Drugi put

Izglasan je opoziv Trumpa. Što to znači i što će se dalje događati?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Točno tjedan dana nakon što su sigurnosne snage oružjem branile Kongres od napada prosvjednika, Zastupnički dom se okupio kako bi opozvao predsjednika kojeg prosvjednici podržali, prenosi Index.

To je bilo prvi put u 231-godišnjoj povijesti Sjedinjenih Država da je predsjednik dva puta opozivan u svom mandatu. Za predsjednika koji se voli pohvaliti povijesnim uspjesima svog predsjedništva, to je sramotan završetak njegova mandata, piše BBC.

Članak o opozivu optužuje predsjednika za poticanje pobune koja je izbila na američkom Kapitolu. Sada će biti proslijeđen američkom Senatu, gdje će tijelo od 100 članova ponovno zasjedati kao porota kojom predsjedava vrhovni sudac američkog Vrhovnog suda.

Ishod tog suđenja, koje će započeti tek nakon inauguracije Joea Bidena, itekako je dvojben. U ovom trenutku, međutim, mogu se početi procjenjivati ​​političke implikacije na opoziv.

Važno je napomenuti kako opoziv Trumpa u Zastupničkom domu ne znači njegovo uklanjanje s funkcije. Pošto je Trumpa opozvao Zastupnički dom, za osudu u Senatu, kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa proglasiti krivim.

No male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu koji će ionako do 20. siječnja, kad na dužnost stupa Joe Biden, biti pod republikanskom kontrolom.

Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina. Ako mu Senat zabrani novu kandidaturu, to bi ga moglo koštati 200 tisuća dolara mirovine.

U sljedećem sazivu Senata, nakon izbora u Georgiji prošli tjedan, blagu prednost imaju demokrati. No, do inauguracije je na snazi ovaj saziv u kojem većinu drže republikanci.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: