Novo otkriće znanstvenika

Podmukli trik kojim se koronavirus širi i kojim izbjegava reakciju čovjekovog imunitetaFoto: PixaBay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Američki znanstvenici pronašli su ključan korak koji objašnjava zašto je širenje novog koronavirusa toliko učinkovito i zašto se odupire čovjekovom imunitetu, prenosi portal Zimo.hr.

Kako točno bolest COVID-19 izbjegava čovjekov imunitet stvar je kojom su znanstvenici tragali već gotovo dvije godine, no sad su pronašli vrlo važan trag.

Ispostavlja se da novi koronavirus ima neke skrovite pokrete koji mu omogućuju da se širi iz stanice u stanicu, na taj način se skrivajući od imunološkog sustava, otkrila je nova studija.

To je u osnovi podzemni oblik prenosivosti, kaže autor studije Shan-Lu Liu, iz Centra za istraživanja retrovirusa Sveučilišta Ohio u Columbusu. Dodaje kako međustanična transmisija nije osjetljiva na razvijena antitijela dobivena, ili prethodnom zarazom, ili cijepljenjem.

Nova studija uspoređuje COVID-19 s koronavirusom koji je izazvao epidemiju SARS-a 2003. godine te rasvjetljava kako kako se virusi šire i odupiru se imunitetu pojedine osobe.

Studija isto tako pomaže u objašnjenju zašto je epidemija SARS-a imala puno veću razinu smrti te trajala samo osam mjeseci, dok trenutna pandemija traje sad već dvije godine i u kojoj su mnogi zaraženi zapravo bez simptoma bolesti i kojoj se nikako ne nazire kraj.

Eksperimenti na staničnim kulturama pokazali su da COVID-19 ograničava oslobađanje čestica koje se antitijela čovjekovog imunološkog sustava mogu deaktivirati. Poput kakvog šuljajućeg ratnika, novi koronavirus ostaje skriven unutar staničnih stjenki te se širi izravno iz stanice u stanicu.

COVID-19 se može učinkovito širiti stanice u stanicu jer u biti ne postoje ništa u imunitetu domaćina što bi ih blokiralo, kaže Liu.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: