Više

    Provjerite kako do ulaznica

    U četvrtak, 25. kolovoza svečani koncert ‘Zvijezde svijeta u Šibeniku’

     

    U četvrtak, 25. kolovoza u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se glazbeni spektakl povodom svečane primopredaje koncertnog klavira Boesendorfer 275, kojeg je Grad Šibenik darovao Hrvatskom narodnom kazalištu.

    Tom prigodom na našu pozornicu stati će vrhunski glazbenici na čelu sa jednim od najslavnijih umjetnika našeg vremena, Julian Rachlin.

    Ulaz je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta besplatne ulaznice potrebno je preuzeti  na blagajni kazališta od ponedjeljka 22. kolovoza od 10 do 12 sati.

    Nastupaju Julian RACHLIN na violini,  Sarah  McELRAVY na violi, Boris ANDRIANOV na violončelu te Andrey GUGNIN na klaviru.

    JULIAN RACHLIN

    Julian Rachlin jedan je od najslavnijih umjetnika našeg vremena. Zahvaljujući mnogobrojnim talentima, u svojoj karijeri dugoj više od trideset godina, Rachlin se svijetu predstavio kao dirigent, solist, snimatelj, komorni glazbenik, učitelj i umjetnički voditelj. Kao violinist, Rachlin je pozornicu dijelio s gotovo svim velikim orkestrima i dirigentima. Zbog česte prisutnosti na dirigentskom podiju, njegove izvedbe oduševile su publiku diljem svijeta, a njegove naelektrizirane i osjetljive interpretacije postavile su ga na čelo klasične glazbe. Rachlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije. Poznat po svojim pedantnim metodama proba i vrhunskom muziciranju, surađuje s Chicago Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, Israel Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Vienna Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Vienna Radio Symphony Orchestra, Helsinki Philharmonic Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, China Philharmonic Orchestra kao i s orkestrima Grand Teton i Verbier festival.

    Zbog značajne prisutnosti u interpretativnoj umjetnosti već od trinaeste godine, Rachlin je proveo više od tri desetljeća učvršćujući svoju reputaciju kao jednog od vrhunskih svjetskih klasičnih violinista. Nedavni vrhunci solističkih izvedbi uključuju nastupe s London Philharmonic Orchestra i Oslo Philharmonic Orchestra pod vodstvom Klausa Mäkelä, Philharmonia Orchestra sa Santtu-Matias Rouvali, National Symphony Orchestra pod vodstvom Gianandrea Noseda, Munich Philharmonic i Los Angeles Philharmonic Orchestra pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, St.Petersburg Philharmonic Orchestra s Yuri Termirkanov, Boston Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonica della Scala, RAI National Symphony Orchestra s Andres Orozco-Estrada, Bavarian Radio Symphony Orchestra, Montreal Symphony Orchestra pod vodstvom Christopha Eschenbacha i Pittsburgh Symphony Orchestra s Manfredom Honeck. Kao snažni zagovornik širenja važnosti klasične glazbe u današnjem kulturnom okviru, projekti Rachlina s živim skladateljima i među-medijskim suradnjama okupili su umjetnike iz različitih disciplina, pozadina i žanrova. Blisko je surađivao na primjerno prikazanim djelima umjetnika kao što su Krzysztof Penderecki, Giya Kancheli, Vangelis and Lera Auerbach. Godine 2000. pridružio se Mstislavu Rostropovichu u premijeri Pendereckijevog seksteta, te je Penderecki kasnije napisao Koncert Doppio za violinu, violu i orkestar, kao i Ciacconu za violinu, i posvetio ga upravo Rachlinu. Pojavljivao se u filmovima, radio je s brojnim umjetnicima iz svijeta filma, a surađivao je sa zapaženim umjetničkim osobama, poput Johna Malkovicha, Sir Rogera Moorea i Gerarda Depardieua.

    Rachlinovi poznati glazbeni festivali odražavaju njegovu radost i strast prema okupljanju sjajnih umjetnika i međunarodne publike u čast glazbe i umjetnosti. Često surađuje s dugogodišnjim glazbenim partnerima kao što su Martha Argerich, Evgeny Kissin, Denis Matsuev, Janine Jansen, Vilde Frang i Mischa Maisky. Njegov neumorni rad i predanost za festival “Julian Rachlin & Friends” u Dubrovniku, koji je trajao više od desetljeća, prepoznat je širom svijeta. Julian Rachlin također je imenovan umjetničkim direktorom Herbstgold-festivala u legendarnoj palači Esterházy u Eisenstadtu u Austriji od 2021. godine.  Posvećen obrazovanju i podršci mladih talenata, Rachlin je osnovao Zakladu Julian Rachlin i Friends kako bi pomogao njegovati karijeru izvanrednih mladih glazbenika. Od 1999. g. Rachlin bio je član fakulteta i profesor u Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien. Rachlin je dobitnik brojnih nagrada koje prepoznaju njegov rad na području klasične glazbe, laureat je Accademia Musicale Chigiana Siena Prize, dobitnik je nagrade World Economic Forum “Young Global Leader” i UNICEF Goodwill Ambassador za Dječji fond Ujedinjenih naroda. 2013. godine, Rachlin je nastupio zajedno sa Zubinom Mehtom i Bavarian State Orchestra na povijesnom koncertu “Peace for Kashmir” na vrtovima Shalimar u Srinagaru, Kashmir. Taj nastup je zabilježen kao prva izvedba ikada sa zapadnim orkestrom na tim prostorima.

    Rachlin, rođen u Litvi, u dobi od tri godine emigrirao je u Beč sa svojom obitelji, gdje je studirao violinu s poznatim pedagogom Borisom Kuschnirom na Musik und Kunst Privateuniversität der Stadt Wien i istovremeno išao na privatnu poduku kod Pinchasa Zukermana u New York. Rachlin je završio studij dirigiranja s maestrom Mariss Jansons, Sophie Rachlin, a mentorirao ga je maestro Daniele Gatti.

    Gospodin Rachlin svira na “Ex Liebig” Stradivari violini iz 1704. godine i violi Lorenzo Storioni iz 1785. godine, na posudbi  od fondacije DKFM Angelika Prokopp PrivatStiftung. Njegove žice ljubazno sponzorira Thomastik-Infeld. Kritički priznate snimke Juliana Rachlina mogu se čuti na Deutsche Grammophon, Sony Classical i Warner Classics.

    SARAH McELRAVY

    Jednako cijenjena kao violinistica i violistica, Sarah McElravy uživa u raznolikoj međunarodnoj karijeri, koji uključuju koncerte, recitale i komorne glazbene izvedbe. Vrhunci sezone 2021./2022. uključuju nastupe s Helsinki Philharmonic, Prague Philharmonia, Warsaw Philharmonic i Royal Liverpool Philharmonic.

    Visoko je cijenjena u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, a nedavni vrhunci uključuju nastupe kao solistice s Trondheim Symphony Orchestra, Dortmunder Philharmoniker, Vienna Chamber Orchestra, Moscow Philharmonic, Bayerischer Rundfunk Chamber Orchestra, Innsbruck Philharmonic, Kristiansand Symphony, Naples Philharmonic i Sofia Philharmonic. Izvela je britansku premijeru Dvostrukog koncerta Pendereckog za violinu i violu s Julianom Rachlinom i Royal Northern Sinfonia orkestrom pod ravnanjem Alexandra Joela, te Straussovog Don Quijotea s Borisom Andrianovim i Russian National Orchestra pod ravnanjem Dmitrija Jurowskog. Nastupala je i s Moscow Soloists pod ravnanjem Yuri Bashmeta, kao i sa Slovenian Philharmonic, Nice Philharmonic, Turku Philharmonic i Moscow Virtuosi. McElravy je također debitirala u Japanu s Royal Northern Sinfonia na “La Folle Journée” Festivalu.

    U komornoj glazbi, vrhunci u 2021. uključuju nastupe u Xianu u Kini s Marthom Argerich, suradnju kvarteta Beethoven u Schloss Esterházy u Eisenstadtu za Herbstgold Festival i poseban Bachov projekt “Goldberg Variations” koji će biti na turnejama diljem Europe. Nastupala je na bečkom Musikvereinu, Carnegie Hallu, Kennedy Centru, Suntory Hallu, Prague Spring Festival, Sion Festival, Lauenen Chamber Music Festival, Julian Rachlin & Friends Festival u Palma de Mallorca, Kronberg Academy, Schloss Elmau, Ottawa Chamber Music Festival i na Janine Jansen International Chamber Music Festival. Partneri za komornu glazbu, između ostalih, su Julian Rachlin, Janine Jansen, Vilde Frang, Denis Kozhukhin, Itamar Golan, Andreas Ottensamer, Mischa Maisky, Nicolas Altstaedt, Boris Andrianov i Daniel Müller-Schott.

    Jedna od osnivačica nagrađivanog Linden String Quartet, kojeg The Strad Magazine naziva “uglađenom, blistavom i oštrom”, obišla je opsežne turneje diljem Sjeverne Amerike i Europe. Ansambl je služio kao rezidentni kvartet na Yale University, te je podučavao na Cleveland Institute of Music, University of Iowa, University of Idaho, Caramoor Festival, na Detroit Chamber Music Society i drugima. Kvartet je održavao česte majstorske tečajeve, predavanja i obrazovne nastupe diljem Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Kvartet Linden dobio je zlatnu medalju i Veliku nagradu na Fischoff National Chamber Music Competition 2009., Coleman National Chamber Ensemble Competition 2009., Hugo Kauder Competition 2010., ProQuartet nagradu na 9. Borciani String Quartet Competition i prestižni New York Concert Artists Guild ugovor o zastupanju. Godine 2014., McElravy je osnovala Chamber Music Society México, organizaciju posvećenu predstavljanju komorne glazbe svjetske klase u México Cityju. Kao umjetnička voditeljica dovela je vodeće sjevernoameričke umjetnike da nastupaju i pružaju obrazovne programe za talentirane mlade meksičke glazbenike. McElravy je diplomirala i magistrirala glazbu na Cleveland Institute of Music pod mentorstvom Paula Kantora i Stephena Rosea. Nakon toga je završila dvogodišnji diplomski studij gudačkog kvarteta na Yale University’s School of Music, pod mentorstvom Tokyo String Quartet.

    Sarah McElravy svira na violini Ferdinanda Gagliana iz 1791. godine i violi Lorenza Storionija iz 1785. godine, koju je dala na korištenje fondacija DKFM Angelika Prokopp PrivatStiftung u Beču.

    BORIS ANDRIANOV

    Boris Andrianov, priznati ruski violončelist, nastupa u najznačajnijim svjetskim dvoranama i na najprestižnijim festivalima. Iako ima opsežan raspored turneja, umjetnik rado nastupa diljem svijeta, bilo u velikim gradovima, malim mjestima ili udaljenim selima koja nikada nisu imala koncerte. Također je sudjelovao u mnogim međunarodnim i nacionalnim projektima usmjerenim na proširenje glazbenog krajolika zemlje, posebno u ruskim provincijama. Neizmjenjivo uživajući veliki uspjeh u javnosti, ti projekti okupljaju međunarodno poznate izvođače uz samog Borisa Andrianova. Boris Andrianov rođen je u Moskvi 1976. godine. Studirao je na Gnessin Moscow Special School of Music (u klasi Vere Birine), Moscow State Tchaikovsky Conservatory (klasa profesorice Natalije Šahovske) i Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin (klasa profesora Davida Geringasa).

    Bio je pobjednik Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro u Zagrebu kao i natjecanja u Johannesburgu, Hannoveru (Classica Nova – In Memoriam Dmitri Shostakovich, kao dio dua s Alexeyem Goribolom), Parizu (Concours de violoncelle Rostropovitch) i Južnoj Koreji (Isang Yun Competition). Također je dobitnik nagrade na 11. međunarodnom natjecanju Čajkovski i Triumph Youth Award, a 2016. godine dobio je titulu počasnog umjetnika Rusije.

    Boris Andrianov nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima i dirigentima, među kojima su Valery Gergiev, Vladimir Fedoseev, Yury Simonov, Pavel Kogan, Krzysztof Penderecki, Alexander Vedernikov, Gianandrea Noseda, Dmitry Liss, Roman Kofman, Vasily Petrenko, Stefan Vladar, Dmitri Jurowski, i Aleksandar Sladkovski. U komornim izvedbama svirao je uz Yuryja Bashmeta, Menahema Presslera, Akiko Suwanaija, Janine Jansen, Juliana Rachlina, Itamara Golana, Denisa Matsueva, Sergeja Nakaryakova, Vadima Repina, Maxima Vengerova, Alexeya Lyubimova, Tatjanu Grindenko, da spomenemo samo neke.

    Glazbenik je sudjelovao na Royal Swedish Festivalu, kao i na festivalima u Ludwigsburgu, Schleswig-Holsteinu, Edinburghu, Dubrovniku, Colmaru, Davosu, Irkutsku (Zvijezde na Bajkalu), Trans-Siberian Art Festival i brojnim drugima. Također je redoviti gost Festivala komorne glazbe Homecoming u Moskvi.

    Boris Andrianov vodi The Generation of Stars, nacionalni projekt koji je nagrađen Nagradom za kulturu Vlade Rusije (2009.). Također je inicirao međunarodne festivale Vivacello i Vivarte u Moskvi i bio je umjetnički direktor  oba. festivala Osim toga, umjetnički je voditelj festivala Musical Expedition, koji je osnovan u Vladimirskoj regiji i svake godine se širi. U 2021. festival je obuhvatio šest ruskih regija, uključujući regije Udmurtiju, Vologdu i Novosibirsk, Krim i Kamčatku.

    Široko surađujući sa suvremenim skladateljima, Boris Andrianov je u više navrata predstavio premijere novih djela, uključujući ona Giye Kanchelija, Krzysztofa Pendereckog, Efrema Podgaitsa, Michaela Berkeleya, Richarda Dubugnona, Alexandera Rosenblatta, Giovannija Sollime, Vangelisa, Alexeya Rybnikova, Samuela Karmanova , Alexey Shor i drugih.

    Umjetnikova diskografija uključuje zajedničku snimku s gitaristom Dmitryjem Illarionovim u izdanju Delosa (2003. ploča je uvrštena na dugi popis nominiranih za Grammy u kategoriji Komorni ansambl); Sonate Šostakoviča i Rahmanjinova s pijanistom Remom Urasinom (Gramophone ga je u rujnu 2007. proglasio najboljim komornim diskom mjeseca), te sonate za violu da gambu i čembalo J. S. Bacha u transkripciji za violončelo i harmoniku, snimljene s Jurijem Medianikom (relele Melodija, 2015.). 2020.–2021. snimio je Varijacije na rokoko temu Čajkovskog s Državnim orkestrom Republike Tatarstan pod vodstvom Aleksandra Sladkovskog (Sony Classics), Koncert za violončelo Gabriela Prokofjeva s Uralskom filharmonijom pod vodstvom Alekseja Bogorada (svjetska premijera snimke) kao Jazz Reflections of Bach Suites s Leonidom i Niskom Vintskevichom, kao i sve suite za violončelo J.S. Bacha (izdanje je zakazano za 2022. godinu).

    Od 2009. Boris Andrianov predaje na Moskovskom konzervatoriju. Umjetnik svira violončelo Carla Bergonzija iz Državne zbirke unikatnih glazbenih instrumenata.

    ANDREY GUGNIN

    Svjetski poznatog pijanista Andreja Gugnina, Gramophone opisuje kao “umjetnika izvanredne i agilne tehnike koja je u službi inspirativne glazbene imaginacije”. 2020. godine, BBC Music Magazine Awards nagrađuje ga nagradom Instrumental Award za snimku 24 preludija i Sonata br. 1 i 2 D. Šostakoviča u izdanju Hyperion Recordsa. Od pobjede na glasovitom Sydney International Piano Competition 2016. godine, neprestano oduševljava svojim izvedbama publiku diljem svijeta. Uz pobjedu u Sydneyu, na istome je natjecanju dobio priznanja za najbolju izvedbu klavirskog koncerta, najbolju izvedbu klavirskog koncerta 19. ili 20. stoljeća, najbolju izvedbu sonate za violinu i klavir te najbolji recital u prvom izlučnom krugu natjecanja. Andrej Gugnin osvojio je Gold Medal i Audience Award na XCI International Gina Bachauer Piano Competition 2014. godine u Salt Lake Cityiju (SAD) te drugu nagradu na 2013 Beethoven International Piano Competition u Beču.

    Diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski kod Vere Gornostajeve, nakon čega dobiva poziv da se kao redovni član pridruži programu Moskovskog filharmonijskog društva za mlade glazbene talente pod nazivom Zvijezde 21. stoljeća. Laureat je Međunarodnog natjecanja Allegro vivo u San Marinu (Italija, 2008.), Međunarodnog natjecanja u gradu Cantùu (prva nagrada, 2009.), Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu (druga nagrada i dvije posebne nagrade, 2011.), Natjecanja Ludwig van Beethoven u Beču (2013.), Međunarodnog natjecanja Valsesia Musica u Italiji (prva nagrada, 2014.) i Natjecanja Cidade de Ferrol u Španjolskoj (prva nagrada, 2015.). Redovito svira na turnejama, održava recitale, nastupa kao komorni glazbenik i kao solist uz orkestar u poznatim koncertnim prostorima kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana P. I. Čajkovski u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorana Muzeja Louvre, HNK u Zagrebu i drugi. Na poziv je održao majstorske tečajeve u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj. Surađivao je s orkestrima kao što su Ruski državni akademski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Sanktpeterburške dvorske kapele, Orkestar Marijinskog kazališta, Simfonijski orkestar iz Utaha, Jerusalem Camerata, Londonska filharmonija, Nizozemski simfonijski orkestar, Moskovski državni akademski simfonijski orkestar, Asko Schönberg ansambl, Camerata Salzburg, Israel Camerata Orchestra i drugi. Gostovao je na festivalima kao što su Verbier, Pijanistički festival u Ruhru, Dubrovačke ljetne igre, Glazbeni festival Olympus, Međunarodni festival umjetnosti Art-November, Vivacello, Ars-longa, Ohridski ljetni festival, Šangajski festival, Zagrebačke ljetne večeri, Festival mladih u Aberdeenu, Festival scenskih umjetnosti Bermudskog otočja, Međunarodni festival Mariinsky, Duszniki Chopin International Festival, Pleyel Svetislava Stančića i brojni drugi. Kao pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Sydneyu održao je uspješnu koncertnu turneju po Australiji i Novom Zelandu, koja je brojila gotovo pedeset koncerata. Imao je i vlastiti cikus koncerata u dvorani Moskovske filharmonije, a redovito nastupa sa eminentnim dirigentima od kojih se izdvajaju Jaap Van Zweden, Valery Gergijev, Reinbert de Leeuw, Daniel Raiskin, Juraj Valčuha i drugi. Gugninova diskografija obuhvaća snimke Šostakovičevih Klavirskih koncerata s Ruskim državnim akademskim komornim orkestrom (Delos International, 2007.), glazbe za klavirski duo iDuo (s Vadimom Kholodenkom, Delos International, 2010.) te solističkog koncerta (Steinway&Sons). Njegova snimka Šostakovičevih koncerata korištena je na albumu iz Oscar®-om nagrađenog filma Stevena Spielberga, Most špijuna. Također je snimao za televizijske i radijske programe u Rusiji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Sa diskografskom kućom Hyperion Records 2018. godine potpisao je ugovor, što je rezultiralo diskografskim izdanjima sa djelima Šostakoviča, snimanjem izdanja pod nazivom Hommage to Godowsky kao i mnogim planiranim snimkama u bližoj budućnosti. Za snimku sa djelima Liszta u izdanju PianoClassicsa, dobio je sjajnu kritiku glasovitog Gramophonea, koji ga je uvrstio i u dvije svoje kategorije: Editor’s Choice i One to watch.

    Musikverein u Beču, Victoria Hall u Genevi, Carnegie Hall u New Yorku, Abravanel Hall u Salt Lake Cityiju, Sydney Opera House, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, koncertna dvorana Čajkovski u Moskvi, dvorana Mariinsky, Louvre u Parizu, Tokyo Metropolitan Art Space i Asahi Hamarikyu Hall samo su neke od koncertnih dvorana u kojima Andrey Gugnin redovito nastupa. U sezoni 2022./2023., Gugnin će održati niz solističkih recitala diljem Europe i Amerike, uključujući Ehrbar Hall u Beču, National Hall Litvanske filharmonije kao i Rose Wagner Arts Center u Salt Lake Cityiju. Uz orkestre, u novoj sezoni izdvajaju se nastupi Ravelovog Koncerta za lijevu ruku sa Danish National Symphony Orchestra, Koncerta za klavir i orkestar br.3 sa Nagoya Philharmonic Orchestra, Koncerta za klavir i puhače I. Stravinskog sa Armenian State Symphony Orchestra, Koncerta za klavir i orkestar E. Griega sa South Czech Philharmonic Orchestra te brojnim drugima.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Glavna cesta u Čistoj Maloj u utorak i...

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u utorak, 30. srpnja i srijedu, 31. srpnja od 8 do 15 sati bit...

    ‘Ljeto u Azimutu’: Pop up izložba i koncert...

    U okviru ljetnog programa šibenskog kluba Azimut 'Ljeto u Azimutu', Udruga likovnih amatera Tempera i Kolektiv 4B ponovno će i ove godine obilježiti rođendan...

    U Šibeniku mirni prosvjed podrške Palestini: ‘Želimo izraziti...

    Neformalna skupina građanki organizira mirni prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom koji će biti održan u subotu, 27. srpnja u 11 sati, na križanju...

    U tučnjavi u ugostiteljskom objektu u Vodicama lakše...

    Unutar ugostiteljskog objekta u Vodicama danas u 3.05 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što su 26-godišnjak i 28-godišnjak bacali...

    NAJNOVIJE

    Glavna cesta u Čistoj Maloj u utorak i srijedu bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u utorak, 30. srpnja i srijedu, 31. srpnja od 8 do 15 sati bit...

    ‘Ljeto u Azimutu’: Pop up izložba i koncert povodom rođendana Arsena Dedića

    U okviru ljetnog programa šibenskog kluba Azimut 'Ljeto u Azimutu', Udruga likovnih amatera Tempera i Kolektiv 4B ponovno će i ove godine obilježiti rođendan...

    U Šibeniku mirni prosvjed podrške Palestini: ‘Želimo izraziti potporu palestinskom narodu u njihovoj borbi’

    Neformalna skupina građanki organizira mirni prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom koji će biti održan u subotu, 27. srpnja u 11 sati, na križanju...

    U tučnjavi u ugostiteljskom objektu u Vodicama lakše ozlijeđena dvojica mladića, osumnjičeni 28-godišnjak u bijegu

    Unutar ugostiteljskog objekta u Vodicama danas u 3.05 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što su 26-godišnjak i 28-godišnjak bacali...