Više

  Klub ljubitelja rocka stigmatiziran i ugnjetavan

   

  Supkulture će uvijek egzistirati na rubnim dijelovima društva, no za njih prostor mora postojati. Dokle god pojedincima smeta duga kosa, crni lakirani nokti, isprane majice ili poderane hlače i obuća, nikad nikakva supkultura neće zaživjeti u Šibeniku. Da je teško biti drugačiji i da to u većini slučajeva podrazumijeva neprestanu borba s vjetrenjačama, na svojoj su koži osjetili članovi Kluba glazbenika i ljubitelja rock i metal glazbe Šibenik. Taj je šibenski klub registriran prije tri mjeseca s ciljem promoviranja jednog novog urbanog ‘đira’ i to zajedničkim druženjima, organizacijom koncertima. Broji oko osamdeset članova što ga, prema riječima njegovog predsjednika Machonnea, poznatog šibenskog DJ-a, čini drugom najvećom udrugom u Šibensko–kninskoj županiji. Pripadnici supkultura naviknuti su na ‘šikaniranja’, pa ništa drugačije priča nije ni s članovima Kluba glazbenika i ljubitelja rock i metal glazbe koji su zbog ‘mira u kući’ bili primorani u vrlo kratkom periodu promijeniti dvije adrese svog sjedišta. Sve to jer njihovo prisustvo iz nepoznatog razloga smeta kontroverznom šibenskom poduzetniku G.Š. (podaci poznati redakciji).

  KONTROLA PODRUČJA

  Članovi kluba prvo su boravili u neadekvatnim uvjetima podrumske prostorije smještene ispod kafića In Live, na Baldekinu. Iako su imali uredne papire o najmu prostorije, morali su pronaći novu lokaciju i okružje koje će biti blagonaklono aktivnostima kluba koji njeguje rock i metal kulturu. Da ne bude zabune, riječ je o glasnoj i energičnoj glazbi no to ne podrazumijeva bijesne i nasilne njezine poklonike.

  – Kao registrirani klub moramo imati sjedište. Mislili smo od Grada Šibenika tražiti prostor, ali odustali smo poučeni tuđim iskustvima, zbog čega smo se odlučili za opciju da sami nađemo najpovoljniji prostor – priča Machonne. I pronašli su ga u blizini svog prvog sjedišta, u pothodniku koji vodi do Osnovne škole Juraj Šižgorić. No, problemi s dotičnim G.Š. nisu prestali.

  – Ovdje nam je vlasnik prostora izašao u susret što se tiče cijene, a i prostorija je veća od prethodne. Međutim, postoji ta jedna osoba koja čak i ne živi u blizini, ali i dalje se buni da mu smetamo. Rekao nam je da nismo daleko otišli. Uostalom, izašli bismo odavde, ako će nam Grad pronaći novi prostor. U tom nam slučaju ne bi bio problem izaći. U suprotnom, moramo se boriti za ostanak. Ne možemo zbog jednog čovjeka koji se buni ostaviti prostor u koji smo već nešto i uložili. Ekipa dolazi svaki dan, radimo skupa i funkcioniramo kao pravi klub – objašnjava Machonne, dodajući kako se nikad nitko drugi nije bunio, dok je dotični prijetio peticijom i policijom.

  Ipak, iz Policijske uprave šibensko–kninske na naš upit jesu li tijekom posljednja tri mjeseca zabilježili dojave o remećenju javnog reda i mira na području Baldekina, odgovaraju kako niti jedna dojava nije zabilježena.

  – Napominjemo da smo pri terenskim obilascima tog područja od strane kontakt policajaca uočili da se na tom mjestu okuplja pretežno mlađa populacija. Shodno tomu, a s ciljem preventivnog djelovanja, poduzimat ćemo mjere i radnje iz naše nadležnosti i to češćim obilascima i kontrolom tog područja, kao i zatečenih osoba – poručuju iz šibenske policije.

  REVOLT JE OGROMAN

  S druge strane, prozvani G.Š. tvrdi kako za Klub glazbenika i ljubitelja rock i metal glazbe nikad nije ni čuo, da o svemu rečenom ne zna ništa, no da mu je Machonne poznat iz vremena dok je potonji ‘držao’ u najmu kino Tesla.

  – Tu su godinama organizirali koncerte, a da nisu plaćali račune za struju, vodu. Samo ga tako znam – pravda se G.Š. Ugovor o najmu novih prostorija još uvijek nije potpisan, a članovi ni sami više nisu sigurni što im je raditi jer ovakav tretman ne žele trpjeti.

  – Sad samo u ‘stand by’ poziciji. Nedavno smo ‘sastančili’ i odmah nam je došla policija. Još uvijek nikakve papire nismo potpisali jer ne znamo hoćemo li ostati u ovoj prostoriji. Revolt je ogroman – tvrdi Machonne. Devastiranu prostoriju u pothodniku dosad su uspjeli izolirati staklenom vunom, očistiti, a sve kako bi tu, umjesto na ulici, tu kvalitetno provodili vrijeme.

  – Čudno nam je da nas se tjera odavde. Prostor poput ovog znači nam sve! Zimi znači da se nećemo smrzavati jer nemamo nijedan sličan prostor, a pomoći će i da ne stojimo ispred zgrade Županije na obali. Volimo glazbu. Zakopali smo se ispod zemlje i tu nikomu ne smetamo i nitko ne smeta nama – složni su mlađi članovi kluba.

   

  Dok je kulturnog ponašanja, nema problema

  Emil Smerdel, ravnatelj Osnovne škole Juraj Šižgorić do koje vodi pothodnik na Baldekinu kaže nam kako mu se dosad nitko nije tužio na članove Kluba glazbenika i ljubitelja rock i metal glazbe, niti je do našeg poziva znao da postoje.

  – Sve dok ne prave nered i ne devastiraju okolinu, ne smetaju mi. Kako tko izgleda, to mi je najmanja briga. No, dok se kulturno ponašaju, neće biti problema – tvrdi ravnatelj, koji nije u strahu da bi članovi kluba mogli biti loš primjer polaznicima škole.

  Čist račun, duga ljubav

  – Meni se nitko nije potužio. To je ionako postao policije. Bitno mi je samo da se računi redovito plaćaju. No, ne mogu primiti nekoga tko će stvarati nered i sukob s drugima – odgovorio nam Neven Radić, vlasnik prostora u pothodniku, na pitanje je li mu se itko potužio zbog najmoprimaca.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Feštarska atmosfera preselila se na Baldekin, Tucak...

  Šibenka je upisala i petu pobjedu u nizu u Premijer ligi. U zaostaloj utakmici 20. kola na slavljeničkom je Baldekinu svladala Dubravu sa 83:64...

  Gradonačelnik Knina raspisao Javni natječaj za dodjelu stanova...

  Gradonačelnik Grada Knina raspisao je Javni natječaj za dodjelu stanova u najam. Pravo na dodjelu stana u najam može ostvariti podnositelj prijave i članovi...

  U srijedu u Knjižnici predstavljanje dvobroja časopisa ‘Osvit’

  U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik u srijedu, 21. veljače u 12 sati bit će održano predstavljanje sedmog i osmog broja ‘Osvita’...

  Hrvatski zavod za socijalni rad objavio letak o...

  Hrvatski zavod za socijalni rad objavio je letak o udomiteljstvu s ciljem približavanja ovog humanog čina osobama koje to žele postati. Podsjetimo, udomiteljstvo je oblik...

  NAJNOVIJE

  FOTO Feštarska atmosfera preselila se na Baldekin, Tucak novu pobjedu Šibenke gledao u posebnom ruhu

  Šibenka je upisala i petu pobjedu u nizu u Premijer ligi. U zaostaloj utakmici 20. kola na slavljeničkom je Baldekinu svladala Dubravu sa 83:64...

  Gradonačelnik Knina raspisao Javni natječaj za dodjelu stanova u najam

  Gradonačelnik Grada Knina raspisao je Javni natječaj za dodjelu stanova u najam. Pravo na dodjelu stana u najam može ostvariti podnositelj prijave i članovi...

  U srijedu u Knjižnici predstavljanje dvobroja časopisa ‘Osvit’

  U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik u srijedu, 21. veljače u 12 sati bit će održano predstavljanje sedmog i osmog broja ‘Osvita’...

  Hrvatski zavod za socijalni rad objavio letak o udomiteljstvu

  Hrvatski zavod za socijalni rad objavio je letak o udomiteljstvu s ciljem približavanja ovog humanog čina osobama koje to žele postati. Podsjetimo, udomiteljstvo je oblik...