Otočani o poskupljenju Jadrolinije: Na Žirje nitko neće dolaziti automobilom!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Predsjednik Otočnog sabora Šibensko-kninske županije Goran Grguričin reagirao je na današnje poskupljenje cijene karata Jadrolinije od 20 posto koje će se zadržati do kraja rujna.  Podsjetimo, prema novom obračunu Jadrolinije, cijena karte za jednu osobu od Šibenika do Žirja iznosi 23 kune dok je do 1. lipnja  iznosila 19 kuna, a za transport ‘limenog ljubimca’ od danas je potrebno izdvojiti 29 kuna više, odnosno 176 kuna budući da je ‘zimska’ cijena iznosila 147 kuna. Cijene se neće mijenjati za one koji imaju prebivalište na otoku, no za sve ostale hoće.

NAMET ŠTETI OTOCIMA

Grguričin drži kako je riječ o nametu koji će posebno pogoditi otočane sa najudaljenijeg otoka šibenskog arhipelaga Žirja.

– Poskupljenje karata značajno će se odraziti na one koji dolaze na otoke tako da se procjenjuje  da će ovo poskupljenje utjecati na odluke da li ići na otok ili ne, posebno oni koji idu automobilima na najudaljeniji otok – smatra Grguričin. Posebno je, nastavlja, pitanje poskupljenja onih otočana koji nemaju prebivalište na otoku, a svaki slobodan trenutak odlaze na otoke i praktički svojim aktivnostima održavaju život i sve drugo na otoku.

– Vjerujem da je ovo dovoljno slikovito i sadržajno koliko ovaj novi ‘namet’ šteti otocima i izlazi izvan koncepta i smisla načela i okvira koji su postavljeni općenito Programom održivog razvitka otoka – zaključuje predsjednik šibenskog Otočnog sabora.

ISPLATI LI SE TURISTIMA IĆI NA OTOK?!

Jučer je u Zadru, dodajmo, na ovu temu održana konferencija za novinare na kojoj je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić zatražio izmjene Zakona o otocima te se zapitao isplati li se uopće turistima dolaziti na otoke kada im cijena prijevoza postaje skuplja od cijene smještaja u apartmanima.

– Mi smo upozorili na činjenicu da je u proračunu za 2012. došlo do povećanja sredstava za poticaje redovitih pomorskih putničkih i brzobrodskih linija te nismo očekivali povećanje cijena, budući da plovidbeni red ostao identičan kao i prošle godine. Ponavljamo da ovim poskupljenjem dolazimo u situaciju da je skuplji prijevoz od samog smještaja. Na nekim linijama za dalmatinske otoke četveročlanu obitelj prijevoz dođe i do 200 eura. Pitam se što radi Ministarstvo turizma po ovom pitanju i zašto ne sudjeluju u participaciji cijena prijevoza – poručio je Barić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: