Više

  Obnavlja se gotički portal u Vodičkoj ulici

   

  Iz Društva za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ najavljuju da će najveći projekt za iduću godinu u Šibeniku biti projekt revitalizacije tvrđave Barone/Šubićevac, te da u istom imaju potporu Grada Šibenika. Projekt će, najavljuju, odgovarati gabaritima onog pod nazivom ‘Turistička valorizacija Kanala sv. Ante’ ili obnovi tvrđave Sv. Mihovila.

  – Svojevremeno smo izradili financijski elaborat za potencijalne ulagače u obnovu tvrđave. Prije par dana u razgovoru s gradskim ocima dobili smo zeleno svjetlo da će idući najveći projekt u gradu biti projekt tvrđave Barone i to, moram naglasiti, zahvaljujući isključivo dokumentaciji koju je pribavili Društvo i stotinama tisuća kuna koje su članovi Društva i njihovi prijatelji donirali – rekao je predsjednik DZOŠB ‘Juraj Dalmatinac’ Hrvoje Zekanović na nedavno održanoj prvoj redovitoj Skupštini Društva.

  SVI PROJEKTI NA JEDNOM MJESTU

  Taj će projekt biti prijavljen na IPA IIIc natječaj, a dok ne krenu i prvi radovi na tom pozamašnom projektu, Društvo će raditi na realizaciji onih koji zahtijevaju manje novca.

  Jedan od takvih je projekt uređenja portala u Vodičkoj ulici, u samoj gradskoj jezgri Šibenika. Riječ je o gotičkom portalu, a financirat će se novcem dobivenim od Zaklade Adris koja je u ovoj godini podijelila više od tri milijuna kuna za 36 projekta iz područja znanosti i otkrića, stvaralaštva, ekologije, baštine i dobrote u šestom donacijskom ciklusu. Od ukupne svote, 52 tisuće kuna darovano je šibenskom Društvu.

  – Radovi bi trebali početi u ponedjeljak, 5. studenog ili dan kasnije, ovisno o vremenu – govori Zekanović o početku radova koje bi trebala izvoditi zadarska tvrtka Travaj ovlaštena za izvedbu konzervatorskih radova.

  – Imali smo još tri nepovoljnije ponude, ali oni su ovlašteni za izvedbu tih radova i konzervatori su nam dali zeleno svjetlo da ih uzmemo – priznaje predsjednik šibenskog Društva čiji članovi posao odrađuju na volonterskoj osnovi.

  Ipak, Društvo je u ovoj godinu uspjelo zaposliti dvije djelatnice na održavanju tvrđave. Bile su zaposlene na period od tri mjeseca, a od Zekanovića doznajemo da bi od 1. studenog ponovno trebao biti zaposlen još jedan radnik. U ovoj je godini, između ostalog, Društvo uspjelo izraditi i prikupiti dokumentaciju za idejni projekt uređenja ugostiteljskog objekta i galerije/suvenirnice na tvrđavi Barone, te je u tijeku postupak ishođenja Rješenja o uvjetima građenja, posebna geodetska podloga za isto kao i 3D snimak. Izrađen je troškovnik sanacije vanjskih zidova tvrđave, napravljen je arhitektonski snimak, te konzervatorski elaborat tvrđave.

  Također, pojedini projekti Društva prijavljeni su i na neke natječaje, no ocjenjeni su negativno poput projekta Uređenja muzeja na tvrđavi Barone koji je IPA Adriatic ocijenio negativnim, a Ministarstvo kulture RH odbilo je financirati konzervaciju gotičkog portala u Vodičkoj ulici.

  OČEKUJEMO POZITIVNU REAKCIJU

  – Na proračunska sredstava Ministarstva kulture prijavili smo se lani i ove godine. Lani smo prijavili tri natječaja i svi su bili negativno ocjenjeni. Ove smo godine ponovno prijavili jedan projekt i očekujemo pozitivnu reakciju. Na nekoliko mjesta nismo bili prepoznati, pa smo se prijavili opet. Nadamo se da ćemo biti prepoznati – ne skriva Zekanović ni neuspjehe, ni nadanja da će biti bolje. Dok čekaju na rezultate pojedinih natječaja, to će činiti iz prostorija koje odnedavno dijele s Lions klubom i kulturnom udrugom Šibenske šuštine. Prostorije u Ulici Sv. Nikole Tavelića besplatno im je ustupio Ante Šare pa tako članovi Društva ne samo da rade bez naknade, nego i zajednicu oko sebe potiču na isto. Ako zbog ničeg, zbog toga je lijepo imati ih u gradu.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  U Drnišu, uoči Svjetskog dana darivatelja, prikupljeno 50...

  Na jučer održanoj akciji darivanja krvi u Drnišu prikupljeno je 50 doza krvi - tekućine koja život znači. Akciji se odazvalo 55 dobrovoljnih davatelja krvi,...

  NAJNOVIJE

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  U Drnišu, uoči Svjetskog dana darivatelja, prikupljeno 50 doza krvi

  Na jučer održanoj akciji darivanja krvi u Drnišu prikupljeno je 50 doza krvi - tekućine koja život znači. Akciji se odazvalo 55 dobrovoljnih davatelja krvi,...