120 vrijednih volontera čistilo odlagalište kod vojarne Bribirskih knezova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Četke za WC, raspadnute životinjske lešine, stara odjeća, stranačke članske iskaznice, Glas koncila iz 1976. godine i hrpa građevinskog materijala samo je dio otpada kojeg su jutros vrijedne snage aktivista okupljene u akciju ‘Zelena čistka’ pronašle na divljem odlagalištu preko puta bivše vojarne Bribirskih knezova. Ekološka akcija ‘Zelena čistka’, podsjetimo, danas se održava u cijeloj Hrvatskoj, a u Šibeniku je organizira Grad i Turistička zajednica. Čišćenju deponija odazvale su se brojne šibenske organizacije i udruge poput volontera festivala Terraneo, učenika Ekonomske i Turističke škole, članova planinarskog kluba ‘Sv. Mihovil’, članova Društva za očuvanje šibenske baštine ‘Juraj Dalmatinac’ te pročelnici gradskih odjela predvođeni šibenskim gradonačelnikom Antom Županovićem i njegovim zamjenikom Frankom Vidovićem.

Od ranih jutarnjih sati potez od bivše vojarne do kanala Sv. Ante čistilo je oko 120 ljudi, a tone otpada kamionima je odvozila Gradska čistoća.

ŠIBENČANI, OSVIJESTITE SE!

– Odazvali smo se isključivo zbog toga što želimo širiti svijest među ljudima o zaštiti okoliša. Svašta smo pronašli čak i odbačene članske iskaznice iz 90-ih i stare policijske oznake, ali najviše građevinski otpad. Bilo bi lijepo da građani Šibenika malo razmišljaju kada grade i ruše kuće što rade jer, na kraju krajeva, cijeli ovaj okoliš je za njihovu djecu, ni za koga drugog – kazala je u ime 20-ak volontera Terraneo festivala voditeljica ekološkog dijela programa Sunčica Špoljarević.

”Zelenoj čistki’ pridružila se i Erika Baranović Popović ispred Udruge za zaštitu potrošača ‘Zeleni val’ koja je prilikom čišćenja imala neugodno iskustvo budući da je pronašla raspadnutu životinjsku lešinu.

– Mislim da bi se zaista trebala pooštriti sankcije za ljude koji bacaju otpad u prirodi. Drugačije teško da ćemo stati na kraj divljim odlagalištima. Ipak, zadovoljna sam današnjim odazivom građanima s obzirom na to da je  ovo prva godina jedne ovakve akcije – kazala nam je.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: