Prepoznatljiv slikarski rukopis

Krapanjski slikar s njemačkom adresom u Krševanu otvara retrospektivnu izložbu ’50-70′

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ante Bergam Momin u Galeriji sv. Krševana održat će retrospektivnu izložbu ’50-70′. Izložba će biti otvorena u srijedu, 9. rujna u 20 sati, a možete je razgledati do 26. rujna.

Inače, Bergam Momin rođen je na Krapnju 1950. godine. Prva saznanja o svijetu likovne umjetnosti dobiva od fra Ambroza Testena na rodnom otoku, a 1971. prvi put samostalno izlaže. U razdoblju od 1975. do 1979. uči u ateljeu Miljenka Jankovića u Šibeniku. Zatim u Beogradu upisuje Pedagošku akademiju – likovni smjer, a od 1995. živi, u Njemačkoj i djeluje kao slikar i organizator likovnog života.

– Otkako se prije gotovo pedeset godina pojavio na našoj umjetničkoj sceni, Ante Bergam Momin u svome stvaralaštvu gradi prepoznatljiv i osebujan slikarski rukopis koji nije lako stilski ili trendovski klasificirati. Radi se o, kako sadržajem tako i formom, izrazito individualno intoniranom slikarstvu, u obliku fragmentarne priče kao dijela subjektivne i proširene stvarnosti. Ova velika retrospektivna izložba potvrđuje neiscrpnost duhovnog i stvaralačkog vrela s kojeg se nadahnjuje Ante Bergam Momin i to unutar iste preokupacije koja je oslikana u stotinama, tisućama autorovih oblika koji svi porijeklo vuku s otoka, njegova rodnog Krapnja, i razvijaju se u jedinstvene i neponovljive likovne forme – kazala je Zdenka Bilušić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: