Više

  Jadranka Kosor: Karamarko preko HDZ-a želi doći do Pantovčaka

   

  Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić među prvima je kazao da će vas podržati u utrci za predsjednicu stranke. Kako ćete mu se odužiti ukoliko osvojite novi mandat u HDZ-u?

  Mislim da sam svoju privrženost ovoj županiji, HDZ-ovcima u ovoj županiji koji su ziasta puno dali za ovu stranku, pokazala činjenicom da sam, kada sam postala predsjednica stranke kooptirala Antu Kulušića u predsjedništvo stranke. Do tada ovaj kraj nikada nije imao svog predstavnika u najvišem tijelu HDZ-a. Mislim da sam odlično napravila zbog toga što je Kulušić unio jednu novu snagu, iskrenost, poštenje u rad predsjedništva, uvijek je govorio iskreno, otvoreno… Govorio je ako se s nečim nije slagao i mislim da je to način kojim u budućnosti trebamo raditi. Svakako da u budućnosti očekujem, kada budemo formirali vladu, da netko iz ove županije, iz ovoga grada, bude i član vlade, a svakako i veći broj državnih tajnika jer mislim da je najvažnije sada raditi na gospodarstvu. Srce programa HDZ-a kojeg ću voditi u budućoj vladi bit će gospodarstvo, a mislim da ovaj kraj ziasta ima što reći kada govorimo o gospodarstvu. Kao predsjednica vlade pokazala sam kako se želim boriti, primjerice, za TLM. Donijela sam neke odluke, ponijela na svojim leđima teret nekih odluka koje su bile politički izuzetno rizične jer su se donosile u ozračju afera i mislim da sam tu pokazala odlučnost i hrabrost.

  Često se isticalo kako je HDZ-ova Vlada u svoja dva mandata za ovu županiju iz državnog proračuna izdvojila četiri milijarde kuna. Je li se moglo više?

  Teško je to reći jer se ni jedna lipa proračunskog novca ne ulaže tako da izvadite taj novac, pa ga negdje generirate. Tu je, kada govorimo o lokalnoj razini, potrebna suradnja. Uvijek kažem da je za tango potrebno dvoje. Potrebna je suradnja na projektima, a ja sam imala odličnu suradnju sa županom (Goranom Paukom op.a.). S obzirom na potencijal koji ima ova županija i grad Šibenik mislim da se, dakako, može više. Mi sada govorimo o dvije i pol godine moga mandata u teškoj krizi, kada smo morali smanjivati proračun i rezati mnoge projekte, neke čak i zaustaviti. Međutim, svi smo zajedno došli do kraja prošle godine kada smo prvi puta zaključili gospodarski rast. Zato me i zabrinjavaju najave ove Vlade o gospodarskom padu u 2012. godini.

  NISMO ZATVARALI VRATA GRADSKOJ VLASTI

  Šibenska gradska vlast na čelu sa SDP-om i HNS-om u vrijeme vašeg mandata stalno je spočitavala kako oko nekih projekata, poput dobivanja vojarni, nailaze na zatvorena vrata jer je na državnoj vlasti HDZ. Je li tako zaista bilo?

  To je laž. Sjetite se samo koliko sam puta bila ovdje, zbog velikog projekta Bikarca, luke, gata Vrulje… Tih nekoliko projekata govore da nije bilo tako. Osobito sam pazila da, kao predsjednica Vlade, pokazujem, naravno na djelima, da bez obzira tko je na kojoj dužnosti i tko kojoj stranci pripada, za dobrobit grada i županije moramo raditi svi zajedno. Čini mi se da sam se uspjela osobito truditi u sredinama gdje HDZ nije bio na vlasti. Pogledajte samo koliko sam puta bila ovdje, ili u Rijeci, Primorskoj-goranskoj županiji gdje sam otvorila zaobilaznicu i niz drugih projekata. Pošteni političari mi zaista ne mogu zamjeriti… U zadnjoj godini mandata pokrenut je projekt Brijuni rivijera u Istarskoj županiji, a tamo HDZ nikada nije bio dominantan. Ali projekt smo napravili jer je on važan za ljude, otvorit će dvije tisuće radnih mjesta. Sjetite se kako se Zoran Milanović ljutio kada sam to htjela potpisati s istarskim županom Jakovčićem. Smatram da to mora biti model po kojem će funkcionirati svaka vlada.

  Vratimo se unutarstranačkim izborima. Boli li vas što vam dojučerašnji najbliži suradnici, poput Božidara Kalmete, okreću leđa?

  Ne bih rekla da me boli, ali to katkad ne mogu definirati. Božidar Kalmeta je dva-tri mjeseca prije parlamentarnih izbora, kada sam predložila da prije parlamenatrnih izbora održimo unutarstranačke izbore i tako pokažemo snagu budući da mi se stalno prigovaralo da nisam izabrana na demokratski način, moj prijedlog prihvatio, ali jedino ako ja budem jedini kandidat za predsjednicu stranke. Kazao je da to predlaže i da će to podržati, čak je na tome inzistirao. Dakle, to je bilo samo prije godinu dana. Što se tu sada promjenilo, što se dogodilo, to ćemo vjerojatno vidjeti. Imam čistu savjest i puno srce u odnosu na njega i neke druge. Stajala sam uz njega u mnogim teškim trenucima u njegovoj političkoj karijeri, govorim o svom premijerskom mandatu. Kalmetu mogu pogledati otvoreno u oči, to je nešto što mi daje novu snagu. Ono što mu zamjeram jest da mi nije imao snage to reći otvoreno, u lice. Doduše, nikada ga nisam otvoreno nagovarala da me podupre jer mislim da to nije dobro. Kada sam mu čestitala na izbornoj pobjedi za predsjednika Županijskog odbora, onda mi naprosto nije odgovorio. Mislim da to nije dobro, ali vjerujem da će on meni čestitati kada ja pobjedim.

  KARAMARKO PREKO HDZ-A ŽELI DOĆI DO PANTOVČAKA

  Tomislav Karamarko je ulazio i izlazio iz HDZ-a. Kako vi na to gledate?

  To su činjenice koje pokazuju njegovu nevjerodostojnost. On zaista čini loše, prije svega sebi, kada kaže da je jedini ‘tuđmanista’, da će on vratiti HDZ Tuđmanu itd. Pomalo je neobično kada netko izađe iz HDZ-a kada mu to iz različitih razloga nije odgovaralo, a onda se vrati u stranku jer ima tajni plan. On je ušao u HDZ neposredno pred parlamentarne izbore jer je imao plan, što sam i naslućivala, da ostvari svoje ambicije. Karamarko želi biti predsjednik države, a sredstvo kojim to planira ostvariti postao mu je HDZ.

  Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog tjednika

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  U Drnišu, uoči Svjetskog dana darivatelja, prikupljeno 50...

  Na jučer održanoj akciji darivanja krvi u Drnišu prikupljeno je 50 doza krvi - tekućine koja život znači. Akciji se odazvalo 55 dobrovoljnih davatelja krvi,...

  NAJNOVIJE

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  U Drnišu, uoči Svjetskog dana darivatelja, prikupljeno 50 doza krvi

  Na jučer održanoj akciji darivanja krvi u Drnišu prikupljeno je 50 doza krvi - tekućine koja život znači. Akciji se odazvalo 55 dobrovoljnih davatelja krvi,...