Više

  FOTO: Kako i s čim su se žene nekoć ‘borile’ u kuhinji?

   

  Neopravdano je u medijskoj sjeni prošlo otvorenje izložbe ‘Ah, ti kućanski poslovi’ u četvrtak, 27. rujna u Muzeju grada Šibenika. Zbog iščekivanja službenog otvorenja stalnog postava šibenskog muzeja najavljenog za dan poslije, fantastična izložba koju je za šibensku publiku pripremio Muzej Slavonije okupila je tek šačicu znatiželjnika.

  ŽENA DRŽALA ČETIRI KANTUNA KUĆE

  Nekolicina Šibenčanki u četvrtak je ipak izdvojila par minuta i zaboravila na kućanske poslove koje ih očekuju kod kuće te se posvetila razgledavanju kuhinjskih i inih aparata koji su se nekada koristili u Slavoniji. Zanimljivo je što su izložbu došli pogledati i pripadnici snažnijeg spola koji, tvrde autorice, nisu bili redoviti gosti, kako današnjih, tako i nekadašnjih kuhinja.

  – Žena je bila glavna i u kuhinji i u cijeloj kući. Morala se brinuti o pripremi hrane, morala je držati kuću čistom, šivati i držati cijelo kućanstvo. Čak i ložiti vatru – kroz smijeh nam prepričavaju autorice izložbe Ksenija Katalinić, voditeljica Tehničkog odjela Muzeja Slavonije i Radmila Biondić, voditeljica Umjetničkog obrta već spomenute muzejske kuće.

  Stari štednjaci, pegle, frižideri (koji se kroz retro vrata vraćaju u modu), aparati za koje nemate pojma čemu služe sve to donosi izložba ‘Ah, ti kućanski poslovi’.

  – Izložba je nastajala kroz nekoliko mjeseci. Kolegica i ja dogovorile smo se da krenemo od kuhinje jer je ona najvažnije mjesto okupljanja obitelji, odnosno najveći broj kućanskih aparata služi nam u kuhinji i potječe iz kuhinje – pojašnjava Radmila Biondić. Većinu izloženih aparata koristili su osječki građani te su ih, umjesto bacanja u smeće ili vječnog čuvanja na tavanu, odlučili pokloniti muzeju.

  – Mi inače imamo takvu ideju i politiku da prikupljamo predmete iz osječkih obitelji kako bi prezentirali način života i kulturnu povijest dijela grada kojem pripadamo i živimo. Najveći broj eksponata darovi su pojedinaca. Muzej Slavonije, inače, prima brojne donacije od svojih građana što nije baš običaj u nekim drugim sredinama. Apeliram i na Šibenčane da to učine jer mnogi ne znaju da je kulturni povijesni predmet dragocjen za rekonstrukciju nekog vremena koje tako brzo prolazi stoga ga trebaju donijeti u muzej prije nego što ga odluče baciti u kontejner – poručuje naša sugovornica.

  Zanimalo nas je jesu li poneki aparati iznenadili i same autorice budući da većina njih datira iz 19. stoljeća te odavno nisu u upotrebi.

  NEPOZNATI KUĆANSKI APARATI

  – Bilo je toga. Jedna mala rezalica, vodila se u knjizi da je za tijesto, međutim, našla sam istu takvu ilustraciju u časopisu s kraja 19. stoljeća gdje se kaže da je to na kraju rezalica povrća, ustvari za začine – prepričava nam Ksenija, dok je Radmilu zbunila tava s kružnim otvorima.

  – U katalogu sam napisala da je to tava za pečenje kestenja kakvih i danas ima, međutim, poslije sam razgovarajući s nekim osobama koje su starije i koje pamte, saznala da je to u stvari jedna modla za tijesto. Taj se predmet stavljao na lonac u kojem se kuhala juha i onda se komad tijesta od njega trljao da bi se dobili specijalni oblici – kazuje nam.

  Autorice su posebnu pozornost na izložbi posvetile oglasima koje su u to doba u život osječkih domaćica na mala vrata uvodili moderne kućanske aparate.

  –  Još sredinom 19. st počela je era reklama u časopisima na njemačkom jeziku. Domaćice su mogle vidjeti brojne reklame za aparate koji su tada već se proizvodili i nudili kupcima, nakon čega je započelo vrijeme marketinga. U Osijek je ono u široj mjeri stiglo i počelo se primjenjivati tek pojavom novina na hrvatskom jeziku oko 1920. godine – pričaju nam Ksenija i Radmila.

  Iako nam kuhinja često zadaje glavobolju zbog stalnog čišćenja i spremanja koje kao da nikad ne prestaje, izložba ‘Ah, ti kućanski poslovi’ vremeplov je kroz vrijeme u kojem se u tu prostoriju ulazilo s posebnom pažnjom i ljubavlju. Možete je pogledati do 28. listopada, ulaz je besplatan, a kući ćete se vratiti s nekontroliranom željom da za najmilije pripremite kolačiće kakve su nekada radile vaše bake.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  U Drnišu, uoči Svjetskog dana darivatelja, prikupljeno 50...

  Na jučer održanoj akciji darivanja krvi u Drnišu prikupljeno je 50 doza krvi - tekućine koja život znači. Akciji se odazvalo 55 dobrovoljnih davatelja krvi,...

  NAJNOVIJE

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  U Drnišu, uoči Svjetskog dana darivatelja, prikupljeno 50 doza krvi

  Na jučer održanoj akciji darivanja krvi u Drnišu prikupljeno je 50 doza krvi - tekućine koja život znači. Akciji se odazvalo 55 dobrovoljnih davatelja krvi,...