Na pijaci kukuruzni klip možete pronaći po cijeni od 1 do 3 kune, ukoliko ga već spremnog želite pojesti kod uličnih prodavača trebate izdvojiti najmanje 10-ak kuna, zato je idealan ukoliko ga imate u vlastitom ili susjedovom polju. Odlučili smo vam približiti pripremu kukuruza te naglasiti koliko je zdrava namirnica.
Kukuruz je biljka koja se uzgaja prvenstveno zbog svog jestivog sjemena na klipu. S visokim sadržajem ugljikohidrata, proteina i vitamina, kukuruz je najvažnija žitarica nakon pšenice i riže. Dodaje se u salate ili se jednostavno poslužuje kuhan ili pečen, a odlično pristaje i uz mesna jela. Osim toga, često ga jedemo u obliku kokica ili žitnih pahuljica, svakako teško mu odolijevamo poglavito djeca.
Klipovima kukuruza uklonite vanjske zelene listove i očistite ih od tankih niti. Vrhove kukuruza bez sjemenki možete odrezati kuhinjskim višenamjenskim nožem. U plitku posudu s ručkama ulijte vodu, blago je posolite i kuhajte dok zrna kukuruza ne omekšaju. Na tržnici ćete pronaći dvije vrste kukuruza, šećerac i mladi kukuruz za žgance. Šećerac kuhajte 3-5 minuta kako biste sačuvali vitamin C koji sadržava, a drugu vrstu 30-60 minuta.
U kutu dvorišta, dovoljno udaljenom od okolnog drveća ili nadstrešnice štale ili sjenika, pripalite stožastu vatricu. Očišćene klipove kukuruza možete narezati na jednake dijelove, a zatim ih posložiti na drvene štapiće. Kukuruzne ražnjiće pecite na zagrijanom roštilju ili grill tavi. Tijekom pečenja premazujte ih rastopljenim maslacem i ravnomjerno okrećite. Pred kraj pečenja kukuruz posolite po želji. Pečeni kukuruz poslužite uz pečeno meso, tortilje s mesnim ili povrtnim nadjevom ili kao samostalno jelo. Približite klip vatri i polako pecite uz okretanje tik iznad vatre. Kukuruz je pečen kad se začuje pucketanje zrnaca kukuruza i kad se ‘ogari’ vatrom.
ZDRAVLJE
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom što čuva krvožilni sistem, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju. Štiti od raka, bolesti srca, katarakte, Alzheimerove bolesti. Odličan za zdravlje, ‘loš’ za zube, nakon što ga pojedemo lako ostaje na zubima. Predlažemo nositi čačkalicu prilikom konzumacije kukuruza. 🙂
Jeste li znali…? Božica u vrtu
Pored graha i bundeve, Indijanci smatraju kukuruz jednom od božica poljoprivrede.
U njihovoj kulturi ova žitarica je u širokoj upotrebi:
-Sjemenke služe kao hrana, za pravljenje ulja i alkohola te kao ukras.
-Lišće se koristi za punjenje madraca te izradu lutaka i mokasinki.
-Kukuruz se koristi u ceremoniji ispraćaja pokojnika na vječna lovišta.