Dino Trtovac: Kako nastaju moje slike, moja je mala tajna

Riječ je o Trtovčevoj prvoj samostalnoj izložbi postavljenoj u Šibeniku, a kada dodamo da je isti umjetnik dugo godina živio i radio, te izlagao u umjetničkim metropolama starog kontinenta poput Pariza i Londona, cijela priča dvostruko više vrijedi u okvirima šibenskog kulturnog kruga.

NEWYORŠKA ŠKOLA

Izložena slikarska djela akrili su na platnu, nastali 2011. godine. Njihov će autor reći da se radi o istraživanju unutar boja, a boja je osnovna tema i umjetnikova opsesija.
– To je jedna vječna opterećenost temom, ali s jednim ozbiljnim istraživanjem što se zapravo događa u interakciji boja. U osnovi, to je stara ‘newyorška’ škola ili američko – koloristička škola – objašnjava Trtovac, te dodaje da su na isti način umjetnici igru bojama na ovaj način počeli prikazivati šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Već pri prvom pogledu na izložbu, promatraču je i više nego jasno kako u ovom ciklusu dominiraju vertikale. Zašto je tomu tako, te može li umjetnik uopće dati odgovor na pitanje zašto, ovaj nam umjetnik kaže da može, no odgovor na to pitanja sadržava više onog – zato.

PREDIVNA INTERAKCIJA BOJA

– Prvi razlog je to što su ove vertikale i interakcija boja i sve drugo što se događa podređeni slikarskoj tehnici gdje se radi pod jednim određenim kutom. Da bih dobio tu idealnu, predivnu interakciju i to miješanje boja moram raditi pod određenim kutom. Recimo da to moja mala tajna kako nastaju moje slike – rekao je umjetnik i dalje ostao tajanstven. Svaki promatrač koji u predočenim radovima, razmišljajući što je umjetnik htio reći, ugleda uzorke tkanine ili ga radovi, pak, podsjete na modnu industriju, neće biti posve u krivu. Naime, Trtovac je, kako nam je sam potvrdio, neko vrijeme radio za jednog modnog dizajnera pa ne treba pitati otkud utjecaj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.