Više

  'Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost'

  Šibenik Dance Festival: U Šibenik stižu plesni umjetnici iz cijelog svijeta od Ukrajine do Argentine

   

  Ovogodišnji 13. Šibenik Dance Festival, koji će biti održan od 22. do 27. srpnja dovodi vrhunske plesne umjetnike iz naših susjednih država i dalekog svijeta – od Ukrajine i Izraela, Francuske i Portugala, Italije i Španjolske, sve do Argentine.

  Na šibenskim trgovima građani i turisti svake večeri će moći besplatno uživati u atraktivnim nastupima plesnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske. Glavni će se program uprizoriti na ukupno šest lokacija ovog mediteranskog grada: Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone, u Muzeju grada Šibenika, ispred kluba Azimut.

  – Od prvog izdanja do danas, radeći gorljivo na razvijanju organizacije i programskog sadržaja, SDF postaje prepoznat kao kulturna vrijednost našega grada, jedinstvena umjetnička manifestacija u ovom dijelu Dalmacije po broju profesionalnih izvođača i inozemnih kompanija. ŠDF je zasigurno medijski najpraćeniji plesni festival u zemlji, a sudeći po velikom interesu za sudjelovanjem, polako zauzima svoje mjesto na plesnoj karti svijeta. Ovogodišnje izdanje predstavlja umjetnike iz ukupno 15 zemalja, s devet predstava u glavnom programu. U ukupnom zbroju s predstavama u popratnom programu, uprizorit ćemo više od 20 koreografskih cjelina koje će otvoriti važne teme i analizirati pojedinca i društvo danas. Festival ove godine nosi slogan ‘Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost’. Svi koji se bavimo kreiranjem kulturnog programa u Šibeniku, imamo jednu društvenu odgovornost, a to je pokazati da ovaj lijepi grad nije smo ljetni epicentar zabave ili lakih nota, već grad visoke kulture s dugogodišnjom tradicijom umjetničkih festivala, u kojem nitko nikad nije bio indiferentan na aktualna zbivanja, a koja jako pogađaju umjetnike i ugrožavaju njihovu egzistenciju. Prilikom selekcije programa za ovogodišnje izdanje festivala, moja je misao vodilja bila dovesti i spojiti umjetnike iz zemalja čije su politike i odluke vladajućih trenutačno u razilaženju i pokazati da umjetnost ima moć povezivanja. Ovo je posebno važno u današnjim ne baš optimističnim vremenima, kada prijetnje koje se suočavaju neke zemlje izvan Europe utječu i na nas ovdje u Europi – rekla je Zorana Mihelčić, direktorica ŠDF-a.

  Festival će biti otvoren svečanim programom na Trgu Republike Hrvatske. Uvodni program izvesti će plesačice domaćina organizatora, Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon njih, Šibeniku će se predstaviti mladi baletni ansambl novoformiranog Crnogorskog baleta koji djeluje pri Muzičkom Centru Crne gore u Podgorici, s cjelovečernjom predstavom Maskarada u koreografiji Aleksandra Ilića.

  Istu večer, svečanost plesa nastavlja se ispred Azimuta s predstavom LOOP, bugarske koreografkinje Stefaniye Georgieve u izvedbi tri plesačice ATOM dance theatre-a.

  Drugi dan festivala program se održava u Muzeju grada Šibenika gdje će nam se s polusatnim programom predstaviti izraelski umjetnik Michaela Getman s autorskom minijaturom First Thing u izvedbi Ariela Gelbarta i u nastavku večeri, umjetnički par iz Ukrajine Vladyslav Detiuchenko i Veronika Rakitina.

  Treći dan program će započeti na zelenoj pozornicu Azimuta predstavljanjem umjetnice iz Argentine Florencie Buzzo sa autorskom predstavom Todo Bajo Control (All Under Control) a nastavit će se u Muzeju s predstavom “COME NEVE”, mladog talijanskog koreografa Adriana Bolognina.

  Program četvrte festivalske večeri, 25. srpnja bit će održana na tvrđavi Barone gdje će plesačica portugalskog porijekla Sofia Fitas sa kolegom francuskim glazbenikom Sébastienom Jacobsom izvesti njihov zajednički autorski rad EXPERIMENTO 5.
  Odabrani u festivalskoj kategoriji ‘Mladi talenti u usponu’, na Tvrđavi Barone 25. I 27. srpnja plesat će učenici završnih razreda Škole suvremenog plesa ANE MALETIĆ iz Zagreba s ulomcima predstava GORE i DOPPLEHANGERS, posebno uvježbanim i prilagođenim za predmet Scenska praksa.

  Vrhunac festivalskog programa očekuje nas u petak, 26. srpnja na Tvrđavi Sv Mihovila. Ove godine bit će to predstava PUPO u izvedbi talijanske kompanije Komoco Dance Company, a prema konceptu i u koreografiji Sofie Nappi.

  Festival će zatvoriti umjetnici iz Španjolske Akira Yoshida i Lali Ayguadé predstavom Together to get there, na tvrđavi Barone u subotu 27. srpnja.

  Hrvoje Jelković, voditelj programa kluba Azimut – istakao je važnost ove suradnje u organizaciji off dijela programa ŠDF- a, koji se odvija na javnim gradskim površinama. Kad se ovako kvalitetni programi spuste ispred Azimuta, gdje travnjak postaje pozornica, a publika dio scenografije aktivno uključena u predstavu, spontano se dešavaju prekrasne scene. Publika se mobilizira i od one pasivne, slučajno zatečene na mjestu događanja, koja nije primarno publika plesnih festivala, stvara se nova motivirana publika.

  Željko Krnčević, direktor Muzeja grada Šibenika – obrativši se medijima, napravio je poveznicu Muzeja Grada Šibenika s plesnim festivalom i spomenuo da su i na muzejskim eksponatima zabilježeni primjeri održavanja plesnih rituala, poput ‘plesa nimfi i Silvana, boga šuma’. Isto tako, zasigurno su i u šibenskim palačama odzvanjali zvuci glazbe i plesalo se u vrijeme renesanse, pa i baroka. A prve moguće naznake o plesnim običajima u našim krajevima sežu daleko, čak i u doba neolitske kulture.

  Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, istakao je da grad Šibenik odavno slovi kao grad festivala, grad sporta i grad pjesme. Unatrag nekoliko godina postao je i grad plesa, što je zasluga dvije institucije – Plesnog odjela pri osnovnoj Školi Jurja Dalmatinca u Šibeniku i onoj koju je izgradila Zorana Mihelčić – Plesnom teatru Sjene, koji je po kvaliteti projekata doveo ovu udrugu i šibenski plesni festival – do europske razine. Na našim pozornicama, posebice na velikoj scenu Tvrđave sv Mihovila, nastupaju ansambli i kompanije svjetskog glasa, što najbolje dokazuje koliko je izvan granica vrednovana ova udruga u kulturi. Ovo što za grad Šibenik radi Zorana Mihelčić, a radi se o dovođenju najboljeg od svjetske plesne produkcije, velik je pothvat. Dogradonačelnik je dodao da je Grad Šibenik, na prostoru Batižela osigurao je dovoljno velik prostor za izgradnju i smještanje srednje glazbene i plesne školu koja ovom gradu nedostaje i sigurni smo da će odgovorni u Županiji, u čijoj je to nadležnosti, prepoznati i povezati važnost gradskih i županijskih projekata.

  Šibenik Dance Festival veliku pozornost pridaje edukaciji mladih plesača. Osim što nudi obilje mogućnosti za tehnički i umjetnički razvoj mladih plesača, ovaj festivalski sadržaj prostor je okupljanja mladih plesača, njihovog aktivnog druženja, umrežavanja i uspostavljanja novih kontakata.

  Mjesta održavanja radionica: Sportska dvorana Miminac, Tvrđava Barone Šibenik uz potporu Javnih ustanova Športski objekti Šibenik i Tvrđava kulture.

  Šibenik Dance Festival uživa potporu Grada Šibenika, Ministarstva kulture i medija, Šibensko-kninske županije, te turističke zajednice Šibenika i TZ Šibensko-kninske županije kao i mnogih dugogodišnjih partnera i sponzora.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Project Vojarna 2024.: Planetarno popularni Dubfire stiže u...

  Novo izdanje Project Vojarne, smotre elektronske glazbe na prostoru bivše vojarne Bribirski Knezovi u Šibeniku bit će održano u subotu, 20. srpnja. Za ovogodišnje...

  Ministarstvo obrane dodijelit će do 500 stipendija redovitim...

  Ministarstvo obrane RH raspisalo je u petak 14. lipnja javni poziv za dodjelu do 500 stipendija redovitim učenicima srednjih škola za radna mjesta vojnika/mornara...

  Treći po redu ‘Hartić Wind & Brass Festival’2024....

  Kako bi ponudili nešto novo u ljetnom kulturnom programu, uz potporu Općine Tisno i Turističke zajednice Tisno, članovi Kulturno-umjetničkog društva 'Hartić' osmislili su i...

  Grad Drniš prodaje građevinsko zemljište za rješavanje stambenog...

  Gradonačelnik grada Drniša, Josip Begonja 17. lipnja objavio je Javni natječaj radi prodaje građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Drniša za rješavanje stambenog pitanja mladih...

  NAJNOVIJE

  Project Vojarna 2024.: Planetarno popularni Dubfire stiže u Šibenik 20. srpnja!

  Novo izdanje Project Vojarne, smotre elektronske glazbe na prostoru bivše vojarne Bribirski Knezovi u Šibeniku bit će održano u subotu, 20. srpnja. Za ovogodišnje...

  Ministarstvo obrane dodijelit će do 500 stipendija redovitim učenicima srednjih škola za radna mjesta vojnika/mornara u Oružanim snagama RH

  Ministarstvo obrane RH raspisalo je u petak 14. lipnja javni poziv za dodjelu do 500 stipendija redovitim učenicima srednjih škola za radna mjesta vojnika/mornara...

  Treći po redu ‘Hartić Wind & Brass Festival’2024. počinje u subotu u Tisnom

  Kako bi ponudili nešto novo u ljetnom kulturnom programu, uz potporu Općine Tisno i Turističke zajednice Tisno, članovi Kulturno-umjetničkog društva 'Hartić' osmislili su i...

  Grad Drniš prodaje građevinsko zemljište za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

  Gradonačelnik grada Drniša, Josip Begonja 17. lipnja objavio je Javni natječaj radi prodaje građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Drniša za rješavanje stambenog pitanja mladih...