Dogovoren paket 'težak' 1.824 milijarde eura

Plenković iz Bruxellesa: ‘Donosimo 22 milijarde eura za oporavak i daljnji razvoj zemlje’

Twitter
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon pet dana maratonskih pregovora, lideri zemalja članica Europske unije okupljeni na Europskom vijeću pod vodstvom Charlesa Michela postigli su dogovor oko fonda pomoći ‘Next Generation EU’ i višegodišnjeg financijskog okvira odnosno proračuna Unije za narednih sedam godina. Na Twitteru se tim povodom oglasio i premijer Andrej Plenković, pohvalivši se da u Hrvatsku stiže 22 milijarde eura.

– Završio je sastanak #EUCO. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. I donosimo 22 milijarde € koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje – napisao je Plenković na Twitteru.

 

Podsjetimo, sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu trajao je pet dana, a na njemu su sudionici raspravljali o planu oporavka za odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19 te o novom dugoročnom proračunu EU-a.

Novi prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela predviđa višegodišnji financijski okvir u iznosu od 1074,3 milijarde eura i plan za oporavak od 750 milijardi eura. Od tih 750 milijardi, 390 je bilo bespovratnih sredstava, a 360 milijardi zajmova.

Ukupno je dogovoreni paket težak čak 1824 milijarde eura.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.