Vatrogasci čiste led koji prijeti s krovova

Posljedice snježne mećave u Šibensko-kninskoj županije još se osjećaju. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika stalno su na terenu, zbog ispumpavanja vode iz objekata, puknuća cijevi uslijed naglog zatopljenje, prokišnjavanja krovišta te zbog opasnih količina snijega koji prolaznicima prijete sa šibenskih krovova. Jedna takva intervencija zbila se jutros u Kalelargi gdje je velika količina leda prijetila urušavanjem na ulicu. Dvojica vatrogasaca sporno su područje ogradila, a iz šibenskog JVP-a još jednom su građane upozorili da pregledaju svoje krovove te, ukoliko su u mogućnosti, odstrane nakupljeni led i snijeg.

OPASNOST S KROVOVA

– Ipak, teško da građani sami mogu odraditi taj posao zbog čega im pomažemo sa svojom opremom kako se ne bi dogodilo da komadi leda padnu na cestu i ozlijede prolaznike – kazao nam je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

Koliko može biti opasan snježni nanos pokazao je slučaj urušavanja nadstrešnice na Ininoj benzinskoj postoji kada je ozlijeđen 58-godišnjak iz Šibenika, a oštećena su i dva automobila. Snijeg je bio pretežak i za krov valjaonice TLM-a no, na sreću, tom prilikom nitko nije ozlijeđen.

Na kninskom području život se počinje normalizirati, ali i dalje postoje sela koja su odsječena od svijeta. Naime, elektroničkim putem stigla nam je opaska potpisana od strane Nikole Šimića Tonina kako su kninske gradski vlasti bile nespremne u borbi sa snijegom jer ralica dva puna tjedna nije stizala do pojedinih sela u zaleđu, poput Plavnog.

– Ne znam koliko vam je poznato, ali na tom području živi dvjestotinjak mahom starijih i onemoćalih osoba – piše Nikola Šimić Tonin.

Predsjednik kninskog Stožera za zaštitu i spašavanje Tomislav Vrdoljak priznaje kako mehanizacija do nekih sela još nije uspjela doći, no ne slaže se s kritikama jer su, kaže, svi čimbenici u proteklom periodu radili nadljudskim naporima ne bi li se pomoglo unesrećenima i odsječenim stanovnicima.

– Prvi snijeg pao nam je u noći 3. veljače, taj vikend Stožer se još nije sastao, a ja sam osobno raznosio hranu u Strmicu, Polaču… Stožer smo oformili 7. veljače i od tada 14-ero članova neprestano radi. Angažirali smo dva dodatna utovarivača jer nismo veliki grad te ne raspolažemo s velikim strojevima. Treba znati da je ispostava Cesta Šibenik u Kninu čistila i područje Kistanja te Bribirskih mostina, jednostavno do svake kuće nismo mogli doći, ali, evo, i danas činimo sve ne bi li očistili snježne nanose i u tim krajevima – poručuje Vrdoljak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.