DAN RUŽIČASTE VRPCE: Besplatni pregledi za Šibenčanke od 15. do 19. listopada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Šibeniku je danas obilježen Dan ružičaste vrpce koji za cilj ima prevenciju i rano otkrivanje raka dojke. Predstavnice županijske Lige za borbu protiv raka, Šibenčankama su danas dijelile promotivne letke i ružičaste vrpce te ih upozorile, ako već nisu, da obave mamografski pregled.

Važnost prevencije, liječničkih kontrola i samopregleda, ove opasne bolesti, na sreću, uvidjele su brojne žene pa nam predsjednica šibensko-kninske Lige za borbu protiv raka dr. Danči Mihovilčević ističe kako je odaziv na mamografiji iz godine u godinu sve veći.

– Čini se da su naše akcije, poput ove danas, posvećene prevenciji i ranom otkrivanju urodile plodom. Tijekom mjeseca listopada koji je tradicionalno namijenjen borbi protiv raka dojke osmislile smo niz aktivnosti te se ovim putem želim zahvaliti kolegama iz Poliklinike ‘Vita’ te doktorici Mirjani Reljić koji su se uključili u našoj akciji ‘Zdrava dojka’, a koja će se u Šibeniku provoditi od 15. listopada – kazuje dr. Mihovilčević.

BESPLATNI ULTRAZVUČNI PREGLEDI

Poliklinika ‘Vita’ u ponedjeljak, 15. listopada svim Šibenčankama poklanja besplatan ultrazvučni pregled, dok će dr. Mirjana Reljić vršiti besplatne preglede tokom cijelog tjedna od 15. do 19. listopada. Pregledi su namijenjeni ženama u dobi od 20 do 30 godina, a naručiti se mogu na telefonske brojeve poliklinike ‘Vita’ i ‘Reljić-Ercegović’.

– Apeliramo na sve djevojke da se priključe akciji. Tu nije riječ samo o dojci, već nastojimo upozoriti i na neke cistične i benigne tvorbe ili fibroadenome i na koji se način oni mogu pratiti. Kod nekih se djevojaka već sa 17. ili 18. godina pojave nekakve promjene u dojkama koje onda treba pratiti ili su one možda sklone takvim tvorbama, naročito ako im je oboljenje imao netko u obitelji – objašnjava dr. Mihovilčević.

U sklopu spomenute akcije, 19. listopada s početkom u 18 sati u poliklinici OB Šibenik dr. Jakša Škugor održat će predavanje o prevenciji raka dojke.

Za kraj kažimo kako godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli dvije tisuće žena, a borbu protiv opake bolesti izgubi njih 900.


Pratite nas i na društvenim mrežama: