Afrika je kontinent kojemu se stalno vraćam

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Za Mira Aščića znate već samo ako ste strastveni pratitelj putopisnih reportaža na HRT-u. Najčešće je Aščić njihov autor i ne možete ih ne gledati. I više puta. Tako se i on više puta vraćao Africi – kontinentu od kojeg svaki put uzme tek mrvice i vrati se po još. Svoje zadnje putovanje u Africi predstavit će na 2. Croatian travel festivalu, a dok čekate čuti što ima za reći, svakako pročitajte njegovu prvu knjigu ‘Afrika – misija po Crnom kontinentu’.

HRVATI U TANZANIJI

Što bi rekao, koji su pozitivni učinci Croatian Travel Festivala na predavače i one koji ih dolaze slušati?

Croatian Travel Festival donosi obostranu korist. Vjerujem da zadovoljstvo na njemu pronalaze i predavači i posjetitelji. Predavačima imaju priliku da napokon na jednom renomiranom mjestu ispričaju svoju priču, da se tu međusobno upoznaju i druže, a posjetitelji imaju zaista rijetku priliku na jednome mjestu upoznati 10-ak ozbiljnih putnika i prisustvovati različim predavanjima osebujnih predavača. Smatram da je festival toga tipa odavno trebalo organizirati u Hrvatskoj.

Što pripremaš za ovogodišnje gostovanje na Festivalu?

Kako posljednjih godina najčešće putujem u Afriku, ove godine sam planirao napraviti prezentaciju s posljednjeg putovanja u Tanzaniju. Kako sam snimao dokumentarni film o dvojici misionara koji rade s Masaima, te proveo dosta vremena u Dar es Salaamu, a potom i napravio krug autobusom po toj golemoj zemlji, smatram da će to biti dosta zanimljiva tema, a posebice što posljednje vrijeme sve više volontera iz Hrvatske odlazi upravo u Tanzaniju.

Jesu li hrvatski putopisci i njima slični s Festivalom dobili javno priznanje za svoje djelovanje?

Pa, na neki način, da. S obzirom na listu pozvanih putopisaca, pozivnica za Festival može se smatrati priznanjem za dosadašnji rad. Budući da mnogi putopisci gotovo da nemaju gdje objaviti svoje reportaže i na račun njih barem pokriti dio troškova putovanja, Croatian Tarvel Festival je prilika da pokažu gdje su bili i što su radili.

MISIJA NA CRNOM KONTINENTU

Kažu da  je Afrika većinom tvoj kontinent. Je li to istina? Zašto?

Afrika je prije svega afrički kontinent, ali i svih onih koji po njoj putuju. Ja se, eto, spletom okolnosti posljednjih pet godina konstantno vraćam. Tako da mi je od svih kontinenta Afrika nekako postala najdražim i kontinent koji najbolje poznajem. Stvar je u tome da, ako želite dublje proniknuti u neku zemlju, više upoznati domicilnu kulturu, potrebno je i više vremena. I nakon svakog putovanja shvaćam da od Afrike koja je kulturno vrlo bogata i raznovrsna uzimam samo mrvice. I zato se stalno vraćam, da je bolje upoznam.

Nakon niza reportaža, napisao si knjigu – ‘Afrika –  misija na Crnom kontinentu’. Kako si se odlučio uzeti pero u ruke?

Nakon tri afrička putovanja snimio sam 50-ak reportaža iz šest afričkih zemalja. Budući da televizijska reportaža živi samo jedan dan, smatrao sam da je šteta sve te priče o misionarima, djeci lutalicama, velegradovima itd., odnosno ta tri mjeseca intenzivnog istraživanja i snimanja prepustiti zaboravu. A osim toga, u knjizi možete iznijeti i svoj dojam, osjećaje, opsesiju, što u TV reportažama ne možete.

Koliko od viđenog, čujnog na putovanju ostane u tebi nakon što se vratiš doma?

Smatam da ostane dosta, posebice što svoja putovanja kroz montažu i pregledavanje materijala ponovno proživljavam mjesecima. Kada na putovanju radite, u mom slučaju snimate, putovanje je puno intenzivnije nego kada čisto turistički putujete. Turizam je zaista ugodan, i ta neobvezujuća putovanja, ali smatram da se putovanje puno intenzivnije proživljava ukoliko ste prisiljeni razgovarati s lokalnim ljudima, raspitivati se o načinu života i lokalnoj kulturi, provoditi vrijeme s njima. Ja to u Africi neprestano radim.

Putovnica: 

Ime & prezime: Miro Aščić

Dob: 36

Svi putevi vode iz: Zagreba

Broj snimljenih putopisnih reportaža: Teško je reći jer ih se nakupilo kroz godine. Ali ako računam samo one s drugih kontinenata, onda bi to bilo približno 100 plus osam dokumentarnih.

Najbolje stvari događaju se kad…: se opustiš, prepustiš zemlji u kojoj boraviš i dozvoliš ljudima da ti se približe.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.