Ovih dana imao sam mnogo rasprava o standardu pripreme osnovnih napitaka na bazi espressa, pa iako smo već više puta prisali o tome, imam potrebu još jednom razjasniti što su zapravo određeni napici i kako se pripremaju.
ESPRESSO – napitak od svježe mljevene kave, u maloj šalici idealne količine od 25-30 ml
PRODUŽENI ESPRESSO – sastoji se od espressa i vrele vode sa strane
KRATKI ESPRESSO – espresso skraćene perkolacije, količine oko 20 ml
DUPLI ESPRESSO – dupla doza kave u srednjoj šalici, količine 50-60 ml
BEZKOFEINSKI ESPRESSO – klasičan espresso pripravljen od kave bez kofeina
ESPRESSO CORRETTO – espresso s nekoliko kapi likera (loza, amaretto, sambuca, gran marnier isl)
ESPRESSO GOCCIATO – idealan espresso u maloj šalici sa nekoliko kapi toplog mlijeka
ESPRESSO SA ŠLAGOM – u maloj šalici klasičan esspresso i tučeno vrhnje oko 33% mliječne masti u posudi sa strane
MACCHIATO – samo u maloj šalici i to espresso produžen s toplim emulzioniranim mlijekom. Može biti i s hladnim, ali onda mlijeko ide u posudi sa strane
BIJELA KAVA – postoje dvije varijante ovog napitka, a to su caffelatte u koji se dodaje prvo kava pa toplo mlijeko, i lattemacchiato gdje ide obrnuti redoslijed. Količina napitka je 2 dl.
CAPPUCCINO – velika šalica za cappuccino zapremine 170 ml u koju ide klasičan espresso i toplo emulzionirano mlijeko do vrha.
BEČKA KAVA – u veliku šalicu za cappuccino napravimo espresso, dodamo nekoliko kapi toplog mlijeka i do vrha napunimo tučenim vrhnjem oko 33% m.m. i pospemo kakaom.
CAPO TRIESTINO – u srednjoj šalici zapremine 1 dl, napravimo espresso i dodamo toplo emulzionirano mlijeko do vrha. Ovaj napitak je nešto između macchiata i cappuccina.
AMERICANO- espresso u velikoj šalici za cappuccino i vrela voda poslužena sa strane
ESPRESSO SA SOJINIM MLIJEKOM – može biti bilo koji od gore navedenih kava gdje klasično mlijeko zamijenimo sa mlijekom od soje.
AFFOGATO – kuglica sladoleda od vanilije prelivena espressom
MOCHACCINO – ovo je varijacija cappuccina s dodanim čokoladnim sirupom
IRISH COFFEE – dupli espresso pomiješan u čaši sa 30 ml irskog viskija i žličicom smeđeg šećera. Na površinu još dodati svježe vrhnje da prekrije napitak.
Ovo je samo jedan dio osnovnih napitaka na bazi espressa, koji se najčešće pripravljaju u kavanama i barovima. Oni su napravljeni i izmiješani u idealnim omjerima kave i ostalih dodataka. Postoje gosti koji će uvijek tražiti nešto posebno što nije na listi, međutim pravljenjem takvih napitaka dovodimo u pitanje njihovu kvalitetu i izgled, pa su komentari često negativni. Sve je uglavnom već izmišljeno samo treba pokazati prstom na listi ili upitati baristu za jedan od ovih fantastičnih napitaka.