Dogovoren paket 'težak' 1.824 milijarde eura

Plenković iz Bruxellesa: ‘Donosimo 22 milijarde eura za oporavak i daljnji razvoj zemlje’

Twitter

Nakon pet dana maratonskih pregovora, lideri zemalja članica Europske unije okupljeni na Europskom vijeću pod vodstvom Charlesa Michela postigli su dogovor oko fonda pomoći ‘Next Generation EU’ i višegodišnjeg financijskog okvira odnosno proračuna Unije za narednih sedam godina. Na Twitteru se tim povodom oglasio i premijer Andrej Plenković, pohvalivši se da u Hrvatsku stiže 22 milijarde eura.

– Završio je sastanak #EUCO. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. I donosimo 22 milijarde € koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje – napisao je Plenković na Twitteru.

 

Podsjetimo, sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu trajao je pet dana, a na njemu su sudionici raspravljali o planu oporavka za odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19 te o novom dugoročnom proračunu EU-a.

Novi prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela predviđa višegodišnji financijski okvir u iznosu od 1074,3 milijarde eura i plan za oporavak od 750 milijardi eura. Od tih 750 milijardi, 390 je bilo bespovratnih sredstava, a 360 milijardi zajmova.

Ukupno je dogovoreni paket težak čak 1824 milijarde eura.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.