Znanstvenici sumnjaju

Imamo deltakron, spoj delte i omikrona? Navodno se već zarazilo 25 ljudi

Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dok ciparski stručnjaci tvrde da se kod njih pojavio spoj dvaju sojeva, dotle virolog Tom Peacock smatra da se radi o slučaju kontaminacije uzoraka, javlja RTL

Ciparski liječnici navodno su otkrili novi soj virusa COVID-19 kojim se već zarazilo 25 ljudi. Riječ je o kombinaciji delta i omikron varijante virusa, koju su odmah nazvali “deltakron”.

Profesor biologije na Ciparskom sveučilištu i šef laboratorija za biotehnologiju i molekularnu virologiju, Leondios Kostrikis, upozorio je da će “svijet uskoro vidjeti je li nova varijanta više patološka ili zaraznija i hoće li opstati nad drugim varijantama”, prenosi Bloomberg. Dodao je kako bi ovu varijantu ipak trebao nadjačati omikron koji cirkulira diljem svijeta i postaje sve dominantniji.

– Ciparske deltakron sekvence o kojima je izvijestilo nekoliko velikih medija izgledaju kao vrlo jasan slučaj kontaminacije. Ne skupljaju se na filogenetskom stablu i imaju cijeli amplikon omikrona za sekvenciranje ARTIC-om u okosnici delte – pojasnio je virolog Tom Peacock na Twitteru.


Pratite nas i na društvenim mrežama: