Iz svijeta

Šefovi europskih država i vlada odlučili: Uvodi se covid-putovnica, moguća je već ovog ljeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Načelno su šefovi vlada EU-a odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima. Samo izrada nacionalnih COVID-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU- zdravstvenu putovnicu, će trajati tri mjeseca, prenosi Novi list.

Na izvanrednom summitu EU-a, održanom preko video-konferencije, u fokusu je bilo pitanje: kako ubrzati cijepljenje i kako se vratiti u normalan život. Šefovi država i vlada su se složili da uvedu tzv. COVID-putovnice.

– ‘Politička odluka’ o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena, ja nisam programer, ali sigurno će biti dostupna u doglednoj budućnosti, rekla je kancelarka Angela Merkel na svojoj konferenciji za novinare u Berlinu.

COVID-putovnica o cijepljenju trebala bi biti dostupna prije ljetnog odmora.

Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Pred konferenciju Kurz je rekao da bi ‘zelena putovnica’ bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila ‘komadić slobode’ ali i ‘uređen europski put ka normalnosti’.

I prekogranični promet unutar EU-a mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na COVID bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU-a. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je svoj prijedlog da se doze cjepiva, koje je kupio EU, doniraju siromašnim zemljama Afrike. Macron je spomenuo brojku od pet posto. Kancelarka Angela Merkel pozdravila je Macronov prijedlog, ali je dodala da trenutak kada bi to trebalo početi još nije utvrđen.

Danas su prva cjepiva, kupljena preko UN-ove inicijative Covax, isporučena u Ganu i Obalu Bjelokosti. Cijepljenje bi trebalo početi sljedećeg tjedna.

-Ovo je globalna epidemija, svi moraju biti cijepljeni. Nitko nije siguran ako svi nisu sigurni, rekao je predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel.

Kancelarka Merkel jasno je istakla da do daljnjeg ne bi trebalo zatvarati granice s Francuskom.

-Granične kontrole nisu na dnevnom redu, naglasila je kancelarka.

U Francuskoj je i dalje na snazi policijski sat i iako su Francuzi uveli pojačane testove na granici sa Saarlandom, promet robe i ljudi koji prelaze granicu trebali bi i dalje biti mogući. Granične kontrole s Tirolom i Češkom – ‘područjima mutacija’ – ostaju na snazi.

– U određenim slučajevima prisiljeni smo uvoditi određena ograničenja, rekla je Angela Merkel. Dodala je i da bi oni, koji putuju na posao iz jedne u drugu zemlju, trebali moći nastaviti raditi, ali da ih treba redovito testirati. Europska komisija uputila je kritike na adrese Njemačke i pet drugih država EU-a zbog uvođenja graničnih kontrola, nazivajući te mjere ‘nerazmjernim’ i uz konstataciju da narušavaju unutarnje tržište.


Pratite nas i na društvenim mrežama: