Sukobi Hamasa i Izraela

Bliski istok gori, ubijena i 7-godišnja djevojčica: ‘Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera’Foto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nasilje je započelo u ponedjeljak kada su palestinski militanti raketirali Jeruzalem u znak prosvjeda zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije, prenosi RTL.

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su u srijedu, izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da ‘troškove rata plaćaju obični ljudi’.

Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu rano u srijedu, dok su palestinske militantne skupine ispaljivale rakete na Tel Aviv i Beršebu.

Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju – tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje – napisao je Wennesland.

Sirene koje upozoravaju na zračni napad zaorile su u Tel Avivu u srijedu rano ujutro, rekao je svjedok Reutersa.

Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne udare na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: