gradonačelnike i načelnike te liste sa utvrđenim imenima za sva gradska i općinska vijeća naše županije. Mogu vam, primjerice, otkriti da će kandidat HSP-a za župana biti Josip Burazer-Pavešković, a kandidat za gradonačelnika Šibenika je Goran Grguričin. Milan Maloča je naš stranački kandidat za prvog čovjeka Knina, a Bore Matić za gradonačelnika Skradina – kazao nam je Ivica Zorica, županijski povjerenik HSP-a.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  DHMZ izdao posebno priopćenje zbog promjene vremena: ‘Ovo...

  Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja...

  FOTO Na Kninskoj tvrđavi svečano otvoren interpretacijski centar...

  Grad Knin u suradnji s Kninskim muzejom provodio je projekt 'Uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na tvrđavi' od 1. kolovoza 2021. godine do 31....

  U Drnišu održan Sajam razmjene predmeta i ekološka...

  U organizaciji Grada Drniša i Ekološke udruge 'Krka' Knin u Drnišu je 6. travnja održana edukativna radionica i Sajam razmjene predmeta. Svrha održavanja radionice bila...

  Flora Dalmatica: Šetnja, promocija knjige i trail utrka

  Treće izdanje festivala prirode 'Flora Dalmatica' u Šibeniku ovaj tjedan nudi bogat i šarolik program. Prva aktivnost ovaj tjedan na rasporedu je u utorak...

  NAJNOVIJE

  DHMZ izdao posebno priopćenje zbog promjene vremena: ‘Ovo stiže naglo, pratite upozorenja’

  Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja...

  FOTO Na Kninskoj tvrđavi svečano otvoren interpretacijski centar i vinoteka

  Grad Knin u suradnji s Kninskim muzejom provodio je projekt 'Uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na tvrđavi' od 1. kolovoza 2021. godine do 31....

  U Drnišu održan Sajam razmjene predmeta i ekološka radionica

  U organizaciji Grada Drniša i Ekološke udruge 'Krka' Knin u Drnišu je 6. travnja održana edukativna radionica i Sajam razmjene predmeta. Svrha održavanja radionice bila...

  Flora Dalmatica: Šetnja, promocija knjige i trail utrka

  Treće izdanje festivala prirode 'Flora Dalmatica' u Šibeniku ovaj tjedan nudi bogat i šarolik program. Prva aktivnost ovaj tjedan na rasporedu je u utorak...