Zastupnički dom danas glasa o opozivu predsjednika Trumpa

Hoće li Donald Trump biti prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tjedan uoči inauguracije Joea Bidena demokrati u Kongresu ustrajni su u odluci da Donald Trump mora biti politički kažnjen zbog nereda koji su prošle srijede izbili na Capitol Hillu, prenosi HRT.hr.

Zastupnički dom prihvatio je rezoluciju kojom od potpredsjednika Penca traži da primijeni 25. ustavni amandman i odmah smijeni Trumpa. Pence je zahtjev odbio pa će Zastupnički dom već danas odlučivati o opozivu predsjednika Trumpa.

I prije nego što je Zastupnički dom od njega to službeno zatražio, američki potpredsjednik Mike Pence odbio je aktivirati 25. amandman i zajedno s ostalim članovima kabineta smijeniti predsjednika Trumpa zbog nesposobnosti obavljanja najviše političke dužnosti u državi.

Sljedeći potez Zastupničkog doma njegov je opoziv. Iako nije objavljeno koliko će trajati današnja rasprava, poznato je da će  procedura biti kraća nego 2019. kada je Donald Trump bio optužen za zloporabu ovlasti i ometanje Kongresa u „ukrajinskoj aferi“.

Demokrati imaju dovoljno glasova za Trumpov opoziv, a Bijela kuća očekuje se da im se pridruži 20-ak republikanskih zastupnika. Utjecajna republikanka Liz Cheney svoju je odluku već potvrdila.

Donald Trump prvi je put javno komentirao događaje od prošle srijede. Odluku Zastupničkog doma da ga opozove nazvao je „lovom na vještice“, ne prihvaća odgovornost za nasilje i nerede koje su njegove pristaše izazvale u Washingtonu.

Već u srijedu u povijest bi mogao ući kao jedini američki predsjednik koji je dva puta bio opozvan.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: