Prva studija iz Afrike

Omikron uspješno izbjegava imunitet stečen preboljenjem, kaže studijaFoto: NIAID
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prema prvom istraživanju koje se bazira na podacima s terena, omikron ima ‘značajnu’ sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama drugim sojevima covida-19, prenosi Index.

Nalazi pokazuju da bi nova varijanta mogla uzrokovati novi znatan val infekcija, čak i među populacijama s visokim razinama antitijela.

Stručnjaci afričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da bi ovi rezultati mogli imati značajne posljedice na javno zdravlje.

– Još uvijek nije poznato može li omikron također izbjeći imunitet koji je nastao nakon cijepljenja – navode znanstvenici u studiji.

Povećan rizik od reinfekcije

Stručnjaci su analizirali gotovo 2.8 milijuna potvrđenih slučajeva zaraze covidom-19 u Južnoj Africi od ožujka 2020. i otkrili da je 35.670 osoba bilo ponovno inficirano covidom, piše Sky News.

Naime, studija pokazuje da je opasnost od ponovne zaraze tijekom valova potaknutih sojevima beta i delta bila manja nego tijekom prvog vala koji je izazvala varijanta otkrivena u Wuhanu.

Dakle, lakše se bilo ponovo zaraziti covidom-19 tijekom prvog vala pandemije nego kada su se pojavili sojevi beta i delta. Nasuprot tome, rizik ponovne infekcije omikronom je 2.4 puta veći nego u prvom valu.

Stručnjaci iz NICD-a zaključuju da je nedavno širenje varijante omikron povezano sa smanjenom opasnosti od prve zaraze i povećanom opasnosti od one ponovne, piše Index.


Pratite nas i na društvenim mrežama: