Više

  POLITIČKA TRKA ZA ŽUPANIJU Na startu Pauk, Bara, Ledenko, Burazer-Pavešković

   

  Manje od četiri mjeseca ostalo je do lokalnih izbora, stoga su sve intenzivnije aktivnosti političkih stranaka oko priprema za izlazak pred birače krajem mjeseca svibnja. Pomalo se popunjavaju stranačke kadrovske križaljke, pa su neka imena kandidata izašla u javnost, neka se tek nadziru, a pojedine stranke još uvijek kriju svoje adute za svibanjske izbore ili ih, pak, još nisu definirali. Dvije suprotstavljene političke opcije i najjače stranke – HDZ i SDP, nisu se još službeno izjasnile o svojim kandidatima za župana i njegove zamjenike. Iz županijskih vodstava obiju stranaka stižu najave kako će njihovi kandidati biti poznati tijekom veljače.

  – Tko će biti kandidat naše stranke za župana, kao i kandidati  za funkcije gradonačelnika i općinskih načelnika odluku će donijeti Županijski odbor najkasnije do 15. veljače i oni će zajedno biti službeno predstavljeni – kaže Ante Kulušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

  Podjednako suzdržan ostao je i aktualni župan Goran Pauk na naše pitanje o mogućoj njegovoj ponovnoj kandidaturi.

  – Ne mogu o tome govoriti, dok vodstvo stranke ne donese odluku – kratko će Pauk.

  Međutim, iako su HDZ-ovi čelnici još uvijek ‘zakopčani’, oko kandidata ‘zajedničara’ za župana ne bi trebalo biti iznenađenja, pa je za očekivati da će upravo Goran Pauk pokušati izboriti još jedan svoj mandat.

  U ‘KURIKU-KOALICIJI’ HSLS I SDSS

  Premda ni iz tabora SDP-a još nema službenih potvrda, posve je izvjesno da će HDZ-ovu vladavinu Šibensko-kninskom županijom, ova stranka pokušati ‘srušiti’ s Anitom Barom kao kandidatkinjom za ovu čelnu funkciju. Također je izvjesno da u ovu izbornu utrku SDP ulazi sa HNS-om, koalicijskim partnerom na gradskoj i državnoj razini. Kako doznajemo, ‘narodnjaci’ će za zamjenika župana kandidirati Petra Mišuru, a nakon što je predsjednik Županijske organizacije Petar Baranović odlučio i dalje ‘sjediti’ u saborskoj fotelji, čime je otklonio mogućnost svoje kandidaturu za županijsku funkciju, jer mu postojeći zakon ne dozvoljava paralelno obavljanje tih dviju dužnosti.

  – Sve će biti poznato 15. veljače – kratko nam je kazala Anita Bara. No, kako doznajemo, koaliciji SDP-a i HNS-a na županijskoj razini pridružili su se HSLS i SDSS, a ova potonja stranka navodno će dati svog drugog kandidata za zamjenika župana.

  – Naša stranka neće imati svog kandidata na izborima za župana, ali na te izbore idemo u koaliciji sa SDP-om i HNS-om – potvrdio nam je Joso Slamić, predsjednik Županijske organizacije HSLS-a.

  HSS PREGOVORA S HDZ-OM

  Županijsko vodstvo HSS-a već je donijelo odluku da će na izbore za gradska i općinska vijeća po lokalnim jedinicama izaći sa samostalnim listama, no lokalnim stranačkim vodstvima ostavljena je i mogućnost koaliranja.

  – Što se tiče izvršne vlasti, kao županijski predsjednik HSS-a i aktualni dožupan, logično je da ću se ponovno kandidirati za županijsku funkciju. Oko toga u tijeku su pregovori s HDZ-om, našim dosadašnjim koalicijskim partnerom na razini županije, ali još nismo postigli konkretan dogovor, sve će biti poznao za petnaestak dana – veli Zoran Smolić, čelnik HSS-a.

  Nestranačka udruga građana Loza stalno je aktivna na ovdašnjoj političkoj sceni, a imat će i svoje kandidate za izvršnu vlast u svim gradovima, ali i u brojnim općinama. Prema očekivanju, ‘Lozin’ kandidat za župana trebao bi biti predsjednik Ivica Ledenko.

  – Istina je da me kompletno članstvo želi vidjeti kao kandidata za župana. No, još se dvoumim i nisam donio odluku o tome – kaže Ivica Ledenko.

  I HSP će sudjelovati na izborima u svim jedinicama lokalne uprave Šibensko-kninske županije. Ova stranka u svim gradovima i općinama na izbore izlazi samostalno za vijeća, a imat će i svoje kandidate za gradonačelnike.

  – Kandidat naše stranke za šibensko-kninskog župana je Josip Burazer-Pavešković, donedavni direktor šibenskog Autotransporta – kazao je Ivica Zorica, predsjednik ŽO-a HSP-a.

  Vodice: Gradonačelnici Branki (HDZ) protukadidatkinja je Marija Alfirev (SDP)

  U Vodicama, najbogatijem gradu u županiji, HDZ kontinuirano obnaša vlast od prvih demokratskih izbora, a u ovoj predstojećoj izbornoj utrci, zasigurno će ga, bez ikakvih dvojbi, ponovno predvoditi aktualna gradonačelnica i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev. Ona će pokušati izboriti i svoj treći mandat na čelu Vodica, a nakon što je na prošlim izborima uvjerljivo slavila već u prvom krugu.

  Svi kandidati na razini naše županije bit službeno zajedno objavljeni sredinom veljače. Stoga, do tada ne mogu komentirati svoju moguću kandidaturu za gradonačelnicu Vodica – veli Branka Juričev-Martinčev.

  Također, posve je izvjesno da će SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Vodica biti Marija Alfirev, predsjednica vodičke stranačke Gradske organizacije i aktualna voditeljica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik.

  – Na izbore idemo s našim koalicijskim partnerom HNS-om, a pregovaramo s još nekim političkim opcijama – rekla je Marija Alfirev.

  Na vodičkoj političkoj sceni važan čimbenik je i HSS. Na prošlim lokalnim izborima, ova stranka osvojila je dva vijećnička mandata, a njihov kandidat za gradonačelnika Marin Mikšić osvojio je respektabilan broj glasova. S takvim izbornim rezultatima vodički ‘seljaci’ zapravo su po snazi postali druga politička stranka u Vodicama.

  – Sve odluke za nadolazeće lokalne izbore donijet će Gradski odbor HSS-a na sjednici koja će se održati sredinom veljače – kaže Marko Udovičić, tajnik HSS-a Vodica i gradski vijećnik.

  Potpora ‘vodičkim seljacima’ stiže iz HSP-a. Ova stranka po riječima predsjednika Ivice Zorice, za vodičkog gradonačelnika podržat će Marina Mikšića, ukoliko se kandidira. U suprotnom ‘pravaši’ će imati svog kandidata.

  Vodičke lokalne izbore ‘osvježiti’ će i jedno novo ime. Kako neslužbeno doznajemo, kandidat političke udruge građana ‘Loza’ u utrci za gradonačelnika, kao nestranačka osoba, bit će diplomirani pravnik Ante Ivas, djelatnik šibenske ispostave Carinarnice.

  Skradin: Dujić ‘kontra’ Rajčića i Matića

  Već dva desetljeća ‘neprikosnoveni’ vladar Skradina je HDZ-ovac Nediljko Dujić koji je na prošlim izborima za gradonačelnika slavio već u prvom krugu sa 62 posto osvojenih glasova. No, hoće li se ponovno kandidirati – Dujić nam nije želio potvrditi, napominjući kako odluku o tome treba donijeti stranka. No, kako neslužbeno doznajemo, ni tu neće biti nikakvih iznenađenja, te će Dujić biti kandidat za još jedan mandat gradonačelnika Skradina. Ono što je zasad poznato, Dujiću će ‘Loza’ suprotstaviti umirovljenog stožernog brigadira Marka Rajčića, dok će kandidat HSP-a za skradinskog gradonačelnika biti dragovoljac i invalid Domovinskog rata Bore Matić.

  Knin: Josipa Rimac u utrci za trećim mandatom

  Premda još nema službene potvrde, ni u Zvonimirovom gradu, doznajemo, neće biti iznenađenje oko kandidata HDZ-a. To će sa stopostotnom sigurnošću biti Josipa Rimac, odnedavno i članica Predsjedništva HDZ-a, koja će pokušati osvojiti i treći mandat kninske gradonačelnice. Na prošlim izborima ona je uvjerljivo pobijedila u prvom krugu s čak 67 posto osvojenih glasova. Njezini protukandidati bit će Tomislav Čolak iz ‘Loze’, inače, predsjednik Udruge ‘Prvi hrvatski redarstvenik, dok će HSP za čelnu funkciju Knina kandidirati Milana Maloču.

  Drniš: Pobjednik Begonja, Duilo se ne predaje

  Na prijevremenim izborim za drniškog gradonačelnika održanim protekle nedjelje, sa 65 posto osvojenih glasova uvjerljivo je pobijedio kandidat HDZ-a Josip Begonja sa svojim zamjenikom Nikolom Lovrićem, te nakon osam godina vratio vlast ‘zajedničarima’ u Drnišu. Begonja ističe kako je ovo velika pobjeda HDZ-a koji je vratio povjerenje drniškog biračkog tijela, a novopečeni gradonačelnik uvjeren je u pobjedu i na svibanjskim izborima. A na tim izborima Begonji će se ponovno suprotstaviti poražena Vlatka Duilo iz HNS-a.

  – Uporna sam i ne predajem se olako. Unatoč porazu, izuzetno sam zadovoljna s nešto više od tisuću osvojenih glasova, a s obzirom da HNS praktički nije ni postojao u Drnišu. Na ovim prijevremenim izborima izašlo je tek 40 posto biračkog tijela ili 1500 građana manje nego je to uobičajeno, pa na svibanjskim izborima očekujem upravo glasove tih birača i pobjedu. Ujedno, u tijeku su i pregovori sa SDP-om kao koalicijskim partnerom. – veli Vlatka Duilo.

  Josipu Begonji i Vlatki Duilo u svibanjskoj izbornoj utrci pridružit će se još dva kandidata. Naime, kandidat Loze za drniškog gradonačelnika je Miro Maloča, djelatnik Porezne uprave, dok će HSP imati svog stranačkog kandidata u Renatu Skelinu.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U Rogoznici pijan izazvao prometnu, u Šibeniku u...

  Prošlog petka u 09.20 u Rogoznici, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila. Naime, 59-godišnji Šveđanin, upravljajući osobnim automobilom švedskih tablica...

  Policija ovog vikenda uhitila čak četvoricu vozača

  Šibenska policija ovog je vikenda imala pune ruke posla. Već u petak, nešto prije 15 sati u Dubravi kod Šibenika, policajci su zaustavili 39-godišnjaka...

  Radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan u...

  Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi...

  Zidari, agenti, prodavači…izdvojili smo deset zanimljivih oglasa za...

  Želite li brzo pronaći posao? Na posao.hr. vas očekuje deset atraktivnih pozicija dostupnih samo za vas ovog tjedna! Smart Group Recruitment d.o.o. traži Help Desk...

  NAJNOVIJE

  U Rogoznici pijan izazvao prometnu, u Šibeniku u prometnoj ozlijeđena žena

  Prošlog petka u 09.20 u Rogoznici, dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna vozila. Naime, 59-godišnji Šveđanin, upravljajući osobnim automobilom švedskih tablica...

  Policija ovog vikenda uhitila čak četvoricu vozača

  Šibenska policija ovog je vikenda imala pune ruke posla. Već u petak, nešto prije 15 sati u Dubravi kod Šibenika, policajci su zaustavili 39-godišnjaka...

  Radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan u EU

  Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi...

  Zidari, agenti, prodavači…izdvojili smo deset zanimljivih oglasa za posao

  Želite li brzo pronaći posao? Na posao.hr. vas očekuje deset atraktivnih pozicija dostupnih samo za vas ovog tjedna! Smart Group Recruitment d.o.o. traži Help Desk...