Više

  Kada se opasne pilule prezentiraju kao – vitamini

   

  Od četvrtka, 23. travnja, kako nas je na svojoj službenoj web stranici obavijestila Hrvatska ljekarnička komora, u Hrvatskoj je bez recepta, dakle u slobodnoj prodaji, dostupna tzv. ‘pilula za dan poslije’ ella One. Riječ je o kontracepcijskom i abortivnom pripravku koji se može uzeti i do pet dana poslije nezaštićenog spolnog odnosa. Ta odluka, koja u najmanju ruku zvuči čudno i svojevrsni je presedan, opravdana je od strane HALMED-a (Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode) izjavom kako je Hrvatska obvezna postupiti na ovaj način zbog odluke Europske komisije koja svim svojim članicama nalaže da dotični pripravak više ne bude vezan uz liječnički recept.
  Prije svega da razjasnimo o kakvom se proizvodu radi. ella One djeluje mijenjajući aktivnost prirodnog ženskog hormona progesterona. U reklamiranju i opravdavanju konzumacije te pilule navodi se podatak da odgađa ovulaciju, što nije u potpunosti točno jer je jedan od njenih mehanizama djelovanja i abortivan – sprečava se nidacija tj. ugnježđivanje začetog ploda u maternici. Da bi se razvoj ljudskog bića nakon začeća nastavio blastocista se mora implementirati u zid maternice i upravo u toj razvojnoj fazi također nastupa ellaOne pilula.
  MEDICINSKI PROBLEMI
  Zaista je mnogo aspekata koji su ovdje duboko problematični i zahtijevaju da ih argumentirano raščlanimo. Krenimo redom:
  1.Medicinski problem: ella One je pripravak koji je svojevrsna hormonska bomba i do petnaest puta jačeg hormonalnog sastava od ‘obične’ kontracepcijske pilule. Poznato je da se kontracepcijske pilule dobivaju isključivo uz liječnički recept koji propisuje liječnik – specijalist. Pravilo (koje se često ne poštuje, no to je već drugi problem) je da se prije konzumacije učine krvne pretrage uz obavezne jetrene probe. Nadalje, uzimanje kontraceptiva često izaziva opsežne i prilično učestale nuspojave radi kojih velik broj žena trenutno prestaje s konzumacijom pilula. S obzirom da je (inače vrlo kratko istraživanje o djelovanju ella One) provedeno na ženama koje u prosjeku imaju 24 godine, ostaje pitanje što je s adolescenticama, te kakav utjecaj na mladi organizam i fertilitet može imati nekontrolirano i učestalo uzimanje ove tablete.
  Tko je i u kojem trenutku zaključio da je pilula ovakvog sastava spremna za masovno i nekontrolirano korištenje – ostaje misterija.
  2. Etički problem – s pravom se postavljaju i ovakva pitanja: zašto se u dobrom dijelu medija ova vijest predstavlja kao nešto izuzetno pozitivno i kao napredak? Zašto se širokoj javnosti isključivo podastire podatak da ova pilula odgađa ovulaciju, a prešućuje činjenica da sprečava implementaciju već začetog ljudskog bića u maternicu – dakle djeluje abortivno? To sigurno velikom broju žena – kad bi znale taj podatak – ne bi bilo prihvatljivo. Zašto se onda namjerno o tome šuti? Dodajmo i da je cijena ella One 230 kuna. Pretpostavljam da šutnja i djelomično informiranje ide u rok službe tog boga novog doba – profita.
  Moram reći da me šokiralo i reklamiranje i prezentacija te informacije u javnosti. Tako je RTL informaciju prenio u gledanom terminu svakodnevne večernje emisije u rubrici ‘Lifestyle’. U redu, znam da je to djelomično istina jer nam se sve to nastoji prezentirati kao poželjan i dobar stil života, ali ipak ostaje gorak okus u spoznaji da nam s jedne strane sugeriraju kako na taj način postajemo potpuni gospodari svojih tijela i života, a s druge prešućuju ono što je također očito: da očiglednim zatajivanjem potpunih informacija postajemo lutke na koncu viših interesa kojima je ljudska dobrobit na posljednjem mjestu. Tako reklamiranje tog proizvoda kao da se radi o vitaminskom ili dijetalnom pripravku koji će vam ‘promijeniti život’ djeluje prije svega – otužno i etički pogrešno.
  3.Problem davanja lažnih informacija – HALMED je, kako sam već navela, ovu zaista nesvakidašnju odluku opravdao direktivom od strane Europske komisije prema kojoj smo kao članovi EU obvezni postupiti po nalogu. Ispalo je da to uopće nije istina! Europska komisija OPOVRGLA je tvrdnje HALMED-a pozivajući se na članak 4 iz dotične Direktive u kojem stoji kako ‘neće biti utjecaja na primjenu nacionalnog zakonodavstva ili ograničenje prodaje, distribucije ili uporabe medicinskih proizvoda poput kontraceptiva ili abortivnih sredstava’. (Mađarska ih primjera radi, nije poslušala) To u biti znači da nam nitko nije naredio da kontraceptiv ili abortivno sredstvo moramo staviti u slobodnu prodaju. Drugim riječima, HALMED nas je obmanuo.
  4. Problem ekspresne promjene statusa lijeka na bezreceptni – ako nam je poznata redovna procedura koja je potrebna da bi određen lijek promijenio status lijeka uz recept i dospio u slobodnu prodaju, ova odluka može samo izazvati čuđenje i zgražanje i nametnuti jedno jedino pitanje: zašto?
  Bezreceptni status dobivaju lijekovi koji su dugo – u pravilu desetljećima – bili u prodaji uz liječnički recept i dugo se i pažljivo promatralo njegovo djelovanje i moguće nuspojave. Kako je nedovoljno istražen lijek koji je u upotrebi od 2009. godine tako munjevito promijenio svoj status? Gdje su nestala upozorenja vezana uz uzimanje ove pilule? To nas svakako dovodi na sljedeći problem.
  NEMA KONTROLE
  5. Problem nedostatka ikakvog mehanizma kontrole- pošto za dobivanje ove pilule više nije potreban nadzor liječnika nameće se logično pitanje: tko će i na koji način kontrolirati konzumaciju lijeka koji se nalazi u slobodnoj prodaji?Tko će spriječiti šesnaestogodišnjakinju da se odluči za ovu pilulu kao vid kontracepcije i sukladno tome ne treba imati nikakve neugodnosti, ići liječniku i odgovarati na pitanja? Tko će je spriječiti da uzme ovu hormonalnu bombu poslije svakog vikenda, na primjer ponedjeljkom?Tko će to znati?Što će to uopće značiti za hormonalnu ravnotežu te mlade osobe, za njenu plodnost koja joj u ovom trenutku predstavlja samo smetnju no jednog će dana poprimiti sasvim drugačije značenje?Pilula se ne smije uzimati u slučaju trudnoće. Što ako djevojka ne zna da je trudna?
  Ovaj problem nedostatka kontrole u sebi sadrži i problem da lijek mogu nesmetano kupovati maloljetne osobe jer Hrvatska nema regulirano pravilo o ograničenju dobi za pristup pojedinim lijekovima.
  Kako se ova situacija uopće mogla dogoditi? To nas dovodi do posljednjeg i po mom mišljenju najvećeg problema.
  6. Problem šutnje struke
  Da, zakazala je struka i moram reći da je na njima velik dio krivice. U vrijeme opće hajke na liječnike koji koriste pravo na priziv savjesti po pitanju pobačaja hrvatski liječnici našli su se u situaciji kada nije ni pametno ni poželjno, narodski rečeno, talasati. Vjerojatno su odabrali vlastiti mir i činjenicu da nije pametno ići kontra struje, no to opet ne mijenja činjenicu da je pobijedio konformizam nad Hipokratovom zakletvom. Prema njoj je dobrobit pacijenta prva i iznad svega. Ovdje to nije slučaj.
  Rijetki su ginekolozi koji su uopće davali izjavu po tom pitanju, a kad bi je i dali pazili su da koriste izraze poput : ‘mislim’ i ‘vjerojatno’. Jedan od rijetkih koji je pozvao na oprez (a s obzirom na glas koji ga prati u javnosti – zovu ga dr. Pobačaj – sukladno kojem je zaključio da može malo talasati i da mu se ništa neće desiti) bio je dr. Dubravko Lepušić, koji je kako sam navela, pozvao na oprez jer se ne zna puno o tome kako pilula ella One zaista djeluje.
  ČUDNI KRITERIJI
  Ne zna se puno, a možete je kupiti poput najobičnijeg Aspirina?
  Pala mi je na pamet jedna situacija, tad mi je bila beskrajno smiješna, a sada više nije, kada je pas mojih roditelja dobio upalu oka. Bio je vikend i da ne čekaju ponedjeljak tata je otišao u ljekarnu i zamolio Tobrex mast za oko. Naglasio je za što mu treba i pripremio novac, no ono što nije očekivao je da će tu kremu dobiti na jedvite jade. Nakon dugotrajnog premišljanja i davanja svih mogućih podataka vrhunac je bio kad ga je ljekarnica upitala: A kako se zove pas? – da bi onda pedantno upisala, aha, B–a-s. Tako je naš retriver slavno završio u evidenciji i dobio svoju mast. Nevjerojatna je činjenica da je dobio puno stroži i oprezniji tretman nego što će dobiti bilo koja šesnaestogodišnjakinja koja će htjeti kupiti ovu pilulu. Jedini kriterij koji će ona zadovoljiti biti će da ima – dvjesto kuna.
  Čini mi se da je je to ipak najvažniji kriterij i da su svi ovi problemi i pitanja koje sam nastojala izložiti i potkrijepiti ipak sporedni. Na nama ostaje jedino da se zapitamo što to govori o nama kao o društvu.
  Ne morate dijeliti moje mišljenje i slagati se sa mnom u svim problemima koje sam ovdje navela.
  Dovoljno je da se složimo u samo jednoj točki i da cijela ova priča o ella One piluli u slobodnoj prodaji postane ono što ona u biti i jest- potpuno neprihvatljiva.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Dio Mandaline u utorak, 27. veljače bez struje

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u utorak, 27. veljače bit će obustavljena isporuka električne energije od...

  Po pobjedu u Dugopolje, ako treba i ‘na...

  Nakon uspješne proljetne premijere na Šubićevcu protiv Sesveta, nogometaši Šibenika u subotu traže prve gostujuće bodove u nastavku 1.NL. I to na terenu s...

  Nakon odlaska nekoliko šibenskih poštara, HP ‘hvata korak’...

  Nakon više pritužbi sugrađana da proteklih mjeseci rijetko viđaju poštara i da neke poštanske pošiljke, posebno račune za režije, primaju i nakon isteka roka...

  Šibenka se taman zahuktala, a sada je doživjela...

  Šibenki nikako da svane. Baš kada su zaredali s pobjedama i počeli se pomalo kompletirati - novi peh. Naime, Marko Lukić, koji je na...

  NAJNOVIJE

  Dio Mandaline u utorak, 27. veljače bez struje

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u utorak, 27. veljače bit će obustavljena isporuka električne energije od...

  Po pobjedu u Dugopolje, ako treba i ‘na mišiće’

  Nakon uspješne proljetne premijere na Šubićevcu protiv Sesveta, nogometaši Šibenika u subotu traže prve gostujuće bodove u nastavku 1.NL. I to na terenu s...

  Nakon odlaska nekoliko šibenskih poštara, HP ‘hvata korak’ u dostavi pošiljaka

  Nakon više pritužbi sugrađana da proteklih mjeseci rijetko viđaju poštara i da neke poštanske pošiljke, posebno račune za režije, primaju i nakon isteka roka...

  Šibenka se taman zahuktala, a sada je doživjela novi udarac

  Šibenki nikako da svane. Baš kada su zaredali s pobjedama i počeli se pomalo kompletirati - novi peh. Naime, Marko Lukić, koji je na...