Cijena žižule na šibenskoj pijaci iznosi 40 kuna po kilogramu te je najskuplje voće na štandovima. Ipak, ukoliko se dobro potrudite i prošećete među štandovima, žižulu ćete pronaći i po nešto jeftinijoj cijeni, 36 kuna po kilogramu. Ne trebate niti pitati otkud je, prodavačice same viču: iz Skradina. Usprkos njezinoj skupoći, žižula se dobro prodaje, doznajemo na pijaci.
– Ljudi su već navikli na tu cijenu, žižula je uvijek skupa. Zašto? Jer je ljekovita, puna željeza i vrlo ukusna. Sada je čak nešto niža cijena, inače se prodaje po 50kn/kg – kazuje nam jedna prodavačica.
Ljekovitost žižule neupitna je. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba.
Na otocima, žižula se koristi za liječenje upalnih stanja, visokog krvnog tlaka, želučano-crijevnih tegoba, svraba kože te za pripremu kolača, marmelade, slatkog, likera i dr. Arapska i kineska medicina listove žižule rabe u liječenju gubitka kose, za snižavanje visoke temperature te za liječenje groznice. Suhe plodove koristi za ublažavanje bolova, u liječenju karcinoma, tegoba s dišnim sustavom, za umirenje, protiv depresije, neuroze, nesanice, za tegobe želuca i probave, za otvaranje apetita, protiv proljeva, tegobe kože i rana, bolesti jetre, metabolizma, i za čišćenje krvi, kod kroničnog umora, anemije…
Kada se sve nabrojeno uzme u obzir, skupoća žižule ne bi nas trebala čuditi.