Na izlet u glazbene vode potaknula me sklonost prema glazbi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Što to teče venama Šibenčana da ga tjera da se kad – tad u životu ‘lati’ mikrofona, teško je reći, no da Šibenčani znaju sa glazbom – znaju. Zadnji u nizu koji dokazuje tvrdnju je Stipe Panjkota, autor teksta i glazbe za pjesmu ‘Od života pedale’ koju malo tko nije čuo ili nije pohvalio.

Panjkota ovaj izlet u glazbene vode neće nazvati projektom, priznat će da ne sanja staze slavnih, a što će biti dalje, kazat će, ovisi o prijateljima glazbenicima kojima je okružen, bez kojih ne može pa, dodaje, nema žurbe.

ULAZAK S UKULELEOM

-U škafetinu imam još što dovršenih, što nedovršenih pjesama, ali sam to ne mogu donijeti pred publiku  jer ovisim o drugima pa se moram prilagoditi njihovim rasporedima i mogućnostima jer su mi to prijatelji koji sve to besplatno rade i pomažu pa ne mogu ni zahtjevati od njih da mi budu na raspolaganju – otkriva Panjkota. Kada je riječ o radu na singlu ‘Od života pedale’ s kojim je ugodno iznenadio sugrađane (ili barem one koji ga nikad prije nisu čuli u glazbenom izražaju), šibenski glazbenici koji su mu pomogli u prvom redu bili su bas gitarist Božo Reljanović i perkusionist Damir Šuljak.

– Došao sam s ukuleleom kod Bože u prostoriju. Imao sam melodiju, a oni su se priključili s basom i bubnjom. Kasnije je stvar svojom karakterističnom gitarom obojao Nino Nimac,  koji je osmislio neke novotarije i unio malo živosti u pjesmu. Potom su nam se priključili Dražen Marković na harmonici i Željko Andrić na klarinetu, te je na kraju ‘upala’ Mateja Šeneta kao back vokal koja se jako simpatično uklopila sa svojim glasom – objašnjava Panjkota kojemu je ovo prvi službeni izlet u glazbene vode, a naziv sastava koji je sudjelovao u stvaranju ‘Pedala’ ‘krstio’ je kodnim imenom ‘Nepomirljivi’. Dakako, valja napomenuti da je pjesma snimana u OFF-STUDIJU kod dragih mu prijatelja Valentina Kursara i Voje Markovića koji su prijateljski odradili svoj dio posla.

-Na neki način, za glazbu sam vezan cijeli život. Kao dijete, išao sam u glazbenu školu, jedno vrijeme u srednjoj školi pjevao sam u bendu koji je koketirao s punkom, a kasnije sam za svoj gušt zasvirao gitaru. Svi se ti ‘nastupi’ mogu nabrojati na prste jedne ruke. Nisam se razmetao glazbenim izletima – skromno će.

SIMPATIČNA PJESMICA

Snimanje pjesme i njeno puštanje u eter potencirala je, reći će Panjkota, jednim dijelom zasigurno i dosada, a zahvaljujući tom stanju duha, ‘Od života pedale’ može se čuti u eteru Radio Šibenika, Radio Ritma i na još možda desetak dalmatinskih radio postaja.

-Zasvirala je i na drugom programu Hrvatskog radija. Jedna moja prijateljica gostovala je u programu i imala je pravo odabrati pet pjesama koje će svirati dok traje emisija u kojoj gostuje i jedna od njih bila je moja pjesma. Ali, moram reći da nijednom nisam čuo svoju pjesmu na radiju jer radio jednostavno ne slušam. Ljudi me zovu i kažu da je bila, ali ja je još nisam uspio ‘uloviti’ što je i logično s obzirom na činjenicu da radio ne slušam – otkriva nam, dodajući da su svi osvrti na pjesmu ‘šansona stila’ uglavnom pozitivni. No, da se nađu sigurno i oni koji nisu oduševljeni s onim što su čuli. Dapače, tvrdi da je to normalno jer ljudski su ukusi različiti.

-Kad s nečim izađeš u javnost, naravno da će biti i onih koji će reći ‘kakva je ovo pjesma’. I načuo sam jednu-dvije možda negativne kritike, ali opći dojam je da je to svakako uspjela stvar.

Nekim je ljudima pjesma čudna jer je možda u današnje vrijeme neobična. Ovo jednostavno nije ‘pjevačka’ pjesma u kojoj do izražaja dolaze vokalne sposobnosti i puno je bliža recitaciji, a takva je upravo zato što sam je tako i zamislio-objašnjava nam Stipe koji će dodati da se ne zanosi previše.

– Da to nije moja pjesma, a da sam je čuo na radiju, ocjenio bih je kao simpatičnu pjesmicu, ništa više – osvrće se na svoj rad.

ZASAD NIŠTA OD SPOTA

Što će biti dalje s njegovim glazbenim djelovanjem, teško je reći jer Panjkota priznaje kako se zbog tehničkih razloga teško dalje može sam, a oni koji su mu potrebni za kvalitetni nastavak imaju, dakako, i nekih drugih poslova i obveza.

-Ne mogu imati na raspolaganju sve te ljude, ali ne sumnjam da će nam se rasporedi ponovno preklopiti. Nekako, nema žurbe. Još sam relativno mlad. Ako se nešto treba dogoditi, dogodit će se kao i ovo što sam čekao 31 godinu. Znači, sljedeću ću napraviti s 62 godine, ako nastavim ovim ritmom – u šali će Panjkota, priznajući da će tek ta pjesma obzirom na godine, biti sporija od ove aktualne. O videospotu za prvi singl, zasad, i ne razmišlja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.