Više

  GROZD: Djeca su nam prisilno podvrgnuta homoseksualnoj propagandi!

   

  Program zdravstvenog odgoja koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvelo početkom ove školske godine u osnovne škole, izazvao je polemike u javnosti, u onom dijelu koji govori o spolnosti. Svoj glas protiv njegove primjene prvi su podigli članovi Udruge ‘Glas roditelja za djecu’ – GROZD, koji tvrde da je program donesen bez suglasnosti roditelja te je zbog te činjenice i protuustavan.

  – Ovako sročenim programom zdravstvenog odgoja, djeca u osnovnim školama prisilno su podvrgnuta homoseksualnoj propagandi. Jer, među ostalim, u tom programu se navodi, citiram, kako je krajnje vrijeme da homoseksualnost uđe u škole. Na žalost, ovakvim zdravstvenim odgojem djeci je u ranoj životnoj dobi nametnuta teza i učenje da je homoseksualno ponašanje jednako prirodno i jednako vrijedno kao i heteroseksualno – kaže Ladislav Iličić, predsjednik Udruge GROZD.

  MUŠKARAC S VAGINOM

  Za većinu roditelja, napominje Iličić, neprihvatljivo je da, primjerice, njihova kći u adolescenciji, dakle u dobi najvažnijoj za izgradnju spolnog identiteta, u školi vježba rečenice poput: ‘Zašto ja ne bih rekla da sam muškarac s vaginom’. Naime, dodat će predsjednik GROZD-a, prema uvedenom programu svako dijete može, bez obzira na svoj spol odabrati svoj rod – muški, ženski, homoseksualni, biseksualni, transseksusalni.

  – S tom i takvom rodnom ideologijom djetetu se već od četvrtoga razreda osnovne škole ispire mozak. Neprihvatljivo je da djeca u školi pohađaju program koji ignorira sve općeljudske vrijednosti, koji sva spolna ponašanja smatra jednako prihvatljivima. Na ovaj način djeci se nameće jedan program i jedna ideologija, svjetonazor koji je suprotan vrijednosnom sustavu većine roditeljima. Ujedno, roditeljima se uskraćuje ustavno pravo da odaberu program za svoju djecu i da samostalno odlučuju o njihovom odgoju – zaključio je Ladislav Iličić.

  U cilju ukidanja dijela uvedenog zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolnost u ovakvom obliku, Udruga GROZ pokrenula je akcije skupljanja potpisa protivljenja njegove primjene među roditeljima, učiteljima i nastavnicima. Čelnici Udruge kontaktirali su s Vijećima roditelja u školama te o pravima roditelja govorili na roditeljskim sastancima. Također podsjećaju da je u vrijeme eksperimentalne provedbe zdravstvenog odgoja u školama, GROZD-ov program izabralo čak 89 posto roditelja.

  Provjerili smo kako na ovaj zdravstveni odgoj, s naglaskom na dio o spolnosti, gledaju mjerodavne osobe iz Šibensko-kninske županije.

  ‘DJECA IMAJU PRAVO NA INFORMACIJU’

  Šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić napominje kako je riječ o vrlo delikatnoj temi koja temeljem razvojne psihologije zahtjeva daleko suptilniji i stručniji pristup.

  – Osobno smatram da s temom spolnosti unutar zdravstvenog odgoja ne bi trebalo nikako opterećivati djecu u nižim razredima osnovne škole. Inače, i dosad je zdravstveni odgoj i spolni odgoj bio obuhvaćen predmetnom nastavom, pa u tom kontekstu to i nije neka novost. Međutim, donesenim programom promoviraju se novi, daleko liberalniji sadržaji, koji dosad nisu bili prisutni. Ponavljam, protiv sam toga da se djeca u tako ranoj fazi opterećuju temama o spolnosti, kojih zapravo u toj dobi nisu ni svjesni – veli dožupan Zoran Smolić.

  – Smatram da svako školsko dijete ima pravo na informaciju i na temu spolnosti unutar školske nastave. No, nije samo škola ta koja pruža informacije, na djecu o toj temi utjecaj imaju u prvom redu obitelji, ali i druge ustanove. Što se tiče negativističkog stava GROZD-a prema uvedenom programu, treba reći kako je ta udruga, koliko mi je poznato, sudjelovala u pripremi ovako donesenog zdravstvenog odgoja, pa je tada trebala reagirati i dostaviti svoje primjedbe na vrijeme, a ne sada kada se već krenulo s realizacijom. Nisam siguran da su čelnici GROZD—a objektivni u svojim stavovima i nisam baš uvjeren da su razlozi koje spominju pravi razlozi zbog kojih traže reviziju uvođenja zdravstvenog odgoja – kaže Emil Božikov, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Šibensko-kninske županije.

  PRERANO JE ZAMARATI DJECU!

  A kakvo je mišljenje roditelja šibenskih osnovaca na ovu temu? Zanimljivo je da su rijetki roditelji koji su bili spremni o ovoj temi javno govoriti. Jedan od njih je Ivan Vranjić, predstavnik roditelja u Školskom odboru OŠ Tin Ujević.

  – Teško je ovako na prvu bilo što kazati. Primjena novog zdravstvenog odgoja od ove školske godine nije bila još tema na sjednicama našeg Školskog odbora, pa o njemu i nema službenog stava. Roditelj sam učenika trećeg razreda i poznajući razmišljanja svog djeteta, smatram da je prerano djecu u njegovoj dobi zamarati temama spolnosti unutar zdravstvenog odgoja jer ona jednostavno nisu još u stanju to ni razumjeti. Dakle, nisam apriori protiv ovakvog uvedenog zdravstvenog odgoja, pa ni onog dijela koji govori o spolnosti, ali ipak smatram da je primjerenije da taj odgoj bude zastupljen u višim razredima, recimo od šestog razreda – kazao je Ivan Vranjić.

   Ministar Jovanović: Program je obvezan za sve!

  Ministar Željko Jovanović tvrdi kako je uvedeni program zdravstvenog odgoja znanstveno utemeljen i obvezatan za sve učenike te upozorava da roditelji nemaju pravo svome djetetu uskratiti usvajanje zdravijih životnih navika koje će ono dobiti u školi kroz taj program, pa i u djelu koje se odnosi na spolni odgoj. Izostanci učenika s nastave zdravstvenog odgoja, ističe ministar Jovanović, tretirat će se na isti način, kao i izostanci s nastave ostalih predmeta.

  – Žalosna je činjenica što neki ne razumiju dobrobit uvedenog odgoja i na taj način rade u korist štete vlastite djece i cijele Hrvatske. Kao ministar, dat ću sve od sve da spriječim ovakve diskreditacije našeg programa odgoja i obrazovanja za zdravlje – poručio je ministar Jovanović, te podsjetio kako je provedena anketa među 1500 učenika u dobi između 11 i 15 godina pokazala da su u pitanju prevencije zdravlja svi zakazali – roditelji i škola, pa i vjeronauk koje je već godinama u školi.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke ostavile Zadar Plus na minus 26

  Košarkašice Šibenika vratile su se pobjedama u domaćem prvenstvu. Do devetog trijumfa došle su svladavši u 17. kolu u Jazinama Zadar Plus sa 78:52....

  Vize za doigravanje u Zimskoj ligi drži ista...

  Približavamo se kraju regularnog dijela Zimske boćarske lige, nakon čega slijedi play off s osam najbolje plasiranih ekipa. Nakon 16. odigranog kola vize za...

  FOTO Na Rokićima se sudarila dva vozila, tri...

  Tri osobe zatražile su liječničku pomoć nakon sudara dva osobna automobila na Rokićima, doznajemo u Županijskom centru 112. Policija je dojavu o prometnoj nesreći dobila...

  Loše vijesti za vozače: Od utorka ponovno poskupljuje...

  Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, i benzin i dizel. Prema službenoj Vladinoj formuli, cijena eurosupera 95 trebala bi porasti za čak 4 centa pa...

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke ostavile Zadar Plus na minus 26

  Košarkašice Šibenika vratile su se pobjedama u domaćem prvenstvu. Do devetog trijumfa došle su svladavši u 17. kolu u Jazinama Zadar Plus sa 78:52....

  Vize za doigravanje u Zimskoj ligi drži ista osmorka kao i nakon prošlog kola

  Približavamo se kraju regularnog dijela Zimske boćarske lige, nakon čega slijedi play off s osam najbolje plasiranih ekipa. Nakon 16. odigranog kola vize za...

  FOTO Na Rokićima se sudarila dva vozila, tri osobe zatražile pomoć

  Tri osobe zatražile su liječničku pomoć nakon sudara dva osobna automobila na Rokićima, doznajemo u Županijskom centru 112. Policija je dojavu o prometnoj nesreći dobila...

  Loše vijesti za vozače: Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

  Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, i benzin i dizel. Prema službenoj Vladinoj formuli, cijena eurosupera 95 trebala bi porasti za čak 4 centa pa...