Iskusnog vrtlara ubio cvijet jedića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vrtlar, 33-godišnji Nathan Greenway, uređivao je vrt u Millcourt Houseu čiji je vlasnik milijunaš Ogilvie Thompson, a u jednom trenutku se srušio.Dok je uređivao imanje britanskog milijunaša 33-godišnjak je pao, a najvjerojatnije je razlog ni manje ni više već cvijet. Hitno je prevezen u bolnicu, a liječnici nisu uspjeli utvrditi što mu je. Zatajili su mu organi i umro je nakon nekoliko dana.

Đavolja kaciga

Njegov otac, Richard, počeo je istraživati sinovu smrt i došao je do zaključka da je povezana sa jedićem, najotrovnijiom biljkom u Europi. Taj ljubičasti cvijet nazivaju još i ‘đavoljom kacigom’. Stručnjak Asmat Mustajab kazao je da je 33-godišnjak vjerojatno umro od smrtonosnog ljubičastog cvijeta. Naime otrov iz ove biljke je vrlo opasan, i može ući u krvotok ako se ne nosi zaštitna odjeća. Stručnjak Tom Wells kazao je kako je najveća koncentracija otrova u korijenu jedića, no ima ga i u cvjetovima.

Jedić ili ljutić
Jedić ili ljutić je višegodišnja zeljasta biljka, visoka od 1 m do 1,5 m s jako perastim listovima i lijepim ljubičastim cvjetovima. Cijela biljka je vrlo otrovna, ali nije nalik niti jednoj jestivoj biljci, piše Medvednica info.

IZVOR: Danas.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.