Više

  15 ŠIBENČANA TUŽILO GRAD Ozlijedili se na javnoj površini pa traže odštetu

   

  Ogromna rupa na cesti u Resničkoj ulici u Kninu danima je bola u oči prolaznike. Jamu duboku nekoliko metara iskopalo je poduzeće Cestar iz Splita zbog popravljanja gradske vodovodne i kanalizacijske mreže. Proširenu preko cijelog kolnika, bilo ju je nemoguće izbjeći. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac, kako tvrdi, više je puta upozoravala izvođača radova, splitskog Cestara, da postavi signalizaciju, da bi joj oni navodno odgovorili ‘da je dosadna i da se ne petlja u njihov posao’. No, ubrzo se ispostavilo da Rimac nije bila dovoljno dosadna. Prepirka između gradonačelnice i građevinara bi još možda bila crno-humorno smiješna, da u tu istu neoznačenu rupu usred noći 7. studenog nije automobilom uletio i poginuo 27-godišnji momak iz Promine. U teškoj prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen njegov maloljetni suputnik.

  ODGOVORNA GRADSKA UPRAVA

  Dok policija i državno odvjetništvo još uvijek pokušavaju utvrditi što se točno dogodilo, građani Knina se pitaju da li se tragedija mogla izbjeći. Naime, prema Zakonu o komunalnom redu za održavanje javnih površina zaduženi su komunalni redari. Sukladno tome, ako postoje nepravilnosti na nekom gradilištu, poput nepotpunih oznaka i signalizacije, svaka gradska uprava, odnosno općina dužna je poslati komunalnog redara, koji izvođača radova može novčano kazniti ili pokrenuti prekršajni postupak. Ukoliko je gradska uprava napravila propust, oštećeni građani slobodno ju mogu tužiti.
  – Jedan Šibenčanin upao je prije dvije godine u neoznačenu rupu na magistrali. Obratio se našoj udruzi, htio je pokrenuti spor, ali je odustao – prisjeća se Erika Baranović Popović, predsjednica Udruge Plavi val za zaštitu potrošača.

  PARNICE PROTIV GRADA ŠIBENIKA

  U gradskoj upravi Knina uopće nisu odgovorili na naš pismeni upit o broju građana koji su ih odlučili tužiti zbog nesreća na javnim površinama. Protiv Grada Šibenika vodi se trenutno 15 parnica radi naknade štete uzrokovane nezgodama na javnim gradskim površinama te prometnicama pod upravljanjem Grada Šibenika. Riječ je o tužbama zbog padova na oštećenim javnim površinama i cestama ili zbog masnih mrlja na cestama, dok prijava zbog nesreća uzrokovanih derutnim fasadama nije bilo, kažu u Gradu Šibeniku.
  – Prema nama dostupnim informacijama nije bilo prekršajnih ili kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u Gradu Šibeniku ili prema odgovornim osobama u tvrtkama koje upravljaju gradskom imovinom – odgovorila je Ivana Bujas Rupić, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.
  U Vodicama, pak, odgovaraju kako ih dosad nitko nije tužio zbog nesreća na javnim površinama. Čini da, kao u spomenutom slučaju, građani najčešće odustaju od borbe sa sistemom.

  NEMAJU VOLJE NI NOVCA

  – Većina građana nema dovoljno energije, znanja ni moći za upuštanje u dugotrajnu sudsku parnicu. Odvjetnik jako puno košta, a građani si uglavnom ne mogu priuštiti toliko isrpljivanje s neizvjesnim ishodom, pa odmah odustaju. Iz toga proizlazi da je pravna zaštita običnom građaninu nedostupna – smatra predsjednica Plavog vala.
  Ljudi su unaprijed skeptični, skloni su zaboraviti i pomiriti se s nepravdom, ističe erika Baranović-Popović, no u kninskom slučaju, to se ne bi smjelo dogoditi.
  – Smatram da treba odmah poduzeti sve potrebne pravne mjere, a ako ima osnova za to – i tužbu, sve samo da se ne ponovi takva katastrofa – zaključuje Baranović-Popović.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje...

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje utakmica Hrvatske na stadionu Šubićevac

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...